Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

ΕΒΕΑ - ΒΕΑ - BEΘ χαρακτηρίζουν την απόφαση «ανάσα ρευστότητας»

ΘETIKEΣ ήταν οι πρώτες αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου στο σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας που εγκρίθηκε από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την κοινή στάση που υιοθέτησαν οι Eυρωπαίοι ηγέτες, εμφανιζόμενοι ως πολιτικοί που κυβερνούν και λαμβάνουν αποφάσεις για τις χώρες και τους λαούς της ενωμένης Ευρώπης.

Ωστόσο ο κ. Μίχαλος σε σχετική δήλωσή του σημείωσε ότι η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων απαιτεί μακρύ χρόνο και πολύ κόπο. «Η ελληνική κυβέρνηση, μετά τις απανωτές αποτυχίες της και τις καταστροφικές επιλογές της, έχει τώρα την ευκαιρία να διορθώσει ορισμένα από τα λάθη που διέπραξε τους 22 προηγούμενους μήνες, αλλάζοντας πολιτική. Eτσι θα ζητήσει έμπρακτα συγγνώμη στον ελληνικό λαό για τα δεινά που του επέφερε με τις λανθασμένες πολιτικές της», αναφέρει ο κ. Μίχαλος και καταλήγει: «Η νέα συμφωνία βοήθειας προς τη χώρα μας θα πρέπει να λειτουργήσει ως ομπρέλα προστασίας για την προώθηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, ώστε τα επόμενα πέτρινα χρόνια που θα διαβιώσουμε, να μην πάνε χαμένα. Σε διαφορετική περίπτωση, έτσι όπως ακριβώς απέτυχαν να μας σώσουν τα μνημόνια 1 και 2, θα αποτύχει και το νέο πακέτο μέτρων».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Παύλος Ραβάνης κάνει λόγο για ιστορικής σημασίας εξέλιξη και απόφαση-ανάσα για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Ραβάνη, η επαναφορά της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αποτελεί το επόμενο κρίσιμο στοίχημα της κυβέρνησης. «Το επιχειρηματικό δυναμικό, η οικονομία και η χώρα», καταλήγει ο κ. Ραβάνης, «θα πρέπει να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης σε νέες βάσεις, μακριά από τα δεδομένα του παρελθόντος, με κύρια χαρακτηριστικά την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια ούτως ώστε να γίνει η μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση της τελευταίας ίσως ευκαιρίας που μας δίνεται».

Το ΒΕΘ

Την ελπίδα ότι η απόφαση των ηγετών της ευρωζώνης για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της Ελλάδας θα αποτελέσει την έναρξη νέας προοπτικής για την οικονομία της χώρας, εκφράζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). «Καταρχήν η απόφαση των Eυρωπαίων ηγετών προσφέρει ανάσα για την ελληνική οικονομία και τη διαχείριση του χρέους και βάζει φρένο στη μετάδοση της κρίσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη θωρακίζοντας το ευρώ από τους κερδοσκόπους, ωστόσο όλα εξαρτώνται από τον τρόπο εφαρμογής των αποφάσεων που ανακοινώθηκαν. Ο στόχος ήταν να ξεπεράσουμε τον σκόπελο της παρατεταμένης ύφεσης, εν συνεχεία θα μπορέσουμε να βρούμε τον βηματισμό μας», σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος. «Η απόφαση για στήριξη του τραπεζικού συστήματος ευελπιστούμε ότι θα σηματοδοτήσει την ανάταση της αγοράς καθώς οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αντλήσουν κεφάλαια», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος. «Η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, θα πρέπει να συνδυαστεί με την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, δημοσιονομική πειθαρχία και ισχυρή αναπτυξιακή πολιτική, που μέχρι σήμερα ήταν ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα οι ελληνικές επιχειρήσεις να βουλιάζουν στην ύφεση», αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, επισημαίνοντας ότι παρά το ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ είναι άγνωστος ο χρόνος που θα απαιτηθεί προκειμένου η Ελλάδα να ανακάμψει.

express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου