Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Οι προσδοκίες των πολιτών


Οι προσδοκίες των πολιτών
Τη γνώμη τους για την ανάδειξη του Λουκά Παπαδήμου στην πρωθυπουργία εκφράζουν οι πολίτες που συνάντησε το "Εθνος". Περισσότερο ή λιγότερο αισιόδοξοι, ανακουφισμένοι ή επιφυλακτικοί, όλοι σημειώνουν με θετικό τρόπο το γεγονός ότι ο άνθρωπος που κρατά πλέον το τιμόνι της χώρας δεν προέρχεται από το κομματικό σύστημα...

Σωτηρία Ιωάννου Ιδιωτικός υπάλληλος
Θέλουμε ειλικρίνεια
"Η δυσπιστία μου απέναντι στο πολιτικό σύστημα, ύστερα από όλα όσα έχουν γίνει, είναι πολύ έντονη. Θα ήθελα από τη νέα κυβέρνηση να βάλει μια τάξη και να προσδιορίσει ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Να μας πει με ειλικρίνεια πόσο χρόνο χρειάζεται η χώρα για να βγει από το τούνελ. Είμαστε όλοι σίγουροι πως αυτό το τούνελ είναι μακρύ και απλώς εθελοτυφλούμε. Θα ήθελα να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ώστε να έχουμε μια αξιοπρεπή παρουσία ως χώρα στην Ευρώπη και να προχωρήσει επιτέλους κάτι στην Ελλάδα, επειδή όλα έχουν παγώσει. Πιστεύω, ωστόσο, πως το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κινηθεί, είναι προδιαγεγραμμένο και δεν είμαι σίγουρη πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης".
Δημήτρης Λαγούτης συνταξιούχος
Ξέρει τους Ευρωπαίους
"Είμαι ικανοποιημένος από την επιλογή του Λουκά Παπαδήμου για το αξίωμα του πρωθυπουργού, αφού θεωρώ ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία θα εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα. Ενα πολιτικό πρόσωπο που δεν έχει την εμπειρία του στα ευρωπαϊκά όργανα και τις γνώσεις του για την οικονομία δεν θα μπορούσε να μας εκπροσωπήσει ικανοποιητικά στην Ευρώπη αυτή την περίοδο. Ούτως ή άλλως στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με αρκετούς από τους ανθρώπους με τους οποίους θα κληθεί να διαπραγματευτεί. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να έχει την υποστήριξη και των δύο μεγάλων κομμάτων γιατί διαφορετικά θα αποτύχει χωρίς να είναι δικό του λάθος. Πιστεύω ότι θα βελτιώσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό κάτι που θα ωφελήσει και την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές".
ΣΩΤΗΡΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ
ΣΩΤΗΡΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ
Μαρία Κύρτσια Ασφαλίστρια
Να βοηθήσει τους αδύναμους
"Είμαι προβληματισμένη με όσα παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες. Δεν περίμενα ποτέ ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου θα αποδεικνυόταν τόσο αδύναμη. Με αυτό το δεδομένο, η επιλογή του κ. Παπαδήμου μου φαίνεται ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πιστεύω ότι δεν θα συμβιβαστεί εύκολα λόγω του γεγονότος ότι δεν προέρχεται από ένα από τα μεγάλα κόμματα. Αυτό που θέλω να τον δω να επιτυγχάνει είναι μια πιο ομαλή εξέλιξη στο θέμα του κουρέματος του χρέους. Επιπλέον, θα ήθελα να βρει ένα τρόπο να εξαλείψει τις αδικίες και να βοηθήσει τους αδύναμους, κάνοντας σοβαρές προσπάθειες να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή και να αναζητήσει έσοδα εκεί που πραγματικά υπάρχουν".
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΓΟΥΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΓΟΥΤΗΣ
Σταύρος Καραδήμας Ηλεκτρολόγος μηχανικός - μισθωτός
Δεν περιμένω τίποτα
"Από πολιτικούς και τραπεζίτες δεν έχω καμία προσδοκία. Δεν περιμένω τίποτα από τη νέα κυβέρνηση, ίσως τα ίδια με πριν και χειρότερα. Δυστυχώς είμαστε τελειωμένοι. Η Ελλάδα είναι σαν τον ναρκομανή που του δίνουν ακόμη τις δόσεις του και τον συντηρούν στη ζωή, αλλά σε λίγο θα τον αφήσουν να πεθάνει. Oπως είναι σήμερα τα πράγματα κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα πια. Iσως θα ήταν καλύτερα να είχαμε πάει στη δραχμή και να παλέψουμε με το δικό μας νόμισμα. Oταν δεν παράγεις τίποτε, τι είδους ανάπτυξη μπορείς να περιμένεις; Μετά από 23 χρόνια η ζωή μου ολόκληρη γυρνάει τούμπα και φτάνει σε χειρότερο σημείο από τότε που είχα ξεκινήσει να δουλεύω. Δεν ξέρω πια τι να πω στα παιδιά μου που θέλουν ακόμη να ονειρεύονται".
ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΤΣΙΑ
ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΤΣΙΑ
Νατάσα Δελέγου Ιδιωτικός υπάλληλος
Πρέπει να βάλει τάξη...
"Μου είναι ευχάριστο που ο νέος μας πρωθυπουργός είναι τραπεζίτης, μπας και βάλει επιτέλους μια τάξη στα οικονομικά της χώρας. Στήριζα ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, αλλά όχι πια. Εχω χάσει την εμπιστοσύνη μου στους πολιτικούς. Είναι ευχάριστο που ένας άνθρωπος εκτός της κεντρικής πολιτικής σκηνής ανέλαβε την εξουσία. Δεν περιμένω μεγάλες εξελίξεις, απλώς με το κύρος και τις γνώσεις του να φέρει μια τάξη, όσο κρατήσει βέβαια στην εξουσία. Θα ήθελα να βγάλει τη χώρα από το τέλμα, να κοιτάξει ταυτόχρονα και τον απλό πολίτη και τις ανάγκες του. Μέριμνα δηλαδή όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την κοινωνία".
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ
Σταυρούλα Καρδαρά Καθηγήτρια Αγγλικών
Με έχουν τρομάξει
"Εχω γεννηθεί και μεγαλώσει στις ΗΠΑ και έχω βιώσει μια διαφορετική πολιτική κουλτούρα από αυτήν που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Εχω όλη την καλή διάθεση να πιστέψω στον κ. Παπαδήμο και στην καινούργια κυβέρνηση, αλλά αυτά που έχω δει να γίνονται με έχουν τρομάξει. Ο μοναδικός στόχος που πρέπει να έχει στο διάστημα της πρωθυπουργίας του, και αυτό που περιμένω εγώ από αυτόν, είναι να συνεργαστεί και να δουλέψει με τους σωστούς ανθρώπους για να γλιτώσει την Ελλάδα από τα χειρότερα που έρχονται. Πρέπει να εξασφαλίσει το μέλλον των παιδιών μας. Αυτό που θέλουν όλοι οι Ελληνες, πάνω απ' όλα, είναι να προσπαθήσει να σώσει την αξιοπρέπεια της χώρας".
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΞΕΝΑΚΗ
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΞΕΝΑΚΗ
Δημήτρης Παπαθανασίου Φοιτητής Πανεπιστημίου Πειραιά
Ξεφύγαμε από τις φατρίες
"Είναι κάτι εντελώς καινούργιο για μένα να βλέπω τραπεζίτη και όχι πολιτικό στην πρωθυπουργία. Μου αρέσει πολύ που βγήκε μπροστά ένας τέτοιος άνθρωπος, αν και θεωρώ πως δεν θα έχει και πολλά περιθώρια κινήσεων. Σίγουρα, πάντως, είναι ένα ενδιαφέρον πείραμα, από την άποψη πως δεν μας προέκυψε πάλι κάποιος από τις φατρίες και τα κόμματα που κυβερνούν τόσα χρόνια την Ελλάδα. Εχω χάσει την εμπιστοσύνη μου στους πολιτικούς, που ακόμη και την ύστατη στιγμή, τις τελευταίες ημέρες, εθελοτυφλούσαν μπροστά στο αδιέξοδο. Θέλω να πιστεύω πως θα λάβει μέτρα όχι μόνο υπέρ των τραπεζών αλλά και υπέρ του λαού. Από τη νέα κυβέρνηση θα ήθελα διαφάνεια, ειλικρίνεια και ανάπτυξη, αξιοκρατικό σύστημα φορολογίας και στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων".
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Σπύρος Γούσιας Απόστρατος αξιωματικός
Χρειάζεται χρόνο
"Θεωρώ ότι ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν μία καλή επιλογή για πρωθυπουργός της χώρας. Θα δώσει στην πολιτική αυτό που της λείπει τον τελευταίο καιρό, τη σοβαρότητα. Ξέρω ότι πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας δεν υπάρχει, αλλά ο κ. Παπαδήμος μπορεί τουλάχιστον να σταθεί στο ύψος του συζητώντας με τους ηγέτες των άλλων χωρών. Αυτήν την περίοδο το ένα και μοναδικό πράγμα που μπορεί να κάνει ο κ. Παπαδήμος και η κυβέρνηση του είναι να μας σώσει από την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Στο επίπεδο της καθημερινότητας των πολιτών δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα, αλλά θα ήθελα να δω αυτήν την κυβέρνηση να μένει στην εξουσία για περισσότερο καιρό από όσο έχει συμφωνηθεί. Χρειάζεται χρόνο ο Παπαδήμος και η κυβέρνησή του".
ΝΑΤΑΣΑ ΔΕΛΕΓΟΥ
ΝΑΤΑΣΑ ΔΕΛΕΓΟΥ
Δημήτρης Γριζάνος Δημόσιος υπάλληλος
Να μάθουμε να δουλεύουμε
"Ενας τεχνοκράτης που προέρχεται από το τραπεζικό σύστημα ήταν η ενδεδειγμένη συνταγή για τη φάση που περνάμε. Τα υπόλοιπα πρόσωπα που ακούστηκαν ήταν εμφανώς ενταγμένα στο πολιτικό παιχνίδι. Παρ' όλα αυτά, θεωρώ πως τα περιθώρια της νέας κυβέρνησης είναι πολύ περιορισμένα. Τα μέτρα που παίρνουν σήμερα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί πριν από μία 10ετία. Τώρα η κατάσταση έχει ξεφύγει πολύ. Πρέπει να μάθουμε να δουλεύουμε και να παράγουμε κι αυτό δεν είναι εύκολο από τη μια μέρα στην άλλη. Από τη νέα κυβέρνηση θα ήθελα να δω έργο και πιο γρήγορους ρυθμούς. Το θετικό είναι ότι δεν θα μετρά σε κάθε απόφαση το πολιτικό κόστος, όπως συμβαίνει με τους καρεκλοκένταυρους πολιτικούς που διαθέτουμε".
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΑΡΔΑΡΑ
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΑΡΔΑΡΑ
Αφροδίτη Ξενάκη Ιδιωτική υπάλληλος
Επιτέλους, κάποιος άλλος
"Είναι κατ' αρχήν θετικό το γεγονός πως δεν είναι πρωθυπουργός κάποιος από τα δυο μεγάλα κόμματα. Επιτέλους. Η σημερινή κατάσταση απαιτεί υπευθυνότητα, άμεσες και έξυπνες λύσεις μείωσης του χρέους και του ελλείμματος, χωρίς άλλα δυσβάσταχτα μέτρα για τον λαό".
Γιώργος Γεωργιάδης Μεταφραστής
Με κάνει αισιόδοξο
"Το ότι ο νέος πρωθυπουργός είναι τραπεζίτης μού δημιουργεί κάποιες ελπίδες, επειδή ξέρει από οικονομικά. Περιμένω να εφαρμόσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες, καθώς νομίζω πως είναι μονόδρομος. Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έπρεπε να είχαν συνεννοηθεί πολύ συντομότερα".
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Τζούλια Βασιλάκη Υπάλληλος καταστήματος
Είμαστε στον γκρεμό!
"Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξη. Οταν είσαι με το ένα πόδι στον γκρεμό, πώς μπορείς να γυρίσεις πίσω; Δεν πρόκειται να αντέξουμε αυτή την ύφεση ούτε για έναν χρόνο ακόμη. Γι' αυτό χρειάζονται πρωτοβουλίες ανάπτυξης".
Κώστας Κοντέλης Ελεύθερος επαγγελματίας
Μακριά τα κόμματα
Ο κ. Παπαδήμος γνωρίζει τα οικονομικά θέματα και δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Η μόνη επιλογή που έχει το πολιτικό σύστημα είναι να τον αφήσει να δουλέψει απερίσπαστος.
Σοφία Φραγκογιάννη Ανεργη
ΤΖΟΥΛΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
ΤΖΟΥΛΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
Δεν θα τον αφήσουν
Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι ικανός, αλλά πιστεύω ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θα τον αφήσουν να κάνει αυτό που σκέφτεται. Είμαι απαισιόδοξη και εκτιμώ ότι ακολουθούμε πορεία προς την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου