Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Μικροί εξερευνητές της φύσης



Σε ρόλο μικρών εξερευνητών της φύσης η περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου Νάουσας της Πάρου τρύπωσε σε κάθε γωνιά του νησιού αναζητώντας και εξετάζοντας μανιτάρια. Κατάφεραν έπειτα από τρία χρόνια έρευνας να ταυτοποιήσουν, με τη βοήθεια καθηγητών και έμπειρων επιστημόνων, πάνω από 80 είδη μανιταριών. 


Τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους, σχετικά με τα είδη τρούφας στο νησί τους, αποτυπώθηκαν στο εγχειρίδιο που κυκλοφόρησαν με τίτλο «Τα αυτοφυή μανιτάρια της Πάρου».

Η ομάδα αυτή των είκοσι μαθητών και μαθητριών σε συνεργασία με τους καθηγητές τους ξεκίνησαν εδώ και τρία χρόνια ένα οδοιπορικό εξερεύνησης και μελέτης των μανιταριών που αναφύονται στον τόπο τους. Η εμπειρία της αναζήτησης, η χαρά της ανακάλυψης, η οριοθέτηση του στόχου και η ικανοποίηση του αποτελέσματος ήταν τα βασικά στοιχεία της προσπάθειάς τους.

Είναι γνωστό ότι ορισμένα αυτοφυή μανιτάρια κρύβουν κινδύνους, για όσους επιχειρούν να τα συλλέξουν προς κατανάλωση, αν δεν γνωρίζουν να τα διακρίνουν. 

Με γνώμονα τις γνώσεις των μεγαλυτέρων και την αποκτηθείσα εμπειρία τους, οι μαθητές θεώρησαν εύκολη τη διαδικασία αυτή. Με σεβασμό προς το περιβάλλον και το οικοσύστημα, συνέλεξαν τα μανιτάρια που τους ενδιέφεραν χωρίς να καταστρέψουν τα δηλητηριώδη αλλά και κανένα άλλο φυτό.

Μακρά παράδοση
Στο κυκλαδίτικο νησί υπάρχει μακρά παράδοση στη συλλογή μανιταριών. H παράδοση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα και ήταν η κυριότερη αφορμή των παιδιών και των δασκάλων για την ιδέα αυτή. 

Με βάση την έρευνα των μικρών μας φίλων, η συλλογή τρούφας στον τόπο τους αποτελούσε κυρίως οικογενειακή υπόθεση και η γνώση των φαγώσιμων μανιταριών μεταδιδόταν από συγγενικό πρόσωπο. 

Στην προσπάθεια αυτή βοήθησε και ο δάσκαλος, συγγραφέας και ερευνητής μανιταριών Γιώργος Κωνσταντινίδης, ο οποίος στάθηκε δίπλα τους αυτά τα τρία χρόνια του προγράμματος. Οι υποδείξεις του σε επιστημονικό επίπεδο και η αναγνώριση σπάνιων ειδών στάθηκαν πολύτιμοι αρωγοί στη δημιουργία αυτού του βιβλίου.

«Η περιβαλλοντική αυτή ομάδα βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια συνεχώς στην επικαιρότητα και είναι πρωτοπόροι στο είδος τους. Επειτα από πολλές ώρες αναζήτησης μανιταριών εκτός σχολικού ωραρίου και τριών επισκέψεων στα Γρεβενά για να ταυτοποιήσουν τα είδη τρούφας, οι ανειδίκευτοι μαθητές κατάφεραν να φέρουν εις πέρας μια εμπεριστατωμένη έρευνα. Τα 85 περίπου είδη που ανακάλυψαν στην Πάρο, οι εκθέσεις μανιταρογραφίας που διοργάνωσαν καθώς και οι εκπαιδευτικές εκδρομές αξίζουν συγχαρητήρια και αποδεικνύουν ότι με αγάπη και συνεργασία για το περιβάλλον μας μπορούμε να κάνουμε τα πάντα», μας δήλωσε ο ερευνητής Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Ο Παναγιώτης Μενέγος, μαθητής της Γ’ τάξης μας είπε: «Οι άνθρωποι που αγαπούν τη φύση υποστηρίζουν ότι τα μανιτάρια ενός τόπου είναι μέρος της διατροφικής τους ταυτότητας, αφού επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή. Μια τέτοια σκέψη έγινε και στο Γυμνάσιό μας από τον καθηγητή μας Λ. Κόττη, που με τη συμπαράστασή μας, αλλά και των καθηγητών, προχώρησε πολύ». 

«Κατάλαβα τη φύση»
Ένας ακόμη μαθητής, ο Βασίλης Βελέντζας, δήλωσε ότι από αυτή τη δράση εισέπραξε πολλές γνώσεις και πέρασε πολλές καλές στιγμές. «Με τις βόλτες που πηγαίναμε στα δάση για συλλογή μανιταριών, μπόρεσα να καταλάβω και να θαυμάσω τη φύση», ανέφερε.

Τέλος, η Ανθή Πετροπούλου, μαθήτρια της Β’ τάξης, τόνισε την άριστη συνεργασία που είχε με τους συμμαθητές της αλλά και με τους καθηγητές. «Αυτά τα χρόνια που είμαι στην ομάδα έχω περάσει πολύ ωραίες στιγμές. Μέσα από το πρόγραμμα ήρθα πιο κοντά στη φύση και ακόμα πιο κοντά στα μανιτάρια. Είναι μια μοναδική εμπειρία», δήλωσε.

Τι είναι τα μανιτάρια;
Τα μανιτάρια είναι μύκητες που αποτελούν μια πολυάριθμη ομάδα οργανισμών, το δεύτερο σε πλήθος ειδών σε άθροισμα στον πλανήτη, μετά τα έντομα, και συγκροτούν ένα από τα πέντε βασίλεια.

Τα μανιτάρια συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομία της φύσης. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συμμετοχή τους στην ισορροπία του κύκλου του άνθρακα και των ανόργανων αλάτων αλλά και στη διάσπαση της κυτταρίνης και της ξύλινης.

Οι καιρικές συνθήκες, που ευνοούν την ανάπτυξη των μανιταριών είναι ένας συνδυασμός θερμοκρασίας, νερού και υγρασίας. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι άφθονες φθινοπωρινές βροχές και η υγρασία. Στο νησί της Πάρου, οι συνθήκες αυτές σημειώνονται, συνήθως, την περίοδο από Σεπτέμβριο έως Φεβρουάριο.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου