Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ξεκινά, όπως όλα δείχνουν το «παζάρι» για την κατανομή των ευρωπαϊκών χαρτοφυλακίων στις χώρες μέλη της Ε.Ε., στο οποίο, προφανώς θα προϊσταται η επανεκλεγείσα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν.
Στην Αθήνα επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο ενεργός ρόλος που διαδραμάτισε από την αρχή της «κούρσας» για την ανάδειξη της νέας ευρωπαϊκής ηγεσίας ο Κ. Μητσοτάκης στο πλευρό της κ. Φον Ντερ Λάϊεν θα διευκολύνει την στόχευση της Αθήνας να εξασφαλίσει ένα καλό χαρτοφυλάκιο. Όχι αυτό της Ανταγωνιστικότητας, το οποίο καλόβλεπε το Μέγαρο Μαξίμου αλλά θεωρείται έως απίθανο να πετύχει, καθώς παραδοσιακά το παίρνει μία από τις μεγάλες χώρες της Ε.Ε. αλλά κάποιοι από τα επόμενα δύο στα οποία φέρεται να έχει επικεντρώσει τις προσπάθειες.
Συγκεκριμένα, το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης, το οποίο εκ των πραγμάτων αφορά τους γείτονές μας και σε περίπτωση που το έπαιρνε η Ελλάδα θα συμμετείχε ουσιαστικά στα ζητήματα που αφορούν την περιοχή και το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Πολιτικής. Το δεύτερο, που θεωρείται λιγότερο πιθανό, είναι επίσης σημαντικό, λόγω της αναδιάρθρωσης της ΚΑΠ. Τα τελευταία 24ωρα ακούγεται και το σενάριο του χαρτοφυλακίου της Στέγασης, το οποίο επίσης ενδιαφέρει την Αθήνα.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή, η τελική επιλογή του προσώπου που θα στείλει στις Βρυξέλλες η Αθήνα συναρτάται άμεσα με το χαρτοφυλάκιο που θα διασφαλίσει. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, από πολλές ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τυχόν υποψηφιότητα του οποίου συγκεντρώνει αρκετά υπέρ για την κυβέρνηση, αφού ως πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, του τρίτου σημαντικότερου ευρωπαϊκού οργάνου, διαθέτει ευρωπαϊκή εμπειρία, ενώ προέρχεται από τα «σπλάχνα» της ΝΔ και πολιτεύεται σε μία περιοχή, από τις πλέον προβληματικές για την κυβερνητική παράταξη, όπως φάνηκε και στις πρόσφατες Ευρωεκλογές.
Αυτό που προεξοφλείται αρμοδίως είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση ανανέωσης της θητείας του νυν Επιτρόπου κ. Μαργαρίτη Σχοινά, η σχέση του οποίου με το Μέγαρο Μαξίμου έχει περάσει από σαράντα κύματα και σήμερα είναι μάλλον τυπική. Επίσης, φαίνεται ότι έχουν φύγει από το τραπέζι που έφεραν ως πιθανούς διεκδικητές του θώκου είτε τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος, όμως, θα «έπαιζε» μόνο στην απίθανη περίπτωση που η Αθήνα εξασφάλιζε το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας, είτε τον πρώην υπουργό Επικρατείας Στ. Παπασταύρου, είτε την νυν υπουργό Εργασίας Ν. Κεραμέως.
Η πρόεδρος της Κομισιόν θα αποστείλει τις επιστολές στα κράτη-μέλη ζητώντας από τους ηγέτες να προτείνουν τους επιτρόπους της νέας θητείας, πιθανότατα τη Δευτέρα.
Όπως επισήμανε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την εκλογή της, θα καλέσει τους ηγέτες να προτείνουν τους υποψήφιους επιτρόπους, ζητώντας από κάθε κράτος μέλος να προτείνει έναν άνδρα και μία γυναίκα, όπως ακριβώς έκανε και στην προηγούμενη θητεία της.
Όπως εξήγησε η κ. Φον Ντερ Λάϊεν, θα υπάρξει εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα μόνο εάν πρόκειται για επιτρόπους που ήταν στην προηγούμενη θητεία και θα παραμείνουν οπότε δεν χρειάζεται εναλλακτική πρόταση. Φαίνεται, ωστόσο, ότι το τελευταίο, δεν αφορά τη χώρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου