Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025

ΠαΣοΚ : Οι προτάσεις Ανδρουλάκη, ο συγκινημένος Μπένος – Όλα όσα έγιναν στην εκδήλωση για το κράτος

Ημερίδα για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, με επίκεντρο την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα πραγματοποίησε το ΠαΣοΚ - Η σημασία της τεχνητής νοημοσύνης και η αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης ως «καρδιάς του κράτους».


Μετά την εκδήλωση για τη δικαιοσύνη, το ΠαΣοΚ πραγματοποίησε χθες, ακόμη μία ημερίδα, με κεντρικό θέμα το αξιοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος. Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη δημόσια διοίκηση, ο εκσυγχρονισμός του κρατικού μηχανισμού και η διαφάνεια που πρέπει να υπάρχει σε κάθε βαθμίδα της δημόσιου τομέα αναλύθηκαν κατά την αρχική τοποθέτηση του προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη.


Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Σταύρος Μπένος, ο εντεταλμένος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Βοστώνης Άγις Τσουρός, καθώς και η γραμματέας του τομέα δημόσιας διοίκησης του ΠαΣοΚ Έφη Στεφοπούλου, ξεδίπλωσαν τις σκέψεις τους για ένα αποδοτικό και ανταποδοτικό κράτος, σε μία συζήτηση που συντόνισε η διευθύντρια σύνταξης του βήματος Δήμητρα Κρουστάλλη.

Παρόντες στην ημερίδα που αποτέλεσε βάση προγραμματικής διαβούλευσης, ήταν και βουλευτές του ΠαΣοΚ όπως ο Παύλος Χρηστίδης, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Δημήτρης Μάντζος, ο Παρις Κουκουλόπουλος, η Μιλένα Αποστολάκη αλλά και στελέχη όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Κώστας Τσουκάλας, ο Πάνος Βλάχος, ο Βαγγέλης Τσόγκας, o Γιάννης Ράπτης, o Μιχάλης Καλαντζόπουλος κ.α..


Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σουΓίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο.


Ανδρουλάκης: 10 προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του κράτους

Κατά την ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως «στα Τέμπη ζήσαμε ένα σύστημα εξουσίας που απέτυχε να διαχειριστεί τους ευρωπαϊκούς πόρους 54 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση της τηλεδιοίκησης, ένα σύστημα εξουσίας υπεύθυνο για τον αναξιοκρατικό διορισμό του σταθμάρχη, ένα σύστημα εξουσίας που δεν σεβάστηκε ούτε τα θύματα της τραγωδίας, με συνέπεια την αλλοίωση και απόκρυψη κρίσιμων στοιχείων, γεγονός που δυσχεραίνει τη δουλειά της Δικαιοσύνης». 

Επίσης υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να καλύπτονται οι ευθύνες των πρωταγωνιστών της τραγωδίας πίσω από τον όρο «διαχρονικές παθογένειες». Όσα συνέβησαν είναι αποτέλεσμα της νοοτροπίας ότι «το κράτος είναι λάφυρο της εκάστοτε εξουσίας». Οι ευθύνες προσωπικά του Πρωθυπουργού είναι μεγάλες».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, των διαδικασιών και των δημόσιων οικονομικών πόρων. Επίσης, υπογράμμισε πως «η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια, με ξεκάθαρους δείκτες αποτελεσματικότητας και λογοδοσίας». Πολλοί στην αίθουσα θεώρησαν τη συγκεκριμένη δήλωση ως μία απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόταση που είχε κάνει ο πρωθυπουργός για την αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πρόταση δυσπιστίας.

Παράλληλα ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε και μια σειρά σκέψεων για τον εκσυγχρονισμό του κράτους που θα αποτελέσουν τη βάση της διαβούλευσης και της επεξεργασίας που θα κάνει το ΠαΣοΚ ώστε να παρουσιάσει ένα ενδελεχές σχέδιο για τη δημόσια διοίκηση.

Συγκεκριμένα, πρότεινε:
1.Πλήρης και καθαρή αποσαφήνιση του ρόλου των τριών επιπέδων Διοίκησης: Καθαρές αρμοδιότητες με τους αντίστοιχους πόρους και ξεκάθαρο λειτουργικό και αποτελεσματικό σύστημα Διοίκησης με διασφάλιση της διαλειτουργικότητας Υπουργείων – Περιφερειών – Δήμων στη δημόσια πολιτική και με την καθιέρωση αποτελεσματικών μηχανισμών συνεργασίας και συντονισμού, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου παρατηρούνται συναρμοδιότητες των τριών επιπέδων (το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο τομέας της πολιτικής προστασίας).

2.Συνολικός επανασχεδιασμός του συστήματος εσόδων της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης με φορολογική αποκέντρωση και ενίσχυση της φορολογικής και οικονομικής αυτοδυναμίας τους.

3.Καθιέρωση καθολικού συστήματος εισροών – εκροών και παρακολούθηση των τριών ροών με ταυτόχρονη λειτουργία Δεικτών Αξιολόγησης παντού, με επίκεντρο τις προσδοκίες των πολιτών.

4.Καθιέρωση μέτρων αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου, προκειμένου να οικοδομηθεί ο αμοιβαίος σεβασμός δημοσίων λειτουργών και πολιτών, έτσι ώστε αμφότεροι να έχουν λόγο και ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων με επίκεντρο το δημόσιο συμφέρον.

5.Ανάδειξη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της ολιστικής φιλοσοφίας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων της.


6.Τρία Δίκτυα Ζωής (υγεία, πρόνοια, διοικητική εξυπηρέτηση) να φτάνουν μέχρι το τελευταίο σπίτι τόσο άυλα, όσο και με φυσική παρουσία.


7.Αναβάθμιση των ΚΕΠ σε υποκαταστήματα του κράτους και καθιέρωση της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών σε αυτό (Δημοκρατία της Καθημερινότητας).


8.Εφαρμογή της αρχής της Νησιωτικότητας (με αναφορά και στις ορεινές περιοχές) που προβλέπεται στο άρθρο 101, παράγραφο 4 του Συντάγματος της Ελλάδας με την άμεση προώθηση και ψήφιση στη Βουλή της σχετικής εφαρμοστικής νομοθεσίας.

9.Επέκταση της Διαύγειας: Υποχρεώνουμε όλους τους φορείς και τις εταιρείες που διαχειρίζονται δημόσιους πόρους να δημοσιεύουν τις αποφάσεις τους στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

10.Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε κατά την τοποθέτηση του πως η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος έχει υποχωρήσει και πως το ΠαΣοΚ δεν προτείνει μια απλή διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά διεκδικεί μια αλλαγή κουλτούρας του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας. Τόνισε δε, πως η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να αλλάξει το κράτος, αλλά θέλει να το ελέγχει σε απόλυτο βαθμό για να αναπαράγει την εξουσία της. Ενώ έκλεισε την ομιλία του με την φράση «ας διεκδικήσουμε το οξυγόνο μας» που παραπέμπει στο κλίμα των προηγούμενων ημερών.

Ο συγκινημένος Σταύρος Μπένος

Αμέσως μετά την ομιλια του προέδρου του ΠαΣοΚ η αίθουσα δεν άδειασε όπως συνέβαινε στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Στελέχη και φίλοι της παραταξης έμειναν εκεί για να ακούσουν ένα ιστορικό στέλεχος, τον Σταύρο Μπένο, ο οποίος εμφανίστηκε συγκινημένος. Ο πρώην υπουργός που έχει κλείσει 50 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας χώρισε την ομιλία του σε τρεις ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορούσε στο τι είναι το κράτος. Η δεύτερη στόχευσε στην αποστολή του και η τρίτη αφορούσε τη λειτουργία του κράτους. Ο ρομαντικός για πολλούς Μεσσήνιος πολιτικός που του αρέσει και η φιλοσοφία και οι τεχνες έκλεισε την ομιλία του με ένα κάλεσμα… ονείρου: «Αλίμονο σε εκείνους που πιστεύουν ότι το συναίσθημα, η λογοτεχνία, η ποίηση και το όνειρο δεν έχουν θέση στη δημόσια ζωή. Αυτό που έχει χάσει η χώρα μας είναι ότι έχει πάψει να ονειρεύεται. Εγώ σας καλώ απόψε να ονειρευτούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Η τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία

Ο Άγις Τσουρός μίλησε για τον τεράστιο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας, των δήμων, των κοινοτήτων, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών στην Υγεία. Τόνισε πως η Υγεία είναι προϋπόθεση, αλλά αποτέλεσμα και δείκτης μιας βιώσιμης κοινωνίας και θα πρέπει να υιοθετηθεί ως παγκόσμια αξία κι ένα κοινωνικό αγαθό για όλους.

Επίσης, δήλωσε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι το κλειδί. «Η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει μια τεράστια επίδραση στον τρόπου λήψης αποφάσεων μέσα στο σύστημα Υγείας. Θα το δούμε παντού, αλλά χρειάζεται να έχουμε και τρόπους να το ελέγξουμε. Τι ρυθμιστικούς μηχανισμούς θα έχουμε για την ιδιωτική Υγεία; Πώς μπορούμε να έχουμε βιώσιμη χρηματοδότηση; Υπάρχουν προτάσεις, αλλά πρέπει να τις μαζέψουμε, να γίνει διαβούλευση παντού, να έρθει να κουμπώσει η επιστημονική τεκμηρίωση και να αποκτήσουμε κι εμείς ένας σχέδιο που θα είναι συνολικό, που θα έχει εθνικούς στόχους για την Υγεία και θα μπορεί να είναι κάτι που πρώτα απ’ όλα να καλύπτει τις ανάγκες του πολίτη».
Η καρδιά του κράτους

«Η μεταρρύθμιση του κράτους είναι μια βαθιά κοινωνική αλλαγή. Ένα συμβόλαιο με τους πολίτες και όχι απλά μια άσκηση να πατήσεις μερικά κουμπάκια», τόνισε η Έφη Στεφόπουλου. Η τομεάρχης δημόσιας διοίκησης του ΠαΣοΚ μίλησε για τη δημόσια διοίκηση, που είναι η καρδιά του κράτους όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. «Ο κορμός του κράτους είναι για εμάς μοχλός κοινωνικής δικαιοσύνης και γι’ αυτό το κράτος έχει έναν κομβικό ρόλο στο πως βιώνουμε οι πολίτες την καθημερινότητά μας. Το κράτος έχει ένα όραμα, μια στρατηγική. Για μεγάλη περίοδο ήταν ένας «χρήσιμος κακός», αλλά χωρίς το κράτος όπως βλέπουμε τα πράγματα δεν έγιναν καλύτερα» και στάθηκε κατά την ομιλία της και στην απαραίτητη όπως τόνισε αναβάθμιση της διαύγειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου