Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Προσθετικό χέρι που αισθάνεται



Το άγιο δισκοπότηρο της έρευνας πάνω στα προσθετικά μέρη είναι ένα είδος όπως ακριβώς εκείνο του Luke Skywalker, από τον πόλεμο των άστρων, ένα πλήρως λειτουργικό χέρι που αντιδρά στα ερεθίσματα και δέχεται εντολές κανονικά από τον εγκέφαλο, δηλαδή ένα μηχανικό αληθινό χέρι. Αν και φαντάζει όντως σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, στο περιοδικό Nature, δημοσιεύτηκε μία μελέτη η σύμφωνα με την οποία μία νέα γενιά προσθέτων θα κάνει την εμφάνισή της.

Μια μελέτη στο Duke University Medical Center έχει εκπαιδεύσει πιθήκους για τη λειτουργία ενός εικονικής πραγματικότητας χέρι που τους δίνει απτική ανάδραση μέσω εμφυτεύματων μικροκυμάτων που έχουν εισαχθεί στο τμήμα του φλοιού υπεύθυνο για την επεξεργασία αυτών των ερεθισμάτων. Αυτού του είδους η αμφίδρομη επικοινωνία επιδεικνύει  τη δυνατότητα προσθέτων ικανών να αισθάνονται και να εκτελούν εντολές.

Η μελέτη διεξήγαγε δύο πειράματα. Στην πρώτη, οι πίθηκοι χρησιμοποίησαν ένα joystick για τον έλεγχο ενός εικονικού χέρι στην οθόνη ενός υπολογιστή σε ένα παιχνίδι που τους ενθάρρυνε να προχωρήσουν στη διάκριση αντικειμένων στην οθόνη. Αν και τα αντικείμενα εμφανίζονταν ταυτόσημα, είχαν διαφορετικές «συστάσεις», τουλάχιστον σύμφωνα με τα εμφυτεύματα στον εγκέφαλο του πιθήκου που τους παρείχε τις πληροφορίες της αφής. Μεταξύ τριών αντικειμένων, δύο δημιουργούσαν την αίσθηση της ίδιας υφής, και το τρίτο ήταν διαφορετικό. Με την «δωροδοκία» μιας ανταμοιβής υπό την μορφή φαγητού, οι πίθηκοι γρήγορα έμαθαν να διακρίνουν τα αντικείμενα με βάση το εικονικό αισθητικό ερέθισμα.

Στη συνέχεια, το απομάκρυναν το χειριστήριο και επετράπη στους πίθηκους να ελέγχουν το χέρι εικονικό χέρι μόνο με τις σκέψεις τους. Ήταν λιγότερο ακριβείς αυτή τη φορά, ωστόσο βελτιώθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Το σημαντικό πράγμα που εξετάζουμε εδώ είναι ότι οι πίθηκοι, αν και είχαν κανονικά όλα τους τα άκρα, ήταν σε θέση και να αισθάνονται τα εικονικά ερεθίσματα, αλλά και να ελέγχουν μέσω του τσιπ το εικονικό χέρι.

 


proho.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου