Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Παπανδρέου : το παλέψαμε και το άλλαξαμε

Προϊόν σκληρής και δύσκολης διαπραγμάτευσης είναι η τελική απόφαση – ανάσα για την Ελλάδα που έλαβε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες χθες το βράδυ. Οπως έγινε γνωστό, η άρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να αποδεχτεί ως είχε το σχέδιο απόφασης που πρόκριναν η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ήταν η βασική αιτία της πολύωρης διάρκειας της συνόδου και της παράτασής της για μερικές ώρες. «Το παλέψαμε και το αλλάξαμε» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στους εκπροσώπους του Τύπου.
Οπως έγινε γνωστό στη διάρκεια της συνόδου, και παρά τις πιέσεις που ασκούνταν από διάφορες πλευρές να αποδεχτεί το γαλλογερμανικό σχέδιο, ο κ. Παπανδρέου είπε πολλές φορές τη λέξη «διαφωνώ» και ζήτησε με επιμονή να αλλάξουν σημαντικές παράγραφοι του σχεδίου απόφασης που προωθούσαν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί.
Η προσπάθεια στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία για την Ελλάδα, καθώς, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, με επιμονή, ο έλληνας Πρωθυπουργός προώθησε τις αλλαγές στο σχέδιο αυτό που είχε ήδη διαρρεύσει στον Τύπο και εθεωρείτο δεδομένο, μέχρι και την λήξη των εργασιών της συνόδου. Οπως έγινε γνωστό από έγκυρες πηγές που παρακολούθησαν από πολύ κοντά τη σκληρή διαπραγμάτευση, η Ελλάδα πέτυχε να συμπεριληφθούν στη σημαντικότερη ίσως απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη δημιουργία του ευρώ τα ακόλουθα, που αφορούν άμεσα την χώρα μας, και δημιουργούν νέες συνθήκες στη μάχη για την διάσωση της χώρας:
n Δεκαετής περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή του νέου δανείου, στη διάρκεια της οποίας η χώρα θα πληρώσει μόνο τους τόκους του δανείου και όχι το κεφάλαιο.
n Επιμήκυνση στα 30 χρόνια της αποπληρωμής του νέου δανείου.
n Ιδια περίοδος αποπληρωμής και για το δάνειο των 110 δισ. που έχουμε λάβει ώς τώρα.
n Συγκεκριμένες εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στο σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
n Κατάρτιση τώρα του ευρωπαϊκού σχεδίου Μάρσαλ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, και όχι παραπομπή στις ελληνικές καλένδες όπως επιδίωκαν ορισμένες χώρες.
n Απαίτηση να υπάρξει δήλωση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, με την οποία να διαβεβαιώνει ότι η ΕΚΤ θα παράσχει τις εγγυήσεις για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Το σημαντικό είναι επίσης, ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με το τέλος της συνόδου, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να είναι παρών κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προκειμένου να επιβεβαιωθεί και δημοσίως η ασπίδα προστασίας που παρέχει πλέον η Ε. Ε. στην Ελλάδα. Το αίτημα έγινε αποδεκτό, και λίγο αργότερα, ο κ. Παπανδρέου μαζί με τους Ρόμπαϊ και Μπαρόζο παρουσιάστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου