Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Οι σχέσεις του Ραγκούση με τον Παπανδρέου και η μετακίνηση στο Υποδομών


Το παρασκήνιο της μετακίνησης του πρώην υπουργού Εσωτερικών και νυν υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γ. Ραγκούση φέρνει στο φως της δημοσιότητας, δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», το οποίο αναφέρεται στις δύο άγνωστες παραιτήσεις του υπουργού. Σύμφωνα με το...




δημοσίευμα μετά τις περιφερειακές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου άρχισαν να συσσωρεύονται σύννεφα στις σχέσεις του υπουργού με συναδέλφους του και με στενούς συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου που εδρεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου, τα οποία κατέληξαν σε... καταιγίδα πριν από μερικούς μήνες, όταν κυριαρχούσαν στην επικαιρότητα οι κρίσεις της «Υπατίας» και της Κερατέας. Η πρώτη κόντρα ήταν με τον τέως υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου.


Ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μειώσει κατά 50% τον ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις και να απαλλάξει από την υποχρέωση «πόθεν έσχες» όσους αγοράζουν πρώτη κατοικία. «Γιατί αυτά τα μέτρα δεν τα ανακοινώσαμε προεκλογικά και τα κρατήσαμε για μετά τις εκλογές; Ήταν ανάγκη να ανακοινώσουμε προεκλογικά μόνο την περαίωση;» είπε ο κ. Ραγκούσης κατηγορώντας
στη συνεδρίαση τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι, αν συμμετείχε στον επικοινωνιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, τότε το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να κερδίσει τουλάχιστον την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που τελικώς κέρδισε η ΝΔ με ελάχιστη διαφορά και οι πολιτικές εντυπώσεις από το εκλογικό αποτέλεσμα να ήταν πολύ καλύτερες για το κυβερνών κόμμα.Η κόντρα των δύο υπουργών κρατήθηκε μυστική, αλλά λίγες ημέρες αργότερα ο κ. Ι. Ραγκούσης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι παραιτείται από την ιδιότητα του συντονιστή επειδή δεν μπορεί να πληροφορείται εκ των υστέρων τις αποφάσεις για την οικονομική πολιτική που αποτελούν τον βασικό πυλώνα που απαιτεί επικοινωνιακή διαχείριση.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα: «Στην συνέχεια ακολούθησε η κόντρα για την Υπατία… Ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ότι η περιπέτεια αυτή θα μπορούσε να αποφευχθεί αν η αστυνομία και ο Εισαγγελέας δεν έδειχναν πρωτοφανή ανοχή στη μετακίνηση των μεταναστών. Στις θυελλώδεις κυβερνητικές συσκέψεις που ακολούθησαν τρεις υπουργοί, οι κκ. Χρ. Παπουτσής , Ευ. Βενιζέλος και Χ. Καστανίδης, υποστήριζαν σταθερά ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να επιλυθεί αν ο κ. Ραγκούσης δεχόταν να υπαναχωρήσει και να προχωρήσει στην κατ΄ εξαίρεση νομιμοποίηση των καταληψιών.
Ο κ. Ραγκούσης επέμεινε μέχρι τέλους ότι, αν υποχωρούσε, τότε η χώρα θα γέμιζε από «Υπατίες». Η ένταση κορυφώθηκε με μια δήλωση του κ. Ευ. Βενιζέλου, με την οποία καθιστούσε υπεύθυνο τον πρώην υπουργό Εσωτερικών αν υπήρχε κάποιο θύμα. Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε από τον τότε υπουργό Αμυνας να ανακαλέσει γιατί τον στοχοποιούσε προσωπικά. Ο κ. Βενιζέλος έδειξε προθυμία να το πράξει, αλλά στη συνέχεια τον πληροφόρησε ότι ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί δήλωση ανασκευής!Την ίδια ημέρα επικοινώνησε η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη με τον κ. Ραγκούση και τον ενημέρωσε ότι ο Πρωθυπουργός επιθυμεί οι μετανάστες της Υπατίας να νομιμοποιηθούν. «Σέβομαι την επιθυμία του Πρωθυπουργού και αναγνωρίζω ότι η δική του απόφαση κυριαρχεί. Αλλά το πιο έντιμο για μένα είναι να παραιτηθώ» απάντησε ο κ. Ραγκούσης προαναγγέλλοντας μια παραίτηση που δεν έγινε ποτέ. Ο κ. Παπανδρέου δεν επέμεινε στην απόφασή του, προφανώς γιατί δεν ήθελε εκείνη την περίοδο μια παραίτηση κορυφαίου υπουργού του».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε μέσω email την μετακίνηση του κ. Ραγκούση στο Υποδομών και από τότε οι δυο τους έχουν διακόψει κάθε επαφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου