Αιφνιδιασμός επικράτησε στο Βερολίνο, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Η Γερμανίδα καγκελάριος και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιδρούσαν έντονα σε αυτό το ενδεχόμενο. «Νομίζαμε ότι τον πείσαμε» είπε πηγή της καγκελαρίας. «Τα γεγονότα, δυστυχώς, μας διαψεύδουν».
Βέβαια, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωσή του, κράτησε χαμηλά τους τόνους, κάνοντας λόγο για εσωτερική εξέλιξη.
«Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα σαφείς προσδοκίες. Σύμφωνα με αυτές, το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου. Επ' αυτού εργαζόμαστε εντατικά όλοι αυτή την περίοδο. Όσον αφορά την προαναγγελία ενδεχόμενου δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πρόκειται για μια εξέλιξη που αφορά την εσωτερική πολιτική στην Ελλάδα, για την οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καμία επίσημη πληροφόρηση και για τον λόγο αυτόν δεν την σχολιάζει» αναφερόταν στην ανακοίνωση.
Ανεπίσημα, τα σχόλια είναι διαφορετικά.
Σύμφωνα με πηγή της καγκελαρίας που μίλησε στην εφημερίδα Το Βήμα, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μιλήσει επανειλημμένα τους περασμένους μήνες για ενδεχόμενο δημοψήφισμα, προσέκρουσε όμως στη σθεναρή αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ και των άλλων Ευρωπαίων ηγετών. «Νομίζαμε ότι τον πείσαμε» είπε. «Τα γεγονότα, δυστυχώς, μας διαψεύδουν».
Κατά πληροφορίες του Mega, σε απάντηση στα περί προϊδεασμού της Μέρκελ από τον Γ.Παπανδρέου, γερμανικές πηγές αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί, πολύ νωρίτερα από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, ότι το δημοψήφισμα είναι μέσα στις σκέψεις του, χωρίς ωστόσο να επαναλάβει την περασμένη Τετάρτη ότι το ενδεχόμενο παραμένει υπαρκτό και μετά την λήψη της απόφασης των Βρυξελλών.
Στη γερμανική πρωτεύουσα είναι τώρα διάχυτη η εντύπωση, ότι με την απροσδόκητη κίνηση του ο Έλληνας πρωθυπουργός παίζει όχι μόνο την τύχη του, αλλά και την τύχη της Ελλάδας και του ευρώ κορώνα-γράμματα.
«Όλη η τεράστια προσπάθεια, που συμπυκνώθηκε στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου για το δεύτερο πακέτο βοήθειας, καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων» έλεγε αναλυτής. «Ο Παπανδρέου αποδείχθηκε απρόβλεπτος, αν όχι ακαταλόγιστος παίκτης».
Τα προβλήματα που προκύπτουν είναι αρκετά. Το πρώτο είναι η ψήφιση του δεύτερου πακέτου από τα 16 κοινοβούλια της Ευρωζώνης, που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Διαφορετικά, όπως έλεγε κυβερνητική πηγή, δεν μπορούν να εκταμιευθούν χρήματα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών.
Όπως αναφέρει Το Βήμα, η γενική εντύπωση είναι, ότι καταρχάς τουλάχιστον, το Βερολίνο θα επιμείνει στην υλοποίηση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, πόσω μάλλον που η απόφαση αυτή θεωρείται κορυφαία γερμανική επιτυχία - ένα είδος αυτοκρατορικής ενθρόνισης της Άνγκελα Μέρκελ στην Ευρωζώνη.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι, αν ορισμένες από τις χώρες της Ευρωζώνης, θα αναθεωρήσουν τις επόμενες εβδομάδες τη στάση τους επικαλούμενες τη νέα κατάσταση στην Ελλάδα.
Το τρίτο είναι, πως θα αντιδράσουν οι βουλευτές στο κυβερνητικό στρατόπεδο Χριστιανοδημοκρατών-Ελεύθερων Δημοκρατών.
Μέχρι τώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος κατόρθωνε να κρατά τον αριθμό των «ανταρτών» κατά της βοήθειας στην Ελλάδα σε ανεκτό επίπεδο. Οι εξελίξεις, όμως, αναμένεται να δώσουν νέα ώθηση στο αντάρτικο.
Ήδη, ηγετικό στέλεχος του κυβερνητικού κεντροδεξιού συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως «εξοργίστηκε» όταν άκουσε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να ζητεί δημοψήφισμα για την έγκριση ή όχι της συμφωνίας για το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.
Ο Ράινερ Μπρούντερλε, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) τόνισε πως η απόφαση αυτή του φάνηκε σαν η Ελλάδα να υπαναχωρεί τώρα από την συμφωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Το τέταρτο είναι η αντίδραση των αγορών και των υπόλοιπων δανειστών, που έδωσαν τη συγκατάθεσή τους στο κούρεμα υπό την προϋπόθεση, ότι θα έχουν μια κυβέρνηση εμπιστοσύνης στην Αθήνα. Η στροφή του κ. Παπανδρέου διαλύει αυτή την ψευδαίσθηση. Μια υπαναχώρηση του Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών IIF τις επόμενες ημέρες, δεν θα πρέπει λοιπόν να αποκλείεται.
«Πέραν των μαζικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και της αντίστασης που προβάλει η αντιπολίτευση, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με αντιδράσεις στο ίδιο του το κόμμα» παρατηρεί η DieZeit στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Σε σχόλιο της με τίτλο «Η χρεοκοπία πλησιάζει» η οικονομική Handelsblattδιά του ανταποκριτή της Γκερντ Χέλερ παρατηρεί ότι ενώ όλα έδειχναν ότι η Ελλάδα κάπως σώθηκε μετά τη συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο Έλληνας πρωθυπουργός τα ανατρέπει όλα και ανακοινώνει εντελώς ξαφνικά δημοψήφισμα για τις αποφάσεις της συνόδου, στις οποίες μόλις πριν από πέντε μέρες είχε συμφωνήσει.
Η ανακοίνωση έπεσε σαν βόμβα, επισημαίνει ο Γερμανός δημοσιογράφος και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει εξηγήσει ακόμη πώς θα διατυπωθεί το ερώτημα. Εάν το ερώτημα θα αφορά την έγκριση του κουρέματος του χρέους, ο Παπανδρέου δεν μπορεί να ελπίζει ότι οι Έλληνες θα συμφωνήσουν. Και αυτό γιατί οι Έλληνες γνωρίζουν ότι το «κούρεμα» θα συνοδεύεται από νέα σκληρά μέτρα λιτότητας… Αν ο Παπανδρέου χάσει τότε η Ελλάδα θα βρεθεί ενώπιον νέων εκλογών και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν θα τις κερδίσει κανένα από τα μεγάλα κόμματα. Αυτό θα σήμαινε πολιτική παράλυση και ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας θα ήταν μεγαλύτερος από ποτέ, αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου