Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΝΕΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ. Το διαδίκτυο «παγίδα» αυτοκτονίας για εφήβους με προβλήματα


Τα ελληνόπουλα παραμένουν από τα λιγότερο ευάλωτα στα αρνητικά συναισθήματα, παρά την επιδείνωση των συνθηκών ζωής τα τελευταία χρόνια.
Οι αυτοκτονίες είναι η τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως στις ηλικίες 15-24 ετών, αλλά η χώρα μας έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά.
Τα συναισθήματα κατάθλιψης που συχνά προκαλούν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές καταγράφονται σε σχεδόν ένα στα τρία κορίτσια (29%) και σχεδόν ένα στα οκτώ αγόρια (13%), σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που θα παρουσιαστεί επίσημα τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.

Ετσι, στη χώρα μας καταγράφονται μόλις 3,8 αυτοκτονίες αγοριών και 0,8 κοριτσιών ανά 100.000 κατοίκους.
Οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν τους Ελληνες εφήβους να σκεφτούν την αυτοκτονία, μετά την κυριότερη που είναι οι ψυχικές διαταραχές, είναι τα προβλήματα μέσα στην οικογένεια, οι συναισθηματικές απογοητεύσεις και τα αισθήματα αποτυχίας.
Η πιο ανησυχητική λεπτομέρεια έρχεται και πάλι από τη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία -και τις συνεχείς έρευνες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος- τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να εμφανίζεται το φαινόμενο της συνεννόησης για ομαδική αυτοκτονία εφήβων (σύμφωνο αυτοκτονίας).
Τα αγόρια φαίνεται να δείχνουν προτίμηση στη χρήση όπλου και είναι πολύ συχνότερα επιτυχημένη η απόπειρά τους, ενώ τα κορίτσια καταφεύγουν κυρίως στη λήψη ουσιών και πολλές προσπάθειες παραμένουν "απόπειρες" ή πρόκειται απλώς για "ιδεασμό".
Επίσης, το αστικό περιβάλλον φαίνεται να ωθεί στο "απονενοημένο διάβημα" περισσότερο τα αγόρια, ενώ η επαρχία τα κορίτσια.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου