Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Κοσμοσυρροή σε εθελοντές γιατρούς


Οι "Γιατροί του Κόσμου" κάποτε περιέθαλπαν θύματα 
εμφυλίων πολέμων και ξεκληρισμένους λαούς. Σήμερα, στο Πολυϊατρείο της Ομόνοιας οι εθελοντές γιατροί εξετάζουν κατά προτεραιότητα ηλικιωμένους που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και συνωστίζονται ανάμεσα στους πρόσφυγες. Μετά την εξέταση ζητούν τρόφιμα και φάρμακα.

Το τηλέφωνο χτυπάει διαρκώς. Είναι νοσοκομειακοί γιατροί που έχουν ανάγκες σε φάρμακα για τα νοσοκομεία τους. Τηλεφωνούν από κέντρα υγείας νησιωτικών περιοχών που χρειάζονται γιατρούς για εξετάσεις. Τηλεφωνούν ακόμη και από την Ελληνική Δύναμη Κοσόβου, ζητώντας αναγκαία φάρμακα, τα οποία όπως λένε αδυνατούν να χορηγήσουν οι υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι γιατροί, που δεν μπορούν να καλύψουν πλέον τις αυξημένες ανάγκες, είναι σε απόγνωση. Λέγοντας όμως ότι «ακόμη και αν μας κόψουν το ρεύμα, γιατί δεν θα έχουμε να το πληρώσουμε, θα βγούμε στο δρόμο και θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε. Στις δυσκολίες κρίνονται οι εθελοντικές οργανώσεις».

120 άτομα την ημέρα

Οι εθελοντές γιατροί είναι εξαντλημένοι. Μόνο στο Πολυϊατρείο της Αθήνας εξετάζουν καθημερινά 120 άτομα. Οι γέροντες ζητούν τρόφιμα και φάρμακα.

Τα πολυϊατρεία της οργάνωσης στην Αθήνα, τον Πειραιά, το Πέραμα και τη Θεσσαλονίκη γεμίζουν πλέον με Ελληνες. Στην περιφέρεια, επίσης, ομάδες πληθυσμού εξετάζονται από τρεις κινητές ομάδες, εξοπλισμένες με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, και μία τέταρτη, που απασχολείται με χρήστες στο κέντρο της Αθήνας.



Ελευθεροτυπία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου