Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Η Νορβηγία βυθισμένη σε λουτρό αίματος – 80 οι νεκροί από τα πυρά ενόπλου – Ακροδεξιός ο δράστης


- 87 συνολικά οι νεκροί από το διπλό μακελειό στο Όσλο
- Νορβηγός 32 ετών ο άνδρας που άνοιξε πυρ σε συνέδριο νεολαίας του Εργατικού κόμματος
- Τα νορβηγικά ΜΜΕ τον αναγνώρισαν ως τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ
- Φέρεται να είναι ακροδεξιός και ισλαμόφοβος
- «Πρόκειται για δειλή τρομοκρατική πράξη» είπε ο Νορβηγός πρωθυπουργός 


Πρόκειται για μια από τις πιο σοκαριστικές και αιματηρές επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος. Εδώ και σχεδόν ένα 24ωρο, η Νορβηγία ζει το δικό της εφιάλτη: 87 νεκροί από την επίθεση ενός άνδρα σε συνέδριο της νεολαίας του Εργατικού κόμματος, επτά νεκροί από την έκρηξη βόμβας σε κυβερνητικό κτίριο στην καρδιά του Όσλο.

Η επίθεση στο νησί Οτόγια, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Όσλο, αφήνει άφωνη τη διεθνή κοινή γνώμη. 32χρονος άνδρας, Νορβηγός όπως ανακοίνωσε η αστυνομία και με διασυνδέσεις στην ακροδεξιά πτέρυγα, ντυμένος με στολή αστυνομικού για να μη γίνει αντιληπτός, άνοιξε πυρ και παρέσυρε στο θάνατο 80 ανθρώπους.

Δεν αποκλείεται ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί. Η ταυτότητα του δράστη παραμένει άγνωστη. Άγνωστο επίσης παραμένει εάν δράστης ήταν μόνο ο Νορβηγός που συνελήφθη, ή, εάν υπήρχαν και συνεργάτες.

Οι Νιου Γιορκ Τάιμς, καθώς και η νορβηγική εφημερίδα Εξπρέσεν, ανέφεραν πως μία ομάδα με τον τίτλο "υποστηρικτές της παγκόσμιας τζιχάντ" ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση σχετικά με το εάν επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια φανατικών ισλαμιστών, ή, τρομοκρατική πράξη ακροδεξιού.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, μίλησε για "δειλή τρομοκρατική πράξη" και εκτίμησε πως συμβαίνει αρκετές φορές οργανώσεις να αναλαμβάνουν την ευθύνη ανάλογων ενεργειών "αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όντως είναι και οι δράστες".

Ως τη "χειρότερη επίθεση που δέχθηκε η Νορβηγία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο" χαρακτήρισε το μακελειό της Παρασκευής ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Γκίαρ Μπέκεβολντ.

Ενδεικτικό είναι ότι μετά το βομβαρδισμό στο 'Όσλο, μέλη του στρατού εγκαταστάθηκαν σε διάφορα σημεία της Νορβηγικής πρωτεύουσας και η αστυνομία συνέστησε στους τρομοκρατημένους πολίτες να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους.


newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου