Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Συνέντευξη Τύπου Μ. Χρυσοχοΐδη- Φ. Ρέσλερ

Σε θετικό κλίμα δόθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου των αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ και του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς υπογράφηκε η πρώτη επιχειρηματική συμφωνία μεταξύ Γερμανίας κι Ελλάδας.
«Η χρήση όλων των απαραίτητων εργαλείων για την ανάκτηση της φερεγγυότητας της Ελληνικής οικονομίας ώστε να παραμείνει στην Ευρωζώνη αποτελεί βασική στόχευση της γερμανικής κυβέρνησης. Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να καταφέρουμε να
στείλουμε ένα μήνυμα σταθερής Ευρώπης και οι χώρες με δυσκολίες όπως η Ελλάδα να στηριχθούν καθώς οι επιθέσεις των αγορών κατά μιας χώρας της Ευρωζώνης αποτελούν επίθεση κατά της ίδιας της Ευρωζώνης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο γερμανός αντικαγκελάριος και σημείωσε ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα αναφέροντας ότι η χώρα μας είναι ένας καλός επενδυτικός προορισμός καθώς όσοι επιθυμούν να επενδύσουν «θα επενδύσουν σε μια κοινή Ευρώπη».
Επιπλέον, τόνισε πως η κυβέρνηση ανεξαρτήτως των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, πρέπει να συνεχίσει το έργο της, καθώς «δείχνει σθένος, συνέπεια, θάρρος και ικανότητα ότι μπορεί να πάρει τις αποφάσεις και θα τις υλοποιήσει και αυτή η συμπεριφορά είναι παράδειγμα και για εμάς τους Γερμανούς».

Παράλληλα, διευκρίνισε πως το διήμερο ταξίδι δεν είχε πρωταρχικό στόχο να υπογραφούν συγκεκριμένες επενδυτικές συμφωνίες, αλλά περισσότερο να μπουν οι βάσεις για διοικητικές δράσεις που θα φέρουν την απαραίτητη νομική ασφάλεια στους επενδυτές και να βρεθούν τα εργαλεία που θα ξεπεράσουν τα προσκόμματα στη χρηματοδότηση.


Ο κ. Ρέσλερ δήλωσε την ικανοποίησή του για την πορεία των συζητήσεων που είχε την Παρασκευή με τα στελέχη της κυβέρνησης, διότι συμφωνήθηκαν οι τρεις βασικοί άξονες που διευκολύνουν τις επενδύσεις στη χώρα κι ανέφερε ότι γερμανικές υπηρεσίες κι οργανισμοί θα παρέχουν τεχνοκρατικά τη βοήθειά τους, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Παράλληλα, ανέφερε πως τη χρηματοδοτική στήριξη των γερμανών επενδυτών θα αναλάβει βραχυπρόθεσμα  η γερμανική Επενδυτική Τράπεζα, ενώ μακροπρόθεσμα προωθείται το σχέδιο της δημιουργίας μιας ελληνικής Επενδυτικής Τράπεζας. Μάλιστα, όσον αφορά το πεδίο των διοικητικών αλλαγών, ο κ. Ρέσλερ ανέφερε ότι ήδη γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια από την Ελληνική Κυβέρνηση «που μας έχει ενθουσιάσει».
Αποτέλεσμα της πορείας των συνομιλιών ελλήνων και γερμανών επιχειρηματιών είναι ότι ήδη, όπως αποκάλυψε ο κ. Ρέσλερ, έχει ήδη υπογραφεί η πρώτη συμφωνία μικρομεσαίας επιχείρησης ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που θα γίνει στην Καλαμάτα στον κλάδο ελαιουργίας (απόβλητα- πλίνθοι ελιάς) μεταξύ των εταιρειών OlioBric και εταιρεία Κλίμης και θα δημιουργήσει 50 θέσεις εργασίας και άλλη μια επένδυση στον τομέα της αρχιτεκτονικής παρέμβασης στον τουρισμό μεταξύ ενός έλληνα και ενός γερμανού αρχιτέκτονα αρχικά για ένα γήπεδο γκολφ σε τουριστική επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την κατασκευή αγωγών ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ανέφερε πως υπάρχει ενδιαφέρον, χωρίς όμως να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια συμφωνία, για την αξιοποίηση ζεόλιθου.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης από την πλευρά του, αναφέρθηκε στο μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών, λέγοντας πως πρόκειται για μια συμφωνία 23 δράσεων και πέντε θεματικών τομέων με στόχο την προώθηση των διοικητικών αλλαγών και την ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις στη χώρα μας. Τέλος, τόνισε πως η εν λόγω διμερής συνεργασία είναι ένα μέσο το όποιο μπορεί να συμβάλει πολύ στην εθνική και ευρωπαϊκή προσπάθεια για την αποκατάσταση της αναπτυξιακής ισορροπίας της Ελλάδας.

 Μαριάννα Μαρμαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου