Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Χάρης Τσιόκας : Φιλάρεσκο και ιδιοτελές «Πήγαμε καλά, θα πάμε καλύτερα»

Οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από το υψηλό ποσοστό της αποχής, την ηχηρή απόρριψη των πολιτικών της κυβέρνησης αλλά και από την αδυναμία των κομμάτων του προοδευτικού τόξου να αναδείξουν αξιόπιστο εναλλακτικό δρόμο διακυβέρνησης.

Καταγράφηκε με μελανά χρώματα η αναντιστοιχία κοινωνικής και πολιτικής αντιπολίτευσης.

Ο κίνδυνος είναι να μετεξελιχθεί το πρόβλημα και σε κρίση της ίδιας της δημοκρατίας.


Ο Αλέξης Τσίπρας συμπυκνώνοντας τα μηνύματα των συζητήσεων που αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια ων εργασιών του ινστιτούτου με σαφήνεια διατύπωσε την άποψη ότι : «Οι εξελίξεις, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας επιβάλλουν, πρώτον, να διαγνώσουμε με ψυχραιμία και χωρίς ωραιοποιήσεις την πραγματικότητα. Και στην προσπάθεια να την αλλάξουμε προς όφελος της προόδου να δώσουμε περισσότερο χώρο στο “μαζί”».


Αυτό σημαίνει πως οι υφιστάμενοι πολιτικοί σχηματισμοί του προοδευτικού χώρου πρέπει να ξεφύγουν από τις μικροκομματικές περιχαρακώσεις που διαιρούν!

Με τις πρακτικές τους αδυνατούν να εκφράσουν τις αγωνίες και τις ανάγκες των πολιτών. Πρέπει να γίνουν συνεπισπεύδοντες στην ανασυγκρότηση προοδευτικής πλειοψηφίας με προγραμματική ενότητα για θέματα που αφορούν την παραγωγική και κοινωνική βάση της χώρας .Το ρόλο της χώρας στο νέο περιβάλλον!

Η μεταπολίτευση παρέδωσε στο πολιτικό σύστημα μια παρακαταθήκη οξυγόνου δημοκρατίας διαμορφώνοντας ένα πολιτικό σύστημα με αντιπαράθεση εναλλακτικών κομμάτων διακυβέρνησης . Γεγονός που έδινε δύναμη στον πολίτη να επηρεάζει εξελίξεις.

Ο κατακερματισμός του προοδευτικού χώρου, οι άγονοι και αποπροσανατολιστικοί εμφύλιοι είναι τώρα η ώρα, αν θέλουμε να σεβαστούμε το μήνυμα των πολιτών και να μη γινόμαστε ευχάριστοι μόνο στις ηγεσίες , πρέπει να αντικατασταθούν με πρωτοβουλίες προγραμματικής συνάντησης των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου! Δίνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινωνία, δηλ. στους πολίτες , να επιλέξουν το σχήμα συντονισμού.

Η προκήρυξη των εθνικών εκλογών για παρά πολλούς λόγους μπορεί να γίνει σε απρόβλεπτο χρόνο και ως εκ τούτου ο προοδευτικός χώρος πρέπει να μετακινηθεί
από το φιλάρεσκο και ιδιοτελές «πήγαμε καλά, στο μέλλον θα πάμε καλύτερα» , στο «προχωράμε τώρα μαζί»!.

Με ευγενή άμιλλα, μονομέτωπο αγώνα και το λαό συμμέτοχο!

Στη θέση των κλειστών συνεδρίων που αποτυπώνουν αγωνίες εσωκομματικών συσχετισμών και ρόλων είναι η ώρα να δοθεί ρόλος και ψήφος σε κάθε πολίτη που αυτοπροσδιορίζεται να επιλέξει την εναλλακτική διακυβέρνηση με προγραμματική ενότητα.

Γι αυτο χρειάζονται δράσεις ευγενούς άμιλλας των προοδευτικών κομμάτων για τη συμβολή στον κοινό στόχο προοδευτικής διακυβέρνησης . Μόνος δεν μπορεί κανένας!

Η πρόταση αυτή σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει την πολιτική αυτονομία και την οργανωτική αυτοτέλεια, τις λειτουργίες των σημερινών κομμάτων . Όμως προσανατολίζει τα στελέχη και τις ηγεσίες να δώσουν την μάχη σε μονομέτωπο αντινεοφιλελεύθερο αγώνα.

Παραχωρώντας το ρόλο του συντονιστού για τη Προοδευτική διακυβέρνηση σε δεσμευτικές επιλογές που θα κάνουν οι πολίτες.

Υπάρχει η εμπειρία και έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία μοντέλα που ανταποκρίνονται και στις πρόνοιες του εκλογικού νόμου χωρίς να καταργούνται τα υφιστάμενα κόμματα.

Ετσι όμως η κοινωνία των πολιτών θα φύγει από τον καναπέ και θα γίνει συνδιαμορφωτής της λύσης.

Τώρα, συνεπώς, είναι η ώρα των μεγάλων συνθέσεων, των υπερβάσεων των αντιθέσεων του χθες. Πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη και οι παραλήψεις .

Αυτές τις μέρες και με αφορμή δημοσκοπικές καταγραφές που υπογραμμίζουν την θέληση των πολιτών για τη μεγάλη προγραμματική συνάντηση των προοδευτικών δυνάμεων ορισμένα κομματικά στελέχη επιχειρούν να περιορίσουν το ζητούμενο σε κοινές κοινοβουλευτικές η κοινωνικές δράσεις αντιπολίτευσης ξεπερνώντας το επίδικο που ζητά ο κόσμος και είναι η προγραμματική πρόταση διακυβέρνησης του προοδευτικού χώρου χωρίς μικροκομματικές περιχαρακώσεις για εκλογικά ποσοστά μικρών κομμάτων

Είναι λάθος και η κοινωνία θα αδιαφορήσει. Πρέπει όλα τα στελέχη με κοινωνικό συντονισμό να τεθούν στη διάθεση της μεγάλης προσπάθειας πολιτικής αλλαγής.
Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα;


Ο ρόλος λοιπόν και ο λόγος στη κοινωνία και οχι σε κλειστού τύπου διαδικασίες εξουσιοδότησης και εσωκομματικών συσχετισμών που στέλνουν πολίτες στην απόσυρση.

Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας γινόμενοι χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι .Προφανώς οι σκέψεις αυτές μπορούν να αντικατασταθούν από καλλίτερες .Καμία αντίρρηση αν ο λόγος της προοδευτικής πλειοψηφίας δίνεται στην κοινωνία και οχι σε συναλλαγές «εκπροσώπων»

Οι εξελίξεις στη Γαλλία ,ο πάρα πολύ χρήσιμος λόγος του Αλέξη Τσίπρα αλλά και πολλών κορυφαίων στελεχών του προοδευτικού χώρου δείχνουν ότι εφόσον το θέλουμε, το μπορούμε .Πρώην Βουλευτής, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου