έγιναν τον τελευταίο χρόνο ακόμα πλουσιότεροι. Στο Λονδίνο, οι μεσίτες μιλούν έκπληκτοι για την ευκολία με την οποία οι «Cash Greeks», όπως τους αποκαλούν, αγοράζουν τα πιο ακριβά ακίνητα, ενώ τα γλέντια που θυμίζουν κάτι από την παλιά Αθήνα γίνονται το talk of the town των κοσμικών κύκλων της βρετανικής πρωτεύουσας.
Η φετινή έκδοση του Greek Rich List έχει την εξήγηση. Ο συντάκτης των Sunday Times Φίλιπ Μπέρεσφορντ που και φέτος έκανε τη σχετική έρευνα εντόπισε 50 Έλληνες εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη συνολική τους περιουσία να αυξάνεται μέσα στο 2010 περίπου κατά 10%, στα 7,5 δισ. στερλίνες.
Αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πληθυσμός των πλουσιότερων Ελλήνων αυξήθηκε. Η φετινή λίστα έχει 49 νέες εισόδους, με τη συνολική περιουσία των Ελλήνων εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων να υπολογίζεται στα 52 δισ. ευρώ. Πλουσιότερος παγκοσμίως παραμένει και φέτος ο Σπύρος Λάτσης, με τον ίδιο και την οικογένειά του μάλιστα να διευρύνουν την περιουσία τους στα 3,38 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. που υπολογίζεται ότι ήταν το 2009, παρά τα προβλήματα της εγχώριας οικονομίας.
Κατά τα άλλα, η Greek Rich List είναι γεμάτη εκπλήξεις και προσωπικές ιστορίες που αποδεικνύουν ότι το περιβόητο ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο παραμένει ζωντανό. Μια τέτοια ιστορία είναι αυτή του Τζον Πολ ΝτεΤζόρια (φωτό), που ξεκίνησε ως άστεγος γιος μεταναστών για να γίνει ο πλουσιότερος Έλληνας στις ΗΠΑ, με περιουσία 4 δισ. δολαρίων.
Ανάμεσα στις νέες εισόδους της λίστας συναντά κανείς και ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ονόματα της χρονιάς. Η Αριάνα Χάφινγκτον χαρακτηρίζεται από κάποιους ως η πυθία του Ίντερνετ ή η γυναίκα που θα σώσει τη δημοσιογραφία. Γεννημένη στην Αθήνα με το πατρικό όνομα Στασινοπούλου, η επιχειρηματίας κατάφερε το Φεβρουάριο του 2011 να πουλήσει το Huffington Post, το site της που έγινε ένα παγκόσμιο φαινόμενο των media, στην AOL αντί 315 εκατ. δολαρίων. Με προσωπική περιουσία 125 εκατ. δολαρίων, η Χάφινγκτον είναι σήμερα 45η ανάμεσα στους πλουσιότερους Έλληνες των ΗΠΑ.
Νέα είσοδο στη λίστα αποτελεί και ο Τέλης Μυστακίδης, το όνομα του οποίου μόλις πριν από λίγες ημέρες άρχισε να ακούγεται στην Ελλάδα. Ο έως πρότινος άγνωστος 49χρονος μάνατζερ ήταν ένα από τα μεγαλοστελέχη της Glencore που έγιναν δισεκατομμυριούχοι μέσα σε ένα βράδυ, όταν ο κολοσσός των εμπορευμάτων μπήκε στο χρηματιστήριο. Το 6% της Glencore που κατέχει αποτιμάται στα 3,6 δισ. δολάρια, κάτι που σύμφωνα με τα στοιχεία του Forbes, σημαίνει ότι ο Μυστακίδης είναι ο δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας μετά τον Σπύρο Λάτση. Με δεδομένο ότι αυτός ο πλούτος βρίσκεται μέχρι στιγμής μόνο στα χαρτιά, το Greek Rich List κάνει μια πιο συντηρητική εκτίμηση της περιουσίας του, την οποία τοποθετεί στα 113 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, ο Τ. Μυστακίδης είναι ο 96ος πλουσιότερος Έλληνας του κόσμου.
Ισχυρό παρών δίνει και στη φετινή λίστα το ελληνικό στοιχείο της Wall Street. Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον βρίσκεται στην 63η θέση μεταξύ των πλουσιότερων Ελλήνων του κόσμου, με περιουσία 226 εκατ. ευρώ. Η τράπεζά του υπήρξε μία από τις λιγοστές που βγήκαν ισχυρότερες από την κρίση του 2008. Ίσως βοήθησε ότι ο Ντάιμον έχει τα οικονομικά στο… DNA του. Ο παππούς του, μετανάστης από τη Σμύρνη, ήταν χρηματιστής που κληροδότησε τις γνώσεις και το ταλέντο του στο γιο του, Θεόδωρο.
Έναν διαφορετικό ρόλο στη Wall Street έχει ο Τζον Τέιν, ο 55χρονος τραπεζίτης με την Ελληνοαμερικανίδα μητέρα που βρίσκεται στην 68η θέση της λίστας. Ο Τέιν δεν μπόρεσε να σώσει τη Merrill Lynch από την κρίση του 2008 (επί των ημερών του η επενδυτική τράπεζα απορροφήθηκε από την Bank of America), όμως σήμερα έχει αναλάβει να βγάλει από το καθεστώς χρεοκοπίας την CIT. Παρά τα σκαμπανεβάσματα των τραπεζών τις οποίες διοικεί, η προσωπική του περιουσία παραμένει σταθερή σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, στα 203 εκατ. ευρώ. Έτσι, ο Τέιν μοιράζεται την 68η θέση της λίστας με έναν ακόμα διάσημο Έλληνα της Wall Street, τον Τζέιμς Χάνος. Ο 53χρονος ιδρυτής της Kynikos Associates είναι ο πιο διάσημος… σορτάκιας του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Έλληνας δεύτερης γενιάς, μεγάλωσε στο Μιλγουόκι, όπου ο πατέρας του διέθετε μία αλυσίδα καθαριστηρίων. Ο Χάνος έχτισε το όνομα και την περιουσία του, εντοπίζοντας εταιρείες που πίστευε ότι θα καταρρεύσουν και ποντάροντας στην πτώση των μετοχών τους. Το τελευταίο διάστημα «στοιχηματίζει» στο σκάσιμο της κινεζικής φούσκας.
Από τη λίστα δεν λείπουν βέβαια οι ελληνικής καταγωγής διασημότητες, όπως ο τραγουδιστής Τζορτζ Μάικλ, η ηθοποιός Τζένιφερ Άνιστον και η Ρίτα Γουίλσον, σύζυγος του Τομ Χανκς.
Τζον Πολ ΝτεΤζόρια: Από άστεγος… δισεκατομμυριούχος
Ο Τζον Πολ ΝτεΤζόρια ζει το αμερικανό όνειρο. Ένας πρώην άστεγος, από Ιταλό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ, έγινε δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και παντρεύτηκε μία πρώην playmate. Ως παιδί, ξύπναγε στις 3 το πρωί για να μοιράσει εφημερίδες, προκειμένου να βοηθήσει την οικογένειά του, που τα έβγαζε δύσκολα πέρα. Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα γίνει μέλος μιας συμμορίας του Λος Άντζελες και θα αλλάξει κάθε είδους δουλειές. Λίγο μετά τα 20 χρόνια του, ο ΝτεΤζόρια έμεινε άστεγος και αναγκαζόταν να ανταλλάσει άδεια κουτάκια και μπουκάλια της Coca-Cola για λίγα κέρματα, που του εξασφάλιζαν το φαγητό της ημέρας.
Η τύχη του άλλαξε όταν ξεκίνησε να δουλεύει για την Redken Laboratories, μια μεγάλη εταιρεία επαγγελματικών ειδών περιποίησης μαλλιών. Το 1980 θα ενώσει τις δυνάμεις του με τον Πολ Μίτσελ, που ήταν ήδη γνωστός στο χώρο της κομμωτικής. Με 700 δολάρια δανεικά ιδρύουν τη δική τους εταιρεία, την John Paul Mitchell.
Σήμερα, ο ΝτεΤζόρια ελέγχει μια παγκόσμια αυτοκρατορία προϊόντων περιποίησης μαλλιών, ενώ έχει συμφέροντα στην αγορά των αλκοολούχων ποτών, των διαμαντιών και σε νυχτερινά μαγαζιά. Αναπτύσσει έντονη φιλανθρωπική δράση υποστηρίζοντας μια σειρά από σκοπούς, μεταξύ των οποίων και η ενίσχυση των αστέγων.
Μάικ Λαζαρίδης: Ο άνθρωπος που δημιούργησε τα Blackberry
Γεννημένος από Έλληνες γονείς στην Τουρκία, ο Μάικ Λαζαρίδης ήταν πέντε ετών το 1966, όταν η οικογένειά του μετακόμισε στον Καναδά. Σε ηλικία 12 ετών κέρδισε το βραβείο της δημοτικής βιβλιοθήκης της πόλης όπου έμενε, γιατί είχε διαβάσει όλα τα βιβλία φυσικής που μπορούσε να βρει στα ράφια της. Όμως, το 1984 και μόλις δύο μήνες πριν από την αποφοίτησή του, εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο. Όπως αποδείχτηκε, η απόφαση αυτή ήταν το πρώτο του βήμα προς την επιτυχία. Με 15.000 δολάρια δανεικά από τους γονείς του και ένα συμβόλαιο με την General Motors, ο Λαζαρίδης και δύο φίλοι του ιδρύουν την Research In Motion, την εταιρεία που κατασκευάζει το BlackBerry.
Ο άνθρωπος που ουσιαστικά δημιούργησε την αγορά των smartphones μπορεί να έχει να αντιμετωπίσει σήμερα τον έντονο ανταγωνισμό του iPhone, όμως κάνει και εκείνος την αντεπίθεσή του στην Apple. «Απαντά» στην επιτυχία του iPad με το tablet της RIM, το PlayBook, πάνω στο οποίο ελπίζει να χτίσει το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της εταιρείας του. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ο Λαζαρίδης, που μένει στον Καναδά, έχει περιουσία 2,2 δισ. δολαρίων. Όμως, όπως δηλώνει ο ίδιος, εξακολουθεί να αναζητά τις προσφορές με τις οποίες θα… γλιτώσει 3 δολάρια κάθε φορά που παραγγέλνει πίτσα.
Νικ & Κρίστιαν Κάντι: Πέτυχαν με δανεικά από τη γιαγιά τους
Τα αδέρφια Κάντι, γεννημένα στο Σάρεϊ της Αγγλίας από Ελληνοκύπρια μητέρα και πατέρα μισό Ιταλό, έκαναν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα με 6.000 στερλίνες δανεικές από τη γιαγιά τους. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 ανακαίνισαν το πρώτο τους διαμέρισμα και κατάφεραν να το πουλήσουν βγάζοντας κέρδος 50.000 στερλινών. Λίγα χρόνια αργότερα, θα γίνονταν οι πρίγκιπες της πολυτέλειας στην εποχή της φούσκας των ακινήτων. Η εταιρεία τους, η Cadny & Candy, «πουλά» σε όποιον μπορεί να το πληρώσει ένα πλήρες lifestyle, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας το εσωτερικό υπερπολυτελών κατοικιών, ιδιωτικών τζετ και σκαφών.
Το highlight της καριέρας τους είναι το One Hyde Park ένα συγκρότημα 86 διαμερισμάτων στη γειτονιά των δισεκατομμυριούχων του Λονδίνου, το Knightsbridge. Τον Απρίλιο, μάλιστα, κατάφεραν να καταρρίψουν το ρεκόρ του ακριβότερου διαμερίσματος της Βρετανίας, όταν ο Ουκρανός ολιγάρχης Ρινάτ Αχμέτοφ αγόρασε ένα ρετιρέ στο One Hyde Park αντί 136,6 εκατ. στερλινών.
Πίτερ Πίτερσον: Συνιδρυτής της Blackstone
Γιος μεταναστών από την Ελλάδα, ο Πίτερ Πίτερσον μεγάλωσε στη Νεμπράσκα για να γίνει σήμερα, στα 84 χρόνια του, ο 182ος πλουσιότερος Αμερικανός και 488ος ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη. Με αρχικό κεφάλαιο 400.000 δολαρίων, ο Πίτερσον ιδρύει το 1985, μαζί με τον Στίβεν Σβάρτζμαν τη Blackstone. Η εταιρεία τους είναι σήμερα από τις κορυφαίες στο χώρο των private equities και αποτιμάται στα 17 δισ. δολάρια. Ο Πίτερσον έχει πλέον αποσυρθεί από την ενεργό δράση και το 2010 ήταν ένας από τους 40 δισεκατομμυριούχους που κατόπιν παρότρυνσης του Μπιλ Γκέιτς και του Γουόρεν Μπάφετ υποσχέθηκαν να δωρίσουν το 1/2 της περιουσίας τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Οικογένεια Χασιώτη: Η μεγαλύτερη αλυσίδα από μπακάλικα στις ΗΠΑ
Το 1938 ο Βασίλειος και η Αφροδίτη Χασιώτη, μετανάστες στις ΗΠΑ από τη Μακεδονία και την Ήπειρο, αγοράζουν αντί 84 δολαρίων μια φάρμα με μία αγελάδα. Στις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν, η εταιρεία τους γίνεται η μεγαλύτερη γαλακτοκομική φάρμα στη Μασαχουσέτη και η οικογένεια Χασιώτη ανοίγει τα πρώτα της μπακάλικα. Έως τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, η Cumberland Farms είναι η τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα μπακάλικων στις ΗΠΑ, με δυναμική παρουσία στην πώληση και διανομή προϊόντων πετρελαίου. Το 2010, το περιοδικό Forbes κατέταξε την Cumberland Farms 44η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στις ΗΠΑ.
Άλκης Δαυίδ: Έδωσε 1 δισ. σε όποιον γδυθεί στον Ομπάμα
Ο Άλκης Δαυίδ προσέφερε πέρυσι 1 εκατ. δολάρια σε όποιον θα τολμούσε να εμφανιστεί γυμνός μπροστά στον Μπαράκ Ομπάμα. Στόχος του δεν ήταν βέβαια κάποια διαμαρτυρία απέναντι στις πολιτικές του Αμερικανού προέδρου, αλλά η διαφήμιση του site του, Battlecam.com. Ο Δαυίδ αρέσκεται να προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας. Μέλος της οικογένειας Λεβέντη, που έχει στην κατοχή της εταιρείες εμφιάλωσης της Coca-Cola σε 28 χώρες, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Λονδίνου και Λος Άντζελες και ασχολείται μεταξύ άλλων με την παραγωγή ταινιών. Μάλιστα, έχει εμφανιστεί ως ηθοποιός σε αρκετές από αυτές.
Τζον Κατσιματίδης: Ο «κατά τύχη» βασιλιάς του real estate
Γιος φαροφύλακα, ο 62χρονος σήμερα Τζον Κατσιματίδης ήταν μωρό ακόμα όταν οι γονείς του μετανάστευσαν από τη Νίσυρο στις ΗΠΑ. Μεγάλωσε στο Μανχάταν και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το οποίο όμως εγκατέλειψε χωρίς να πάρει το πτυχίο του. Άνοιξε το πρώτο του μπακάλικο το 1969 και μέχρι τα 24 του χρόνια είχε αποκτήσει 10 καταστήματα. Στα χρόνια που ακολούθησαν θα ασχοληθεί «κατά τύχη», όπως δηλώνει ο ίδιος, με τα ακίνητα, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ο 238ος πλουσιότερος Αμερικανός. Το 2009 ανακοίνωσε ότι θα ήταν υποψήφιος για το δήμο της Νέας Υόρκης, όμως τελικά αποσύρθηκε.
Οικογένεια Πασπάλη: Οι μεγιστάνες των μαργαριταριών
Η οικογένεια Πασπάλη εγκαταλείπει το Καστελόριζο το 1919, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Αυστραλία. Αποφασίζουν να εγκατασταθούν στο πρώτο λιμάνι που πιάνει το πλοίο τους, το Κόσακ, στις ακτές της Δυτικής Αυστραλίας στον Ινδικό Ωκεανό. Σε αυτό τον απομακρυσμένο τόπο ζούσαν κυρίως Αβορίγινες και Ασιάτες που βουτούσαν για μαργαριτάρια. Χωρίς τρεχούμενο νερό ή ηλεκτρισμό, το Κόσακ δεν δίνει πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες και έτσι ο Νικόλας Πασπάλης ξεκινά από τα 14 χρόνια του να ασχολείται με την αλιεία των μαργαριταριών. Σήμερα, η Paspaley είναι η μεγαλύτερη εταιρεία μαργαριταριών της Αυστραλίας, ενώ η οικογένεια Πασπάλη διαθέτει επίσης συμφέροντα στις αερομεταφορές και τα ναυπηγεία, ενώ έχει χτίσει ένα χαρτοφυλάκιο από φάρμες και εμπορικά ακίνητα.
Οι πλουσιότεροι Έλληνες του κόσμου
http://www.blog.grΗ φετινή έκδοση του Greek Rich List έχει την εξήγηση. Ο συντάκτης των Sunday Times Φίλιπ Μπέρεσφορντ που και φέτος έκανε τη σχετική έρευνα εντόπισε 50 Έλληνες εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη συνολική τους περιουσία να αυξάνεται μέσα στο 2010 περίπου κατά 10%, στα 7,5 δισ. στερλίνες.
Αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πληθυσμός των πλουσιότερων Ελλήνων αυξήθηκε. Η φετινή λίστα έχει 49 νέες εισόδους, με τη συνολική περιουσία των Ελλήνων εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων να υπολογίζεται στα 52 δισ. ευρώ. Πλουσιότερος παγκοσμίως παραμένει και φέτος ο Σπύρος Λάτσης, με τον ίδιο και την οικογένειά του μάλιστα να διευρύνουν την περιουσία τους στα 3,38 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. που υπολογίζεται ότι ήταν το 2009, παρά τα προβλήματα της εγχώριας οικονομίας.
Κατά τα άλλα, η Greek Rich List είναι γεμάτη εκπλήξεις και προσωπικές ιστορίες που αποδεικνύουν ότι το περιβόητο ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο παραμένει ζωντανό. Μια τέτοια ιστορία είναι αυτή του Τζον Πολ ΝτεΤζόρια (φωτό), που ξεκίνησε ως άστεγος γιος μεταναστών για να γίνει ο πλουσιότερος Έλληνας στις ΗΠΑ, με περιουσία 4 δισ. δολαρίων.
Ανάμεσα στις νέες εισόδους της λίστας συναντά κανείς και ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ονόματα της χρονιάς. Η Αριάνα Χάφινγκτον χαρακτηρίζεται από κάποιους ως η πυθία του Ίντερνετ ή η γυναίκα που θα σώσει τη δημοσιογραφία. Γεννημένη στην Αθήνα με το πατρικό όνομα Στασινοπούλου, η επιχειρηματίας κατάφερε το Φεβρουάριο του 2011 να πουλήσει το Huffington Post, το site της που έγινε ένα παγκόσμιο φαινόμενο των media, στην AOL αντί 315 εκατ. δολαρίων. Με προσωπική περιουσία 125 εκατ. δολαρίων, η Χάφινγκτον είναι σήμερα 45η ανάμεσα στους πλουσιότερους Έλληνες των ΗΠΑ.
Νέα είσοδο στη λίστα αποτελεί και ο Τέλης Μυστακίδης, το όνομα του οποίου μόλις πριν από λίγες ημέρες άρχισε να ακούγεται στην Ελλάδα. Ο έως πρότινος άγνωστος 49χρονος μάνατζερ ήταν ένα από τα μεγαλοστελέχη της Glencore που έγιναν δισεκατομμυριούχοι μέσα σε ένα βράδυ, όταν ο κολοσσός των εμπορευμάτων μπήκε στο χρηματιστήριο. Το 6% της Glencore που κατέχει αποτιμάται στα 3,6 δισ. δολάρια, κάτι που σύμφωνα με τα στοιχεία του Forbes, σημαίνει ότι ο Μυστακίδης είναι ο δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας μετά τον Σπύρο Λάτση. Με δεδομένο ότι αυτός ο πλούτος βρίσκεται μέχρι στιγμής μόνο στα χαρτιά, το Greek Rich List κάνει μια πιο συντηρητική εκτίμηση της περιουσίας του, την οποία τοποθετεί στα 113 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, ο Τ. Μυστακίδης είναι ο 96ος πλουσιότερος Έλληνας του κόσμου.
Ισχυρό παρών δίνει και στη φετινή λίστα το ελληνικό στοιχείο της Wall Street. Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον βρίσκεται στην 63η θέση μεταξύ των πλουσιότερων Ελλήνων του κόσμου, με περιουσία 226 εκατ. ευρώ. Η τράπεζά του υπήρξε μία από τις λιγοστές που βγήκαν ισχυρότερες από την κρίση του 2008. Ίσως βοήθησε ότι ο Ντάιμον έχει τα οικονομικά στο… DNA του. Ο παππούς του, μετανάστης από τη Σμύρνη, ήταν χρηματιστής που κληροδότησε τις γνώσεις και το ταλέντο του στο γιο του, Θεόδωρο.
Έναν διαφορετικό ρόλο στη Wall Street έχει ο Τζον Τέιν, ο 55χρονος τραπεζίτης με την Ελληνοαμερικανίδα μητέρα που βρίσκεται στην 68η θέση της λίστας. Ο Τέιν δεν μπόρεσε να σώσει τη Merrill Lynch από την κρίση του 2008 (επί των ημερών του η επενδυτική τράπεζα απορροφήθηκε από την Bank of America), όμως σήμερα έχει αναλάβει να βγάλει από το καθεστώς χρεοκοπίας την CIT. Παρά τα σκαμπανεβάσματα των τραπεζών τις οποίες διοικεί, η προσωπική του περιουσία παραμένει σταθερή σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, στα 203 εκατ. ευρώ. Έτσι, ο Τέιν μοιράζεται την 68η θέση της λίστας με έναν ακόμα διάσημο Έλληνα της Wall Street, τον Τζέιμς Χάνος. Ο 53χρονος ιδρυτής της Kynikos Associates είναι ο πιο διάσημος… σορτάκιας του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Έλληνας δεύτερης γενιάς, μεγάλωσε στο Μιλγουόκι, όπου ο πατέρας του διέθετε μία αλυσίδα καθαριστηρίων. Ο Χάνος έχτισε το όνομα και την περιουσία του, εντοπίζοντας εταιρείες που πίστευε ότι θα καταρρεύσουν και ποντάροντας στην πτώση των μετοχών τους. Το τελευταίο διάστημα «στοιχηματίζει» στο σκάσιμο της κινεζικής φούσκας.
Από τη λίστα δεν λείπουν βέβαια οι ελληνικής καταγωγής διασημότητες, όπως ο τραγουδιστής Τζορτζ Μάικλ, η ηθοποιός Τζένιφερ Άνιστον και η Ρίτα Γουίλσον, σύζυγος του Τομ Χανκς.
Τζον Πολ ΝτεΤζόρια: Από άστεγος… δισεκατομμυριούχος
Ο Τζον Πολ ΝτεΤζόρια ζει το αμερικανό όνειρο. Ένας πρώην άστεγος, από Ιταλό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ, έγινε δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και παντρεύτηκε μία πρώην playmate. Ως παιδί, ξύπναγε στις 3 το πρωί για να μοιράσει εφημερίδες, προκειμένου να βοηθήσει την οικογένειά του, που τα έβγαζε δύσκολα πέρα. Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα γίνει μέλος μιας συμμορίας του Λος Άντζελες και θα αλλάξει κάθε είδους δουλειές. Λίγο μετά τα 20 χρόνια του, ο ΝτεΤζόρια έμεινε άστεγος και αναγκαζόταν να ανταλλάσει άδεια κουτάκια και μπουκάλια της Coca-Cola για λίγα κέρματα, που του εξασφάλιζαν το φαγητό της ημέρας.
Η τύχη του άλλαξε όταν ξεκίνησε να δουλεύει για την Redken Laboratories, μια μεγάλη εταιρεία επαγγελματικών ειδών περιποίησης μαλλιών. Το 1980 θα ενώσει τις δυνάμεις του με τον Πολ Μίτσελ, που ήταν ήδη γνωστός στο χώρο της κομμωτικής. Με 700 δολάρια δανεικά ιδρύουν τη δική τους εταιρεία, την John Paul Mitchell.
Σήμερα, ο ΝτεΤζόρια ελέγχει μια παγκόσμια αυτοκρατορία προϊόντων περιποίησης μαλλιών, ενώ έχει συμφέροντα στην αγορά των αλκοολούχων ποτών, των διαμαντιών και σε νυχτερινά μαγαζιά. Αναπτύσσει έντονη φιλανθρωπική δράση υποστηρίζοντας μια σειρά από σκοπούς, μεταξύ των οποίων και η ενίσχυση των αστέγων.
Μάικ Λαζαρίδης: Ο άνθρωπος που δημιούργησε τα Blackberry
Γεννημένος από Έλληνες γονείς στην Τουρκία, ο Μάικ Λαζαρίδης ήταν πέντε ετών το 1966, όταν η οικογένειά του μετακόμισε στον Καναδά. Σε ηλικία 12 ετών κέρδισε το βραβείο της δημοτικής βιβλιοθήκης της πόλης όπου έμενε, γιατί είχε διαβάσει όλα τα βιβλία φυσικής που μπορούσε να βρει στα ράφια της. Όμως, το 1984 και μόλις δύο μήνες πριν από την αποφοίτησή του, εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο. Όπως αποδείχτηκε, η απόφαση αυτή ήταν το πρώτο του βήμα προς την επιτυχία. Με 15.000 δολάρια δανεικά από τους γονείς του και ένα συμβόλαιο με την General Motors, ο Λαζαρίδης και δύο φίλοι του ιδρύουν την Research In Motion, την εταιρεία που κατασκευάζει το BlackBerry.
Ο άνθρωπος που ουσιαστικά δημιούργησε την αγορά των smartphones μπορεί να έχει να αντιμετωπίσει σήμερα τον έντονο ανταγωνισμό του iPhone, όμως κάνει και εκείνος την αντεπίθεσή του στην Apple. «Απαντά» στην επιτυχία του iPad με το tablet της RIM, το PlayBook, πάνω στο οποίο ελπίζει να χτίσει το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της εταιρείας του. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ο Λαζαρίδης, που μένει στον Καναδά, έχει περιουσία 2,2 δισ. δολαρίων. Όμως, όπως δηλώνει ο ίδιος, εξακολουθεί να αναζητά τις προσφορές με τις οποίες θα… γλιτώσει 3 δολάρια κάθε φορά που παραγγέλνει πίτσα.
Νικ & Κρίστιαν Κάντι: Πέτυχαν με δανεικά από τη γιαγιά τους
Τα αδέρφια Κάντι, γεννημένα στο Σάρεϊ της Αγγλίας από Ελληνοκύπρια μητέρα και πατέρα μισό Ιταλό, έκαναν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα με 6.000 στερλίνες δανεικές από τη γιαγιά τους. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 ανακαίνισαν το πρώτο τους διαμέρισμα και κατάφεραν να το πουλήσουν βγάζοντας κέρδος 50.000 στερλινών. Λίγα χρόνια αργότερα, θα γίνονταν οι πρίγκιπες της πολυτέλειας στην εποχή της φούσκας των ακινήτων. Η εταιρεία τους, η Cadny & Candy, «πουλά» σε όποιον μπορεί να το πληρώσει ένα πλήρες lifestyle, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας το εσωτερικό υπερπολυτελών κατοικιών, ιδιωτικών τζετ και σκαφών.
Το highlight της καριέρας τους είναι το One Hyde Park ένα συγκρότημα 86 διαμερισμάτων στη γειτονιά των δισεκατομμυριούχων του Λονδίνου, το Knightsbridge. Τον Απρίλιο, μάλιστα, κατάφεραν να καταρρίψουν το ρεκόρ του ακριβότερου διαμερίσματος της Βρετανίας, όταν ο Ουκρανός ολιγάρχης Ρινάτ Αχμέτοφ αγόρασε ένα ρετιρέ στο One Hyde Park αντί 136,6 εκατ. στερλινών.
Πίτερ Πίτερσον: Συνιδρυτής της Blackstone
Γιος μεταναστών από την Ελλάδα, ο Πίτερ Πίτερσον μεγάλωσε στη Νεμπράσκα για να γίνει σήμερα, στα 84 χρόνια του, ο 182ος πλουσιότερος Αμερικανός και 488ος ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη. Με αρχικό κεφάλαιο 400.000 δολαρίων, ο Πίτερσον ιδρύει το 1985, μαζί με τον Στίβεν Σβάρτζμαν τη Blackstone. Η εταιρεία τους είναι σήμερα από τις κορυφαίες στο χώρο των private equities και αποτιμάται στα 17 δισ. δολάρια. Ο Πίτερσον έχει πλέον αποσυρθεί από την ενεργό δράση και το 2010 ήταν ένας από τους 40 δισεκατομμυριούχους που κατόπιν παρότρυνσης του Μπιλ Γκέιτς και του Γουόρεν Μπάφετ υποσχέθηκαν να δωρίσουν το 1/2 της περιουσίας τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Οικογένεια Χασιώτη: Η μεγαλύτερη αλυσίδα από μπακάλικα στις ΗΠΑ
Το 1938 ο Βασίλειος και η Αφροδίτη Χασιώτη, μετανάστες στις ΗΠΑ από τη Μακεδονία και την Ήπειρο, αγοράζουν αντί 84 δολαρίων μια φάρμα με μία αγελάδα. Στις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν, η εταιρεία τους γίνεται η μεγαλύτερη γαλακτοκομική φάρμα στη Μασαχουσέτη και η οικογένεια Χασιώτη ανοίγει τα πρώτα της μπακάλικα. Έως τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, η Cumberland Farms είναι η τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα μπακάλικων στις ΗΠΑ, με δυναμική παρουσία στην πώληση και διανομή προϊόντων πετρελαίου. Το 2010, το περιοδικό Forbes κατέταξε την Cumberland Farms 44η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στις ΗΠΑ.
Άλκης Δαυίδ: Έδωσε 1 δισ. σε όποιον γδυθεί στον Ομπάμα
Ο Άλκης Δαυίδ προσέφερε πέρυσι 1 εκατ. δολάρια σε όποιον θα τολμούσε να εμφανιστεί γυμνός μπροστά στον Μπαράκ Ομπάμα. Στόχος του δεν ήταν βέβαια κάποια διαμαρτυρία απέναντι στις πολιτικές του Αμερικανού προέδρου, αλλά η διαφήμιση του site του, Battlecam.com. Ο Δαυίδ αρέσκεται να προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας. Μέλος της οικογένειας Λεβέντη, που έχει στην κατοχή της εταιρείες εμφιάλωσης της Coca-Cola σε 28 χώρες, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Λονδίνου και Λος Άντζελες και ασχολείται μεταξύ άλλων με την παραγωγή ταινιών. Μάλιστα, έχει εμφανιστεί ως ηθοποιός σε αρκετές από αυτές.
Τζον Κατσιματίδης: Ο «κατά τύχη» βασιλιάς του real estate
Γιος φαροφύλακα, ο 62χρονος σήμερα Τζον Κατσιματίδης ήταν μωρό ακόμα όταν οι γονείς του μετανάστευσαν από τη Νίσυρο στις ΗΠΑ. Μεγάλωσε στο Μανχάταν και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το οποίο όμως εγκατέλειψε χωρίς να πάρει το πτυχίο του. Άνοιξε το πρώτο του μπακάλικο το 1969 και μέχρι τα 24 του χρόνια είχε αποκτήσει 10 καταστήματα. Στα χρόνια που ακολούθησαν θα ασχοληθεί «κατά τύχη», όπως δηλώνει ο ίδιος, με τα ακίνητα, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ο 238ος πλουσιότερος Αμερικανός. Το 2009 ανακοίνωσε ότι θα ήταν υποψήφιος για το δήμο της Νέας Υόρκης, όμως τελικά αποσύρθηκε.
Οικογένεια Πασπάλη: Οι μεγιστάνες των μαργαριταριών
Η οικογένεια Πασπάλη εγκαταλείπει το Καστελόριζο το 1919, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Αυστραλία. Αποφασίζουν να εγκατασταθούν στο πρώτο λιμάνι που πιάνει το πλοίο τους, το Κόσακ, στις ακτές της Δυτικής Αυστραλίας στον Ινδικό Ωκεανό. Σε αυτό τον απομακρυσμένο τόπο ζούσαν κυρίως Αβορίγινες και Ασιάτες που βουτούσαν για μαργαριτάρια. Χωρίς τρεχούμενο νερό ή ηλεκτρισμό, το Κόσακ δεν δίνει πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες και έτσι ο Νικόλας Πασπάλης ξεκινά από τα 14 χρόνια του να ασχολείται με την αλιεία των μαργαριταριών. Σήμερα, η Paspaley είναι η μεγαλύτερη εταιρεία μαργαριταριών της Αυστραλίας, ενώ η οικογένεια Πασπάλη διαθέτει επίσης συμφέροντα στις αερομεταφορές και τα ναυπηγεία, ενώ έχει χτίσει ένα χαρτοφυλάκιο από φάρμες και εμπορικά ακίνητα.
Οι πλουσιότεροι Έλληνες του κόσμου
Κατάταξη | Όνομα | Περιουσία (σε εκατ. Ευρώ) | Χώρα διαμονής |
1 | Σπύρος Λάτσης & Οικογένεια | 3.380 | Ελλάδα |
2 | Τζον Πολ ΝτεΤζόρια | 2.702 | ΗΠΑ |
3 | Οικογένεια Χασιώτη | 2.027 | ΗΠΑ |
4 | Άλκης Δαυίδ | 1.543 | Ην. Βασίλειο |
5 | Μάικ Λαζαρίδης | 1.486 | Καναδάς |
6 | Τζορτ Π. Μίτσελ | 1.351 | ΗΠΑ |
6 | Πίτερ Τζ. Πίτερσον | 1.351 | ΗΠΑ |
8 | Μάικλ Ζαχαρής | 1.283 | ΗΠΑ |
9 | Τζιμ Ντάβλης & Οικογένεια | 1.216 | ΗΠΑ |
10 | Τζον Α. Κατσιματίδης | 1.148 | ΗΠΑ |
11 | Τζορτζ Λ. Αργυρός | 1.081 | ΗΠΑ |
11 | Άρθουρ Σ. Δημουλάς | 1.081 | ΗΠΑ |
13 | Οικογένεια Νιάρχου | 850 | Γαλλία |
14 | Στέλιος Χατζηιωάννου & Οικογένεια | 823 | Ην. Βασίλειο |
15 | Ντιν Μητρόπουλος | 810 | ΗΠΑ |
16 | Άλεξ Τζ. Σπανός & Οικογένεια | 743 | ΗΠΑ |
17 | Κον Μακρής | 742 | Αυστραλία |
18 | Τζον Χριστοδούλου | 733 | Ην. Βασίλειο |
19 | Κρις Λαζάρη | 728 | Ην. Βασίλειο |
20 | Μιχαήλ Λεμός | 680 | Ην. Βασίλειο |
21 | Τζον Π. Κάλαμος | 676 | ΗΠΑ |
22 | Οικογένειες Κανελλόπουλου & Παπαλεξόπουλου | 673 | Ελλάδα |
23 | Τζορτζ Ανδρέας | 642 | ΗΠΑ |
24 | Οικογένεια Βαρδινογιάννη | 636 | Ελλάδα |
25 | Γιώργος Μπεχράκης | 625 | ΗΠΑ |
26 | Ευστάθιος (Στιβ) Βαλιώτης | 540 | ΗΠΑ |
27 | Σαμ & Βαν Κόλιας | 508 | Καναδάς |
28 | Ανδρέας Αποστολόπουλος | 507 | Καναδάς |
29 | Τζον Παπατζόν | 473 | ΗΠΑ |
30 | Ανδρέας Παναγιώτου | 451 | Ην. Βασίλειο |
31 | Ευθύβουλος Παρασκευαΐδης | 450 | Κύπρος |
32 | Τζον Παγιαύλας | 439 | ΗΠΑ |
33 | Αθηνά Ρουσσέλ Ωνάση | 417 | Βραζιλία/Βέλγιο |
34 | Οικογένεια Πασπάλη | 416 | Αυστραλία |
35 | Τζορτζ Σακελλάρης | 405 | ΗΠΑ |
36 | Οικογένεια Λανίτη | 400 | Κύπρος |
37 | Κέρι Μαρμάνης | 396 | Αυστραλία |
38 | Τεντ Λεονσίς | 378 | ΗΠΑ |
39 | Άντονι Γκριν & Οικογένεια | 367 | Ην. Βασίλειο |
40 | Δρ. Ρόι Βάγγελος | 361 | ΗΠΑ |
41 | Οικογένεια Κωστόπουλου | 358 | Ελλάδα |
42 | Άντζελο Τσακόπουλος | 356 | ΗΠΑ |
43 | Οικογένεια Στασινόπουλου | 352 | Ελλάδα |
44 | Σερ Τζον Ζοχώνης | 344 | Ην. Βασίλειο |
45 | Νίκολας & Κρίστιαν Κάντι | 338 | Ην. Βασίλειο |
46 | Τεό Καρίδης | 334 | Αυστραλία |
47 | Οικογένεια Σταμούλη | 329 | Αυστραλία |
48 | Πίτερ Άγγελος | 304 | ΗΠΑ |
48 | Τζορτζ Χατσόπουλος | 304 | ΗΠΑ |
48 | Τζορτζ Μάρκους | 304 | ΗΠΑ |
48 | Τζον Ράνγκος | 304 | ΗΠΑ |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου