Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Στιγμιαία η συναίνεση


Μια παρένθεση και μόνο... Το παλιό λαϊκό τραγούδι χρησιμοποιούν στη Συγγρού για να κλείσουν το θέμα της περιβόητης συναίνεσης που επετεύχθη την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση.
Ο Α. Σαμαράς μαζί με τον «εμπνευστή» της συναίνεσης στο νόμο για την παιδεία Α. Σπηλιωτόπουλο.Ο Α. Σαμαράς μαζί με τον «εμπνευστή» της συναίνεσης στο νόμο για την παιδεία Α. Σπηλιωτόπουλο.Το επιτελείο Σαμαρά ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι κάθε άλλο παρά απαρχή ευρύτερων συναινέσεων αποτελεί η κίνηση αυτή, όπως ερμηνεύτηκε από τα κόμματα της αριστεράς, αλλά και όπως θα ήθελαν να τη δουν αρκετά στελέχη της Ν.Δ. που βρίσκονται κυρίως στο μεσαίο χώρο.

Για το επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. τα γεγονότα της Τετάρτης ήταν η χρυσή ευκαιρία για να αποδείξει η Ν.Δ. ότι εννοεί όσα λέει: Οτι δηλαδή στις περιπτώσεις εκείνες που μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος, κρατώντας το ρόλο της σοβαρής αντιπολίτευσης και θέλοντας να καταδείξει τη διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου προ των κυβερνητικών του ημερών, θα τηρεί υπεύθυνη στάση σε όσα θέματα μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση.
Επί του συγκεκριμένου, για την ανώτατη εκπαίδευση, η πλέον καθοριστική διάταξη για τη Ν.Δ. ήταν αυτή για την κατάργηση του ασύλου, ενώ εξίσου σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι αλλαγές που η κυρία Διαμαντοπούλου έκανε στις διατάξεις για την εκλογή των πρυτάνεων. Σημαντικό βεβαίως ρόλο έπαιξαν και οι πιέσεις από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης -οι πληροφορίες θέλουν ακόμη και «σαμαρικούς βουλευτές» να είχαν συναινέσει προ της εκπόρευσης της τελικής κομματικής γραμμής.
Για το άμεσο και απώτερο μέλλον, ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν βλέπει άλλα πεδία συνεννόησης. Για παράδειγμα στο θέμα των αυτοκινητιστών (ταξί) δεν θα δεχτούν, λένε, τίποτα λιγότερο από την επιστροφή στη ρύθμιση Ρέππα. Και βεβαίως από το επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. αποκλείουν έστω και απλή συνεννόηση στα πεδία της οικονομικής και της εξωτερικής πολιτικής.
Με ειλημμένη την απόφαση να στοχοποιούν τον Ε. Βενιζέλο, εμμένοντας κυρίως στους «ατυχείς» χειρισμούς του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών καθώς και στη μείωση της φορολόγησης και των φυσικών προσώπων αλλά και διαβλέποντας ότι κυοφορούνται εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας, η Συγγρού ετοιμάζεται να ξαναπεράσει στην επίθεση.
Στόχος του Α. Σαμαρά, λένε, παραμένει όχι απλώς η αυτοδυναμία, αλλά η ισχυρή λαϊκή εντολή και οι καθαρές λύσεις. Με δεδομένο δε ότι ισχύει η πρόβλεψή τους για εκλογές εντός του φθινοπώρου, θα ανεβάσουν τους τόνους στα δύο αυτά πεδία, αρχής γενομένης από την άνοδο Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη.
Στους κόλπους του κόμματος πάντως ενυπάρχει και η άλλη άποψη, που εκφράζεται επί του παρόντος με χαμηλούς τόνους και που προφανώς θα εκδηλωθεί μεγαλοπρεπώς σε περίπτωση που ο στόχος της αυτοδυναμίας δεν επιτευχθεί.
Οι κινήσεις του «πρωταγωνιστή» της συναίνεσης της περασμένης εβδομάδας Αρη Σπηλιωτόπουλου και η επαναφορά της δήλωσής του για θεσμοθέτηση μόνιμου υφυπουργού Παιδείας ώστε το κράτος να έχει συνέχεια, αποδεικνύουν ότι υπάρχουν στη Ν.Δ. εκείνοι που κάθε άλλο παρά με κακό μάτι θα έβλεπαν το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, που από του βήματος της Βουλής είχε ευθύς εξαρχής καλέσει το κόμμα του να ψηφίσει το νομοσχέδιο, φέρεται ως εκ των υπέρμαχων αυτής της άποψης. Και δεν είναι μόνο αυτοί οι δύο. Η πολιτική συγκυρία επί του παρόντος επιτρέπει στις δύο τάσεις να συνυπάρχουν ειρηνικά. Οι πολιτικές εξελίξεις του φθινοπώρου, όμως, ίσως προκαλέσουν αναταράξεις και στη Ν.Δ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου