Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Επιμένει ο Γ. Παπανδρέου για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση

  
Επιμένει ο Γ. Παπανδρέου για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση
Ιστορικό βήμα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το νομοσχέδιο την τριτοβάθμια εκπαίδευση ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης το νόμου πλαίσιο για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.  Στο μεταξύ , «αγκάθι» στη συνεύρεση συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει...η εκλογή των πρυτάνεων και κοσμητόρων. Η ΝΔ επιμένει στην απόσυρση της επίμαχης διάταξης από το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σφοδρή επίθεση της υπουργού Παιδείας σε όσους αντιτίθενται στο νομοσχέδιο.


Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην Ολομέλεια, υποστήριξε ότι το  νομοσχέδιο αποτελεί «νέα αρχή», αφού το πανεπιστήμιο απογαλακτίζεται από τη γραφειοκρατική δουλεία.

Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το σύστημα Παιδείας, ως πυρήνα συνοχής της χώρας, ενώ αναφερόμενος στο σύστημα εισαγωγής, υποστήριξε ότι με την πρόσβαση στη σχολή και όχι στο τμήμα, δίνεται ελευθερία και ευελιξία στους φοιτητές, ενώ έτσι καταπολεμάται και η παραπαιδεία.


Κατά την εισήγησή της η κ. Διαμαντοπούλου απέσυρε τη διάταξη, με την οποία εξομοίωνε τις πενταετείς σπουδές με master.

Αλλαγές και προσθήκες


Με στόχο την επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης, η υπουργός Παιδείας προχώρησε σε προσθήκες και νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σημαντικές αλλαγές θεωρούνται, η απόφαση να μη διακοπεί η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων, ενώ οι νυν πρυτανικές αρχές θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους ως τις 31 Αυγούστου 2012. Όσον αφορά τα ακαδημαϊκά συγγράμματα διευρύνεται ο ορισμός τους, ώστε να συμπεριλαμβάνουν εκτός των έντυπων βιβλίων, τα ηλεκτρονικά βιβλία και τις ακαδημαϊκές σημειώσεις σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή. Συνεχίζεται κανονικά η δωρεάν διανομή των συγγραμμάτων χωρίς κάποιο χρονικό όριο. Δίνεται επίσης η δυνατότητα συνεργασίας και των ΤΕΙ με ερευνητικά κέντρα. Σχετικά με τα νέα Συμβούλια των ΑΕΙ, η μόνη αλλαγή που πραγματοποιείται αφορά τη σύνθεση των μελών και συγκεκριμένα αυξάνεται κατά ένα ο αριθμός των εσωτερικών μελών (8 μέλη) με αντίστοιχη μείωση των εξωτερικών μελών (6 μέλη). Οι νυν πρυτανικές αρχές συνεχίζουν να ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής των νέων οργάνων και πάντως μέχρι τις 31 Αυγούστου 2012.

Τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου θα γίνει αξιολόγηση της εφαρμογής του από Διεθνή Επιτροπή που θα οριστεί. Μέσω του Οργανισμού του κάθε Ιδρύματος, θα οριστούν όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες για τη διασφάλιση του αδιάβλητου όλων των εξεταστικών διαδικασιών των φοιτητών.

Διαμαντοπούλου: «Δεν μπορούμε να πάμε άλλο με μικρά βηματάκια»

«Η συζήτηση πυροδοτεί μεγάλες συγκρούσεις. Όχι όμως για το πανεπιστήμιο της γνώσης, αλλά για το πανεπιστήμιο της εξουσίας» ανέφερε στην ομιλία της για το νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Η κα Διαμαντοπούλου ξεκίνησε την ομιλία της, με μια μικρή αυτοκριτική για τα «πολύ μεγάλα λάθη του πολιτικού συστήματος και της γενιάς μας όλα τα προηγούμενα χρόνια, λάθη που ξεκίνησαν με τις καλύτερες των προθέσεων, αλλά που σε πολλές περιπτώσεις κατέληξαν σε αποτελέσματα που δεν μας τιμούν» - για να καταφερθεί στη συνέχεια, εναντίον εκείνων που χρησιμοποιούν «απειλές, κραυγές και ψέματα» για να πλήξουν την μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης.

Απέναντι στις εκκλήσεις για ηπιότερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η κα Διαμαντοπούλου αντείπε πως «δεν μπορούμε να πάμε άλλο με μικρά βηματάκια. Η σπουδαία Ελλάδα που συνεισέφερε στο πνεύμα που δημιούργησε την νέα Ευρώπη, είναι και σήμερα εδώ, αλλά είναι κρυμμένη και απηυδισμένη από την άλλη Ελλάδα των μικροεξουσιών, των βερμπαλισμών, της ιδεοληψίας, του κομματικού συμφέροντος και του πολιτικού κόστους. Οφείλουμε να απελευθερώσουμε τις υπαρκτές αυτές, μεγάλες δυνάμεις, στα ΑΕΙ και ΤΕΙ».

Επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου, η υπουργός Παιδείας, υπογράμμισε ιδιαίτερα την σημασία του Οργανισμού που καθιερώνεται, ως «το σύγγραμμα όπου το κάθε ίδρυμα θα μπορεί να βρει την ταυτότητά του». Ο πρύτανης, «είναι ηγέτης, αλλά και διοικητής του πανεπιστημίου. Δεν διορίζεται, αλλά εκλέγεται από το Συμβούλιο, για το οποίο ψηφίζουν όλοι οι καθηγητές, εκλέγουν τους οκτώ και αυτοί επιλέγουν τις έξι εξωπανεπιστημιακές προσωπικότητες. Δεν πρέπει το πανεπιστήμιο Πειραιά να έχει έναν μεγάλο εφοπλιστή, η Καλών Τεχνών έναν σημαντικό ζωγράφο στη διοίκησή τους; Αμφισβητούν, γιατί κανείς δεν θέλει να ανοίξει το πανεπιστήμιο».


Υψηλοί τόνοι για τα Συμβούλια

Η Νέα Δημοκρατία, ζήτησε δια του εισηγητή της, Άρη Σπηλιωτόπουλου, «εθνική συνεννόηση έστω και την ύστατη στιγμή», προκειμένου να θωρακιστεί το νομοσχέδιο απέναντι σε αμφισβητήσεις συνταγματικής φύσεως και «εύλογες αντιδράσεις», αντιπροτείνοντας τον περιορισμό των Συμβουλίων σε καθήκοντα ελέγχου και εποπτείας, αλλά όχι ουσιαστικής διοίκησης.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, αξιώνοντας ακόμη τολμηρότερη σύνδεση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ-ΤΕΙ με την αξιολόγηση του έργου τους, ενώ αναφανδόν κατά τάχθηκαν τα κόμματα της Αριστεράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε και την διαμαρτυρία 1000 καθηγητών απ’ όλο τον κόσμο κατά του νομοσχεδίου (προκαλώντας την απάντηση της υπουργού), ενώ το ΚΚΕ έκανε λόγο για «πανεπιστήμιο παράρτημα των μονοπωλίων», υπενθυμίζοντας και τις επιπτώσεις παρόμοιων νομοθετημάτων στην Γερμανία.


Η Σύνοδος των πρυτάνεων, που συνεδρίασε εκτάκτως την Δευτέρα στο Λαύριο, κάλεσε την ύστατη αυτή στιγμή τη Βουλή των Ελλήνων να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια όπως έχει και να προασπίσει το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δημόσιο και αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο».

Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής διατυπώνει ενστάσεις σε κρίσιμες διατάξεις του νομοσχεδίου. Τις ενστάσεις επικαλούνται στελέχη της ΝΔ ζητώντας περισσότερες αλλαγές για να υπάρξει συναίνεση.

Τη Δευτέρα στα γραφεία της ΝΔ διεξήχθη μαραθώνια συζήτηση για τη «γραμμή πλεύσης» του κόμματος κατά τη συζήτηση στη Βουλή, όπου ενδέχεται να

«Παρωδία» χαρακτήρισε η πρώην υπουργός Παιδείας και νυν ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.




Πηγή: ΑΠΕ/ Skai/in

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου