Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Tο ζήτημα της δημιουργίας ενός έκτακτου προγράμματος χρηματοδότησης της ανάπτυξης, με κατανεμημένους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων, του ΕΣΠΑ και της ΕΚΤ, το οποίο μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας...

θα θέσει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στις συζητήσεις του με τους κοινοτικούς παράγοντες τις ερχόμενες δύο

εβδομάδες. Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Διαρθρωτικές αλλαγές στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ προανήγγειλε ο κ. Χρυσοχοϊδης κατά την ομιλία του στη Βουλή, τονίζοντας πως χρειαζόμαστε λιγότερα δάνεια για την αναχρηματοδότηση του χρέους και περισσότερες επενδύσεις, και αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την παροχή πρόσθετων επενδυτικών κεφαλαίων με πιο απλούς κανόνες αξιοποίησης, στοχευμένα σε βασικές αναπτυξιακές δομές και τομείς της νέας ζήτησης.

Ο υπουργός έθεσε ως άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης την προσπάθεια ανεύρεσης διεθνών πηγών χρηματοδότησης της ανάπτυξης και την επιτάχυνση απορρόφησης του ΕΣΠΑ το επόμενο διάστημα, με στόχο σε πρώτη φάση την αναστήλωση της οικονομίας. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2011 μια δημόσια επενδυτική τράπεζα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρευστότητας και να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη. Η Επενδυτική Τράπεζα, είπε ο υπουργός, θα λειτουργήσει με κεφάλαια καθαρά και υγιή (λίγα κεφάλαια δημόσια και πολλά ιδιωτικά) και ιδιωτικό μάνατζμεντ και θα συμβάλει στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας.

Στο σημείο αυτό μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε τη λύπη του για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας, καθώς -όπως είπε- στην ουσία οι τράπεζες είναι κλειστές. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ήττα που υφιστάμεθα ως πολιτικό σύστημα, να κλείνουν υγιείς επιχειρήσεις από τη μη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε κινήσεις για να υπερβούν την σημερινή κατάσταση και να δώσουν απάντηση με συγχωνεύσεις και εξαγορές, με μεγάλωμα των σχημάτων, έτσι ώστε να υπάρξει κεφαλαιακή επάρκεια και να βγούμε στις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου