Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Aυξήθηκε στο 1,5% το επιτόκιο του ευρώ

Τη δεύτερη για φέτος αύξηση επιτοκίου, κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,5%, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ είπε ότι παραμένει αντίθετος στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας, μερικής ή ολικής, της Ελλάδας.

0Ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, είχε προαναγγείλει την αύξηση τον προηγούμενο μήνα, χρησιμοποιώντας τη φράση «ύψιστη επαγρύπνηση» απέναντι στον πληθωρισμό, φράση η οποία συνήθως υποδηλώνει ότι θα επακολουθήσει αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση.

Στη διάρκεια της μηνιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, πάντως έδωσε ενδείξεις ανακοπής των επιτοκιακών αυξήσεων, λέγοντας ότι η ΕΚΤ θα
συνεχίσει να "παρακολουθεί πολύ στενά' τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, φράση την οποίοι οικονομολόγοι εξέλαβαν ως ένδειξη ότι δεν θα υπάρξει νέα αύξηση επιτοκίου πριν το Φθινόπωρο. 
Παράλληλα, ο κ. Τρισέ τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Η ΕΚΤ παραμένει αντίθετη στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας, μερικής ή ολικής, της Ελλάδας, τόνισε ο κ. Τρισέ.
"Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Όχι σε μερική χρεοκοπία, όχι σε πιστωτικό γεγονός", δήλωσε ο κ. Τρισέ, υπογραμμίζοντας τις "ευθύνες των κυβερνήσεων να συζητήσουν με τους ιδιώτες επενδυτές" τη συμμετοχή τους στο νέο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου