Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Νιώθεις κατάθλιψη φάε μια σοκολάτα


Νιώθεις κατάθλιψη φάε μια σοκολάτα

Η αγάπη μας για τα γλυκά ίσως να μην είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο στρεφόμαστε σε μια σοκολάτα ή σε ένα παγωτό σε περιόδους έντονου στρες ή στεναχώριας.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Λεβέν του Βελγίου, η ανακούφιση που αισθανόμαστε από την κατανάλωση λιπαρών σνακ δεν πηγάζει μόνο από το γεγονός ότι τρώμε κάτι που μας αρέσει, αλλά και από την επίδραση των λιπαρών οξέων στον εγκέφαλο.


Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες έβαλαν πένθιμη μουσική και παρουσίασαν θλιβερές εικόνες σε ομάδα δώδεκα εθελοντών.

Εν συνεχεία χορήγησαν στους μισούς εξ αυτών λιπαρά οξέα και στους άλλους μισούς αλατούχο διάλυμα, μέσω ορού.

Χωρίς να γνωρίζουν ποιες ουσίες τους χορηγήθηκαν, οι εθελοντές βαθμολόγησαν τη διάθεσή τους με κλίμακα από το 1 έως το 9 και υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες.

Οπως προέκυψε από τα αποτελέσματα, εκείνοι που τους χορηγήθηκαν τα λιπαρά οξέα ήταν κατά το ήμισυ θλιμμένοι συγκριτικά με τους υπολοίπους.

«Η κατανάλωση λιπαρών μάς κάνει λιγότερο ευάλωτους σε θλιβερά συναισθήματα» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, Λούκας βαν Ούντενχοβε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλες μελέτες για να διευκρινιστεί αν τα εν λόγω ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία θεραπειών.



madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου