Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

«Πράσινη» παρέμβαση για αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής


Ένα νέο σχέδιο «Ελπίδας και Αλλαγής» για να βγει η χώρα από την κρίση προτείνουν 19 στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε παρέμβασή τους με αφορμή της συμπλήρωση δύο χρόνων από την εκλογική νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις 4 Οκτωβρίου 2009.
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική δεν μπορεί να βγάλει την Ελλάδα «από το φαύλο κύκλο της ύφεσης», ενώ κάνουν λόγο για βασικά ελλείμματα στο χειρισμό της κατάστασης την τελευταία διετία, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου.
Όπως επισημαίνουν τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, τα δύο τελευταία χρόνια συντελείται μέσω μίας άνευ προηγουμένου περικοπής μισθών και συντάξεων, αλλά και μίας υψηλής φορολόγησης των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών, την στιγμή που «στο όνομα της εθνικής προσπάθειας, αναιρούνται κατακτήσεις δικαιωμάτων δεκαετιών».
Οι 19 παραθέτουν μια σειρά στρεβλώσεων που γέννησε το πολιτικό σύστημα, που εγκαθίδρυσε η Μεταπολίτευση και τονίζουν ότι «το κομματικό σύστημα, και τα ελπιδοφόρα με τη λαϊκή συμμετοχή μαζικά κόμματα και κινήματα, μετατράπηκαν, από τη δεκαετία του 90’ και έπειτα, σε γραφειοκρατικές δομές».
«Υπό το βάρος των παραπάνω αναμφισβήτητων συνθηκών, η ελληνική κυβέρνηση, προσπάθησε να διαχειριστεί την κρίση, δυστυχώς όμως, μόνο στη δημοσιονομική της διάσταση», παρατηρούν.
Καυτηριάζουν μάλιστα το γεγονός ότι η ρητορική που αναδείχθηκε «θεώρησε και θεωρητικοποίησε ως αυτοσκοπό» τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, «αγνοώντας ότι και αν αυτή επιτευχθεί, δεν θα αργήσουμε να εκτροχιαστούμε και πάλι».
Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν τα «πράσινα» στελέχη απαριθμώντας τις κυβερνητικές παραλείψεις, υπήρξε μία «μονοσήμαντη διαπραγμάτευση επί του χρέους, η οποία αγνοεί ότι ο δημοσιονομικός χειρισμός, είναι μεν σημαντικός αλλά δεν είναι αυτοσκοπός».
Παράλληλα δεν προβλήθηκε, σύμφωνα με τους ίδιους, ένα δομημένο και συνεκτικό σχέδιο πολιτικών αλλαγών, το οποίο θα άλλαζε την ελληνική κοινωνία, ενώ ελλείψει εποπτικών και ελεγκτικών μηχανισμών «το βαρύ φορτίο της κρίσης το σηκώνουν τα συνήθη υποζύγια, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εμφανή εισοδήματα».
«Η διαπραγμάτευση και η πολιτική της πατρίδας μας αναλώνονται στην αντιμετώπιση του άγχους εκτόξευσης του κόστους του δανεισμού και των ασφαλίστρων ασφάλισης του ελληνικού χρέους. Αυτό όμως δεν είναι πολιτική», παρατηρούν στη συνέχεια.
Κάνουν επίσης λόγο για τον εξοβελισμό του ΠΑΣΟΚ από την προσπάθεια εξόδου από την κρίση, και στηλιτεύουν το γεγονός ότι επιλέχθηκε «η περαιτέρω απονεύρωσή του», με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, σήμερα την προσπάθεια να την κάνει «μία κεντρική κυβερνητική γραφειοκρατία, η οποία φαντάζει απομονωμένη από την κοινωνία και το λαό».
Αποτέλεσμα των παραπάνω, όπως τονίζουν, είναι η ανάδειξη δύο «καταστροφικών» ρευμάτων στην ελληνική κοινωνία: «Από τη μία των φανατικών οπαδών της πολιτικής που επιβάλλει η τρόικα. Αναδεικνύουν μάλιστα τον εαυτόν τους, ενδυόμενοι την τήβεννο της σοβαρότητας και υπευθυνότητας, σε απηνείς διώκτες του Ελληνικού Λαού. Από την άλλη των λαϊκιστών, που ούτε λίγο είτε πολύ, λένε ότι καλώς συνέβαινε ό,τι συνέβαινε».
«Απέναντι και στα δύο ρεύματα είναι η ώρα να πούμε ότι επιτέλους τέλος», συμπληρώνουν, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει καλύτερο μέλλον από αυτό που σήμερα προδιαγράφεται.
«Η σωτηρία της χώρας και η αναγκαία εθνική συμφιλίωση, δεν επιτυγχάνονται με το λαό συκοφαντούμενο και στο απόσπασμα» και προτείνουν:
-Πολιτική Αλλαγή του τρόπου διεύθυνσης της χώρας
- Εκσυγχρονισμό και επανίδρυση του Δημόσιου Τομέα
- Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας
- Διασφάλιση της συμμετοχής της Ελλάδας στο διεθνές σκηνικό, αξιοποιώντας και την γεωπολιτική θέση της
- Κοινωνική συμφωνία της Πολιτείας, με τις παραγωγικές δυνάμεις και τις δυνάμεις της Εργασίας και
- Κοινωνική Δικαιοσύνη
Το κείμενο υπογράφουν οι:
Αναστασίου Θωμάς Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Καστοριάς, Γεωργαντάς Γιάννης Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων- Μέλος Γενικής Συνέλευσης Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιακαλής Παναγιώτης Μέλος Εθνικής Αντιπροσωπείας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ- Μέλος Συνέλευσης Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γκούβας Βασίλης Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας- πρ. μέλος Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Δολιώτης Χάρης Μέλος Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ηπείρου- Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου, Δραμουντάνης Γιάννης Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος Ανωγείων- Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου, Ζωγράφος Σπύρος Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Πέρδικας Θεσπρωτίας, Καμάς Παντελής Μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ- πρ. Γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Κοσσυβάκη Ελευθερία Μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σπύρος Αντιδήμαρχος Δήμου Ηγουμενίτσας- πρ. μέλος Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Μιχαηλίδης Γιώργος Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας- πρ. Γραμματέας ΠΑΣΟΚ Βέροιας, Μπάντιος Νίκος Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας, Πανταζής Κώστας Γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ- μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, Πάππου Μιχάλης Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Συκεών-Νεάπολης Θεσσαλονίκης- Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης, Πετράκης Μανώλης πρ. Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Σιώκας Απόστολος Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Μοσχάτου Αττικής- Μέλος Εθνικής Αντιπροσωπείας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Τσακιρίδης Νίκος Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Πιερίας- πρ. Νομαρχιακός Σύμβουλος Πιερίας, Τσιλογιάννης Ανδρέας Μέλος Τομέα Οργανωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ, Χρηστίδης Παύλος Μέλος Εθνικής Αντιπροσωπείας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου