Εφικτή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα είναι η πρώτη δοκιμή σε ασθενείς τεχνητού αίματος παρασκευασμένου από βλαστοκύτταρα. Οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από το σημαντικό αυτό επιστημονικό επίτευγμα θεωρούν ότι σε μία δεκαετία θα είναι σε θέση να προσφέρουν όλες τις απαραίτητες ποσότητες αίματος ώστε να σώζονται ζωές εκατοντάδων ασθενών από τροχαία ή ακόμη και από πεδία μαχών.
Επιπλέον, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμοσχεύσεις καρδιάς, bypass ή επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου μπορούν να επωφεληθούν από την τεχνική αυτή, καθώς δεν θα υπάρχει ανάγκη αναζήτησης αίματος πριν από τα χειρουργεία τους.
Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι το τεχνητό αίμα, το οποίο θα είναι απαλλαγμένο από ιούς, θα μπορεί να χορηγείται σχεδόν σε όλους, ανεξαρτήτως ομάδας αίματος.Η ελπίδα έρχεται από τις ερευνητικές ομάδες των Πανεπιστημίων του Μπρίστολ και του Εδιμβύργου, που δημιούργησαν για πρώτη φορά εκατοντάδες εκατομμύρια αιμοφόρα αγγεία από βλαστοκύτταρα που αφαίρεσαν προηγουμένως από τον μυελό των οστών. Με τη μέση μετάγγιση αίματος να περιέχει 2,5 εκατομμύρια αιμοφόρα αγγεία, όμως, οι ποσότητες τεχνητού αίματος που κατάφεραν να παραγάγουν στο εργαστήριο δεν επαρκούν.
Στόχος τους είναι έτσι να καταφέρουν να δημιουργήσουν αίμα από βλαστοκύτταρα που έχουν αφαιρέσει από ανθρώπινο έμβρυο τις πρώτες ημέρες της ζωής του, καθώς αυτά πολλαπλασιάζονται σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς. Οταν καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, ένα και μόνο έμβρυο θα είναι θεωρητικά αρκετό για να παραγάγει τόσα αιμοφόρα αγγεία για να καλύψει τις ανάγκες μιας ολόκληρης χώρας.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Μαρκ Τέρνερ προβλέπει ότι εντός δύο-τριών ετών θα είναι σε θέση να μεταγγίσει το πρώτο κουταλάκι τεχνητού αίματος σε υγιείς εθελοντές στην πρώτη κλινική δοκιμή αίματος από βλαστοκύτταρα στη Βρετανία.
Μεγαλύτερης κλίμακας πειράματα θα ακολουθήσουν αμέσως μετά, ωστόσο οι μεταγγίσεις τεχνητού αίματος σε ασθενείς θα αρχίσουν να αποτελούν «ρουτίνα» σε περίπου δέκα χρόνια.
espressonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου