Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν την όρεξη σου;


Υπάρχουν διαστήματα που η όρεξη σου μπορεί να είναι ιδιαίτερα αυξημένη, όμως μην αγχώνεσαι. Η επιλογή του τροφίμων, το μέγεθος μερίδας, ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνεις το φαγητό, η ταυτόχρονη παρακολούθηση τηλεόρασης, η φυσική δραστηριότητα επηρεάζουν το τι και πόσο τρως.

Τι προκαλεί όμως την αυξημένη κατανάλωση φαγητού;

1. Η γεύση του
Έρευνες έδειξαν ότι η πρόσληψη θερμίδων είναι μεγαλύτερη όταν το γεύμα αποτελείται από ποικιλία τροφίμων, όταν το φαγητό είναι πιο ενεργειακά πυκνό (δηλαδή έχει προστεθεί μεγαλύτερη ποσότητα μαγειρικού λίπους).


2. Η εικόνα και η οσμή του
Η θέα και η μυρωδιά του φαγητού μπορούν να αυξήσουν την όρεξη και να προκαλέσουν μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού.

3. Η προτίμηση
Τα τρόφιμα που συνήθως σου αρέσουν περισσότερο έχουν συνδεθεί με θετικά βιώματα ή συναισθήματα, κάτι που βρίσκει μεγάλη εφαρμογή στα παιδιά.

4. Το στρες
Το άγχος φαίνεται να προκαλεί είτε υπερφαγία είτε υποφαγία (αυξημένη/ μειωμένη κατανάλωση φαγητού αντίστοιχα).

Πώς να αποφύγεις την υπερκατανάλωση

Πώς θα κρατηθείς μακριά από τον πειρασμό; Δοκίμασε κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές:
-Μην συνοδεύεις το φαγητό με άλλες δραστηριότητες, π.χ., διάβασμα, τηλεόραση. Δεν έχεις τον έλεγχο του τι τρως, του πόσο γρήγορα τρως και, κυρίως, θα προσπεράσεις κατά πολύ το σημείο κορεσμού.

-Τοποθέτησε σε εμφανές μέρος υγιεινές τροφές. Απάλειψε τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα που δείχνουν να οδηγούν στην κατανάλωση τροφής μεταξύ των γευμάτων, π.χ., μπολ με σοκολατάκια σε κοινή θέα κ.ά. Εξαφάνισε τις τροφές «υψηλού κινδύνου» (μπισκότα, σοκολάτες, κ.λπ.). Αντίθετα, τοποθέτησε φρούτα και λαχανικά σε εμφανές, ευπρόσιτο μέρος. Ακόμη και στις… δύσκολες ώρες, θα είναι πιο εύκολο να βρεις μπανάνα, από σοκολάτα ή μπισκότα.

-Περιόρισε το αλάτι και τη ζάχαρη, ώστε να καταναλώνεις σταδιακά μικρότερη ποσότητα από το κυρίως πιάτο. Το αλάτι θα σε κάνει να φας περισσότερο και η ζάχαρη δε θα σου επιτρέψει να καταλάβεις ότι χόρτασες εγκαίρως.

-Κόψε τα delivery. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αλάτι και λιπαρά τα έτοιμα φαγητά, με αποτέλεσμα να τρως περισσότερο.

-Μην κάνεις διάλειμμα στο κυλικείο! Απόφυγε χώρους όπου τείνει να εκδηλώνεται κατανάλωση τροφής μεταξύ των γευμάτων, π.χ., μπαρ, κυλικεία κ.ά. Δε χρειάζεται να φας κι εσύ επειδή η συνάδελφός σου είχε... λιγούρες.

-Μάθε να αρνείσαι. Πες «όχι» όταν σου προσφέρουν κάποιο γλυκό στο γραφείο. Μην τρως ποτέ γλυκό μεταξύ των γευμάτων: θα σε κάνει να πεινάσεις συντομότερα και θα αρχίσεις να τσιμπολογάς (ειδικά το βράδυ).

-Μάθε τις σωστές μερίδες. Σέρβιρε συγκεκριμένες μερίδες, π.χ., φιλέτο κρέατος όσο μια τράπουλα, ώστε να έχεις καλύτερο έλεγχο του τι καταναλώνεις και να μπορείς να αναγνωρίσεις τις στιγμές που τρως πολύ παραπάνω.

-Περιόρισε το άγχος. Μην τρως τρόφιμα που αγαπάς, τις ημέρες που η ψυχική σου διάθεση δεν είναι στα καλύτερά της. Είναι πολύ πιθανό να φας τουλάχιστον διπλάσια ποσότητα! Μείωσε το στρες με 30 λεπτά περπάτημα, αφιέρωσε 10 λεπτά στον εαυτό σου για να ηρεμήσει όταν επιστρέφει από τη δουλειά.



shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου