μην παρεκκλίνουν από το κείμενο που είχαν μπροστά τους, όταν στάθηκαν δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να ανακοινώσουν την επίτευξη συμφωνίας για μια μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους.
Το άγχος όλων ήταν να στείλουν στους Οίκους Αξιολόγησης το μήνυμα ότι η μερική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σε ποσοστό περίπου 25%, δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός. Και κατά συνέπεια, δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως επιλεκτική χρεοκοπία.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες άλλωστε, ήταν ξεκάθαροι. Ακόμη κι αν οι Οίκοι, όπως θεωρείται δεδομένο, μιλήσουν για «επιλεκτική χρεοκοπία», η Ευρώπη θα τους αγνοήσει. Θα συνεχίσει να θεωρεί αξιόχρεα τα ελληνικά ομόλογα, και πολύ σύντομα θα αποκτήσει τον δικό της Οίκο Αξιολόγησης, για να μην… νοιάζεται πλέον.
Το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνει ουσιαστικά τρεις παραμέτρους: Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, από 15 μέχρι και 30 χρόνια, μείωση του επιτοκίου για το σύνολο των δανείων στο 3,5%, και χρηματοδότηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, που θα σημάνει ουσιαστικά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 25%.
Το πακέτο στήριξης για την Ελλάδα φτάνει τα 109 δισεκατομμύρια ευρώ, και, όπως επεσήμαναν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι σε καθαρά εθελοντική βάση, γι’ αυτό και αφορά μονάχα την Ελλάδα, και όχι για παράδειγμα την Πορτογαλία, και την Ιρλανδία, ή ακόμη την Ισπανία και την Ιταλία.
Ο Νικολά Σαρκοζί εστίασε στο γεγονός ότι η Συμφωνία των Βρυξελλών αποτελεί την πρώτη, πειστική πολιτική απάντηση της Ευρώπης στους κερδοσκόπους, και καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
Ο νέος μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα εξειδικευτεί στις τεχνικές του λεπτομέρειες αύριο, όπως προανήγγειλε ο Ζοζέ Μπαρόζο, ενώ εντύπωση προκάλεσε η ανακοίνωση για τη συγκρότηση «ομάδας ειδικών» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα παρακολουθούν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, και την εφαρμογή του σκληρού πακέτου λιτότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου