Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Στο πράσινο οι αγορές μετά τις εξαγγελίες της FED


  
Στο πράσινο οι αγορές μετά τις εξαγγελίες της FED
Ανοδική πορεία καταγράφουν και οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές, μετά από τις ασιατικές και τη Wall Street, που ακολούθησαν τις ανακοινώσεις της Επιτροπής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) για τη νομισματική πολιτική, η οποία γνωστοποίησε ότι η "συμπληρωματική βοήθειά της" για την... οικονομική δραστηριότητα "θα παραταθεί άλλα δύο έτη", ώστε να στηριχθεί η "αδύναμη" αμερικανική οικονομία.


Με άνοδο άρχισαν σήμερα οι συναλλαγές στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 2,09% και διαμορφώθηκε στις 6.040,68 μονάδες. Με άνοδο άνοιξε το χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,88% και διαμορφώθηκε στις 3.235,80 μονάδες.

Άνοδος κατά το άνοιγμα καταγράφηκε στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο δείκτης FTSE-100 ενισχύθηκε κατά 1,35% τά τις πρώτες συναλλαγές και διαμορφώθηκε στις 5.235,23 μονάδες. Με άνοδο άνοιξε το χρηματιστήριο του Μιλάνου. Ο δείκτης FTSE Mib ενισχύθηκε κατά 2,8% και διαμορφώθηκε στις 16.168 μονάδες.

Ανέκαμψαν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τετάρτη μετά την απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Με άνοδο έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 94,26 μονάδες, σε ποστοστό 1,05%, και διαμορφώθηκε στις 9.038,74 μονάδες, έπειτα από υποχώρηση κατά 7,5% στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις. Ο Kospi στη Σεούλ ήταν στο +4%, όπως και ο ASX στην Αυστραλία. Την ίδια ώρα στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης είχε άνοδο 3,4% στις 19.993,78 μονάδες, ενώ θετικό προμηνυόταν και το άνοιγμα του China Enterprises Index (+3,85%, στις 10.827,53 μονάδες).

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν χθες οι δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, παρά την «μουδιασμένη» αντίδραση, στην ανακοίνωση της FED. Οι δείκτες την Τρίτη κατέγραψαν την ισχυρότερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων δύο χρόνων. Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε ενισχυμένος κατά +3,9% στις 11.239,54 μονάδες ενώ ο Nasdaq «πέταξε» με +5,3% στις 2.482,52 μονάδες. Άνοδο +4,7% κατέγραψε ο S&P500, κλείνοντας στις 1.172,57 μονάδες.

Οι εξαγγελίες της FED

Το ανακοινωθέν της Επιτροπής της Fed κοινοποιείται την ώρα που μέσα σε 15 ημέρες βασικοί δείκτες στην Wall Street απώλεσαν άνω του 15% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Συγχρόνως, εξαιτίας της κατάστασης στην οποία είναι η αμερικανική οικονομία, η ίδια Επιτροπή "δεν διαβλέπει πληθωριστικές πιέσεις πάνω στην οικονομία των ΗΠΑ στο άμεσο μέλλον".

Ως "συμπληρωματική βοήθεια" η Fed δεσμεύεται ρητά για χαμηλά επιτόκια έως τα μέσα του 2013, μια δέσμευση ασυνήθιστη για τις ως σήμερα πρακτικές της Κεντρικής τράπεζας στον τομέα διαμόρφωσης της επιτοκιακής πολιτικής. Σήμερα το βασικό δανειστικό της επιτόκιο κυμαίνεται στο εύρος 0%-0,25% (πρωτοΐσχυσε τον Δεκέμβριο 2008).

Δεσμεύτηκε επίσης η Fed, χωρίς όμως κανένα χρονοδιάγραμμα, για συνέχιση της "διαδικασίας επανεπένδυσης" των ώριμων κρατικών χρεογράφων, που κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της, "παρέχοντας την αναγκαία στήριξη στην αμερικανική οικονομία".

Συμφώνησε ακόμα να "βοηθήσει" την αμερικανική ανάπτυξη "με απτά αναπτυξιακά μέτρα, πολιτικής στόχευσης, που θα αποδώσουν καλύτερα σε ένα πλαίσιο τιμαριθμικής σταθερότητας".

Οι αναλυτές συνομολογούν ότι, ο φονικός σεισμός στην Ιαπωνία την 11η Μαρτίου, που αποδιοργάνωσε την ιαπωνική βιομηχανία, διέψευσε τις ελπίδες ότι η αναπτυξιακή πορεία της αμερικανικής οικονομίας κατά το β'εξάμηνο θα είναι θεαματική, τα επιχειρηματικά κέρδη σταθερά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη σταθερά αυξανόμενη.

Φέτος, η Fed προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στις ΗΠΑ μεταξύ 2,7%-2,9%, ένας ρυθμός όμως που, αν συνυπολογιστούν πολύ πρόσφατα οικονομικά συμβάντα, σύμφωνα με σημαντική μερίδα οικονομολόγων "μοιάζει, ήδη, μη-ρεαλιστικός".

Ολο το πρώτο εξάμηνο, φέτος, ο αναπτυξιακός ρυθμός της αμερικανικής οικονομίας δεν ξεπέρασε το 1% και είναι απογοητευτικός, όσον αφορά την επίτευξη σχεδόν πλήρους απασχόλησης.

H Fed είχε εκφράσει προσδοκίες για δυναμικό ξεκίνημα της οικονομίας το τρέχον έτος, με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3%.

Σημειώνει η Fed, περαιτέρω, "με ικανοποίηση", την υποχώρηση τον Ιούλιο στο 9,1% του ποσοστού των ανέργων στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού, μη παραβλέποντας τον μετριασμό των καταναλωτικών δαπανών και τις λίγες συγκριτικά νέες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Τέλος, δεν έγινε καμία αναφορά σήμερα απ την Fed στην αναταραχή στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, παρά μόνον στην "παρούσα αισθητή αύξηση της τιμής των πρώτων υλών" για τη βιομηχανία "η οποία λειτουργεί αντι-πληθωριστικά"
.   newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου