Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Σκληρή επίθεση από την Suddeutsche Zeitung στον Σαμαρά...


Επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά εξαπολύει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία, έγκυρη εφημερίδα του γερμανόφωνου χώρου Suddeutsche Zeitung "SZ" (Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ 21.6.11).
Το σχετικό άρθρο τιτλοφορείται«εκμεταλλευτής της κατάρρευσης»και υπογράφεται από τον Κάι Στριτμάτερ, ο οποίος χαρακτηρίζει τον κ. Σαμαρά «ανεύθυνο και εγωμανή». «Ο συντηρητικός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει την εξουσία με κάθε τίμημα» σημειώνει στον...
 υπότιτλο του άρθρου. 


«Ουδείς αμφισβητεί βεβαίως την καλή θέληση του πρωθυπουργού, αλλά το σθένος και τη δύναμη επιβολής. Ο κ. Παπανδρέου δίστασε, καθησύχασε και ποντάρισε στο χρόνο, τη στιγμή που ο κόσμος και οι αγορές ήθελαν καθαρές και πράξεις ισχύος. Και ο Αντώνης Σαμαράς; Αρνήθηκε σε μια στιγμή ύψιστης ανάγκης για τη χώρα του. Μπλοκάρει και σαμποτάρει, όταν το έθνος και η Ευρώπη θέλουν να δουν κοινή δράση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης» λέει το άρθρο. 
Προσθέτει ότι ο κ. Σαμαράς «κατάφερε τον περασμένο χρόνο να καθιερωθεί ως πρότυπο εκείνου του ανεύθυνου και εγωπαθούς τύπου πολιτικού, που οδήγησε την Ελλάδα στην κρίση. Η άρνησή του να συμπράξει στην πολιτική λιτότητας αφήνει άναυδους τους συντηρητικούς σε όλη την Ευρώπη». 
Ο αρθρογράφος κλιμακώνει την επίθεσή του σημειώνοντας: «Ο κυνισμός του λαϊκιστή Σαμαρά έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την περασμένη Κυριακή τον πρωθυπουργό για "όργιο λαϊκισμού", μόνο και μόνο επειδή εκείνος, όπως επίσης η ΕΕ και το ΔΝΤ εδώ και εβδομάδες ζητά εθνική συναίνεση». 
Ανάλογο είναι το δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, η οποία τιτλοφορείο το άρθρο της ‘Ο αρνητής’ και στον υπότιτλο σημειώνει: «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αγωνίζεται κατά των ξένων υπαγορεύσεων για περικοπές. Ο συντηρητικός πολιτικός δεν έχει όμως να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις. Παρ' όλα αυτά ίσως σήμερα να σημάνει η δική του η ώρα».
Η εφημερίδα γράφει: «Εάν ο Παπανδρέου δεν πάρει σήμερα το βράδυ ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή, ο Σαμαράς θα έχει επιτύχει το στόχο του: πρόωρες εκλογές. Οι συντηρητικοί όμως δεν θα μπορούσαν να κυβερνήσουν μόνοι τους, αλλά θα χρειάζονταν το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου. Τα δυο κόμματα θα είχαν ατέλειωτες συζητήσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τις αγορές».
Και προσθέτει: «Εκεί που περισσεύει το πολιτικό ένστικτο λείπει μια ψύχραιμη οικονομική κατανόηση της κατάστασης. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις φέρνουν τη ΝΔ μπροστά από το ΠΑΣΟΚ και ο Σαμαράς βλέπει τον πρωθυπουργικό θώκο να πλησιάζει. Δεν είναι τυχαίο που θεωρείται πρότυπο της διεφθαρμένης πελατειακής πολιτικής».
Δυσαρέσκεια εξέφρεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Με κατηγορηματικό τρόπο, ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος κατέστησε σαφή την ενόχληση της κυβέρνησης για τα αρνητικά ξένα δημοσιεύματα για την Ελλάδα και τον αρχηγό της ΝΔ. «Δεν μας αρέσει να υπάρχουν τέτοια δημοσιεύματα, είτε αφορούν την ελληνική κυβέρνηση, είτε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε όποιο άλλο κόμμα στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Μόσιαλος. Ζήτησε ψυχραιμία απ΄ όλους και να μην υπάρχουν υπερβολικές αντιδράσεις, ενώ ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει και ο ίδιος πρωτοβουλίες στο εξωτερικό για συζητήσεις και επαφές με διεθνή ΜΜΕ.
Με επίσης κατηγορηματικό τρόπο, ο κ. Μόσιαλος διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει δάκτυλος της ελληνικής κυβέρνησης για τα δημοσιεύματα αυτά. «Δεν επικροτούμε τέτοια δημοσιεύματα εναντίον Ελλήνων πολιτικών, όποιες κι αν είναι οι απόψεις τους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, deutsche welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου