Την ώρα που έχει ανοίξει για τα καλά η κουβέντα για τα υπερκέρδη των ελληνικών τραπεζών (από τα μεγαλύτερα στην ευρωζώνη) με τις φωνές που ζητούν τη φορολόγησή τους συνεχώς να αυξάνονται, δεδομένων και των χαμηλών επιτοκίων καταθέσεων, ο Πέδρο Σάντσεθ χτυπά τις ισπανικές τράπεζες με αυξημένο φόρο στην κερδοφορία.
Πλέον οι σχέσεις του Ισπανού πρωθυπουργού με τις εγχώριες τράπεζες θα είναι πολεμικές. Μετά την εφάπαξ χρέωση στην κερδοφορία τους, πριν από μερικά χρόνια και η οποία επρόκειτο να λήξει στο τέλος του 2024, η κυβέρνηση συνασπισμού του Σάντσεθ κατάφερε να περάσει χθες, Πέμπτη (21/11) στο κοινοβούλιο την επέκταση της εισφοράς για άλλα τρία χρόνια.
Το αρχικό κατ' αποκοπή ποσοστό 4,8% θα ανέλθει στο 7% για τις μεγαλύτερες τράπεζες, στις οποίες αναμένεται να συμπεριληφθούν και οι Banco Santander SA, BBVA SA, ενώ αντίθετα θα πέσει στο 1% για τις μικρές.
Οι μετοχές των ισπανικών τραπεζών είχαν σήμερα από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη, με τη Santander να υποχωρεί έως και 4% και την BBVA κατά 2,9%. Αντίθετα, η Unicaja Banco SA, η οποία είναι πιθανό να επωφεληθεί από τις αλλαγές για τους μικρότερους δανειστές, το ποσοστό της εκτινάχθηκε έως και 4,1%.
Ο τραπεζικός κλάδος της χώρας διαμαρτύρεται, με τις ισπανικές τραπεζικές ενώσεις AEB και CECA να αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι ο φόρος «δημιουργήθηκε σε μια χαοτική και αδιαφανή διαδικασία, πίσω από τις πλάτες των πολιτών και χωρίς διάλογο».
Η κυβέρνηση λέει ότι οι τράπεζες στη χώρα έχουν αποκομίσει μεγάλα οφέλη από την αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία χρόνια, τα οποία θα πρέπει να φορολογηθούν. Η κερδοφορία των ισπανικών τραπεζών έχει εκτιναχθεί στα ύψη, με πολλούς ομίλους να επιτυγχάνουν τα υψηλότερα κέρδη τους πέρυσι.
Ωστόσο, οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι τα κέρδη από την άνοδο των επιτοκίων είναι δίκαιη αποζημίωση για τη μακρά περίοδο χαμηλών και αρνητικών επιτοκίων που υπέμειναν τα προηγούμενα χρόνια. Επισημαίνουν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, γεγονός που είναι πιθανό να μειώσει τα έσοδα από δανεισμό τους με την πάροδο του χρόνου.
«Η διατήρηση ενός φόρου που είναι πλέον δύσκολο να συνδεθεί με απροσδόκητα οφέλη δημιουργεί αβεβαιότητα για τους μετόχους», έγραψαν οι αναλυτές της Deutsche Bank, Alfredo Alonso και Atul Hanamante σε σημείωμα της Πέμπτης.
Ο υψηλότερος νέος φορολογικός συντελεστής θα ισχύει για τις τράπεζες που βγάζουν περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετήσια έσοδα από τόκους και προμήθειες. Αυτό θα επηρεάσει τους μεγαλύτερους δανειστές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Santander και BBVA.
«Περιμέναμε ήδη την παράταση της εισφοράς, αλλά δεν περιμέναμε αλλαγές στον μηχανισμό της», ανέφεραν σε σημείωμα την Παρασκευή αναλυτές της KBW, συμπεριλαμβανομένου του Hugo Cruz.
Τα «χρυσά» κέρδη των ελληνικών τραπεζών
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν τον περασμένο Αύγουστο συνολικά κέρδη 2,3 δισ. ευρώ για το α’ εξάμηνο, αυξημένα κατά 25% σε ετήσια βάση.Η Eurobank κατέγραψε κέρδη 721 εκατ. (+5,4%)
Η Εθνική κατέγραψε κέρδη 670 εκατ. (+26% )
Η Alpha Bank κατέγραψε κέρδη 322,5 εκατ. ευρώ (+6,5%)
Η Πειραιώς κατέγραψε κέρδη 563 εκατ. από 299 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Τα έσοδα από τόκους ανήλθαν στα 4,197 δισ. ευρώ. Η Εθνική ανακοίνωσε έσοδα από τόκους 1.192 εκατ.ευρώ (+13%), η Eurobank 1.132 εκατ. ευρώ (+8,6%), η Πειραιώς 1.045 εκατ. ευρώ (+11,76%) και η Alpha Bank 829 εκατ. ευρώ (+6,4%). Ακόμα, τα έσοδα από προμήθειες έφτασαν στα 1.010 εκατ. ευρώ. Η Εθνική ανακοίνωσε έσοδα από προμήθειες 205 εκατ.ευρώ (+15%), η Eurobank 283 εκατ. ευρώ (+4,7%), η Πειραιώς 325 εκατ. ευρώ (+11,76%) και η Alpha Bank 197 εκατ. ευρώ (+13,7%).
Ο μέσος λόγος ακαθάριστων NPEs μειώθηκε σε 3,5% στο τέλος Ιουνίου 2024 από 4,1% στο τέλος του 2023. Το μέσο επίπεδο κάλυψης NPEs ενισχύθηκε σε περίπου 68% από 66% την ίδια περίοδο. Ο δείκτης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων για την Eurobank μειώθηκε στο 3,1% από 5,2% τον αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, για την Πειραιώς στο 3,3% από 5,5%, για την Εθνική στο 3,3% από 5,7% και για την Alpha Bank στο 4,7% από 7,6%. Η μέση ετησιοποιημένη απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (ROE) διαμορφώθηκε στο 14% στο εξάμηνο, οριακά καλύτερη από το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Ειδικότερα, τα υψηλότερα καθαρά επιτοκιακά έσοδα και οι προμήθειες στήριξαν τα έσοδα, παρά τα σημαντικά χαμηλότερα κέρδη από το trading και άλλα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα. Ο έλεγχος του κόστους βοήθησε να αντισταθμιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις και οι υψηλότερες δαπάνες λόγω της ψηφιοποίησης, επισημαίνουν οι αναλυτές της DBRS.
Το κόστος κινδύνου μειώθηκε στο πρώτο εξάμηνο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αν και παρέμεινε σε επίπεδα υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το προφίλ ρίσκου των ελληνικών τραπεζών ενισχύθηκε περαιτέρω, εν μέσω συνεχιζόμενης μείωσης του ρίσκου και ευνοϊκών τάσεων στην ποιότητα ενεργητικού, τονίζεται.
Οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν ένα καλό β' τρίμηνο το 2024, με βελτιωμένη τελική γραμμή, σημειώνει σε ανάλυσή της η NBG Securities. Έτσι, όπως εξηγούν οι αναλυτές, τα χαμηλότερα βασικά κέρδη προ προβλέψεων αντανακλούν το υψηλότερο κόστος αντιστάθμισης καταθέσεων, την επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου με νέες εκταμιεύσεις άνω των 8 δισ. ευρώ σωρευτικά, τα υψηλότερα έσοδα από προμήθειες και τέλος, τα σημαντικότερα χαμηλότερα έσοδα από συναλλαγές. Οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τα ισχυρά κεφάλαιά τους και την άφθονη ρευστότητά τους, η οποία μπορεί να συνεχίσει να επενδύεται σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις, εκτιμά η NBG.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου