Με λιγότερους υποστηρικτές σε σχέση με το παρελθόν βρέθηκε τις 12 ώρες, όσο δηλαδή διήρκεσε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου.
Από τα δεκάδες στελέχη του Κινήματος που συμμετείχαν στη μαραθώνια συνεδρίαση, λίγα ήταν εκείνα που τον υπερασπίστηκαν ανοιχτά και ακόμη λιγότερα όσα επισήμαναν ότι εφόσον το επιθυμεί μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Aπό όσους στάθηκαν στην αντίπερα όχθη ασκήθηκε κριτική για καθυστερήσεις και παραλείψεις, ενώ τέθηκε - ευθέως ή διακριτικά - θέμα αλλαγής ηγεσίας.
Πιο κοντά στις απόψεις του Γ. Παπανδρέου βρέθηκαν οι Χρήστος Παπουτσής και Φίλιππος Πετσάλνικος, οι οποίοι μάλιστα μίλησαν με θέρμη για το έργο και την προσφορά του. Ο μεν πρώτος σχολίασε πως είναι τιμή για το ΠΑΣΟΚ να έχει πρόεδρο τον Γ. Παπανδρέου, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής προσπερνώντας την πικρία του για τους χειρισμούς που έγιναν στο θέμα της πρωθυπουργίας έθεσε ευθέως θέμα διαρχίας, υπονοώντας ότι ο Γ. Παπανδρέου θα μπορούσε να παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Στην παρέμβασή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε με νόημα: «Θα ήταν ανέντιμο να ξεχνάμε ότι τίποτα δεν θα είχαμε πετύχει χωρίς την καταλυτική παρουσία, τον διαπραγματευτικό ρόλο και τη διεθνή υποστήριξη που προσέφερε προσωπικά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Πέρα από τα όποια λάθη και τις αστοχίες σε προσωπικές επιλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν και είναι εκ των πραγμάτων ο πρωτεργάτης και πρωταγωνιστής της εθνικής προσπάθειας. Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι δικές του αποφάσεις, αλλά θεωρώ ότι έχει αναφαίρετο δικαίωμα να θέσει αυτή την προσφορά του στην κρίση του ελληνικού λαού».
Υποστηρικτικά προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λειτούργησε και η παρέμβαση του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος στην ομιλία του έδειξε να φλερτάρει με την ιδέα του διαχωρισμού κόμματος και κυβέρνησης, κάτι που όπως σχολίασε γίνεται στην Ευρώπη. Παπανδρέου και Μαγκριώτης είχαν συναντηθεί την προηγούμενη εβδομάδα και τότε ο υπουργός φέρεται να είχε παροτρύνει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να προτάξει τον διάλογο με την κοινωνία.
Ομοίως, υπέρ του κ. Παπανδρέου λειτούργησε και η παρέμβαση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος στηλίτευσε εκ νέου «εξωθεσμικά κέντρα», ενώ επέμεινε στο σημαντικό έργο που επιτελέστηκε στη διετία της διακυβέρνησης Παπανδρέου. Υπενθυμίζεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Καρχιμάκης δήλωνε πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα του Γ. Παπανδρέου να οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές.
«ΙΦΙΓΕΝΕΙΕΣ». Θετικές αποχρώσεις για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είχαν και οι παρεμβάσεις της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Χάρη Καστανίδη. Η πρώτη μάλιστα καυτηρίασε χωρίς να κατονομάσει τη στάση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, λέγοντας ότι «δεν είναι πολιτικά και ηθικά σωστό να έρχονται υπουργοί εκ των υστέρων για να ισοπεδώσουν την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχαν». Επίσης ο κ. Καστανίδης υπερασπίστηκε την επιλογή του δημοψηφίσματος και σχολίασε ότι «εμείς που βάζαμε θέματα για την κυβέρνηση ως υπουργοί, καταλήξαμε να στηρίζουμε περισσότερο τη διετία». Υπέρ του κ. Παπανδρέου ερμηνεύτηκε και η παρέμβαση του Γ. Παπακωνσταντίνου που συνέστησε να μην αναζητούνται «Ιφιγένειες».
Εκπληξη προκάλεσε η στάση που ακολούθησε το μέλος του ΠΣ Γ. Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος λίγες ημέρες μετά το τετ α τετ με τον Γ. Παπανδρέου στη Βουλή εμφανίστηκε ήπιος και περιόρισε τα πυρά του στους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.
Στον αντίποδα, πολλά στελέχη μίλησαν με ένταση ζητώντας να δρομολογηθούν άμεσα διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας. Ανάμεσά τους, δύο από τους εν δυνάμει υποψήφιους αρχηγούς, ο Ανδρέας Λοβέρδος που ζήτησε καθαρές λύσεις μέσα στον Φεβρουάριο και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που μίλησε για ανασύνταξη και εκλογή ηγεσίας. Σε αυστηρούς τόνους κινήθηκαν οι παρεμβάσεις στελεχών που ανήκουν στη λεγόμενη βενιζελική ομάδα όπως οι Νίκος Σαλαγιάννης, Τόνια Αντωνίου, Συλβάνα Ράπτη. Ο πρώτος μάλιστα ζήτησε να σταματήσει το μάδημα της μαργαρίτας και σχολίασε ότι από το σύνθημα «άλλαξέ τα όλα» έφθασε το ΠΑΣΟΚ στο «τα διαλύουμε όλα». Ανάμεσα στους επιθετικούς της συνεδρίασης διακρίθηκε και ο πρώην νομάρχης του Πειραιά Γιάννης Μίχας, ο οποίος μίλησε για αστοχίες και απέρριψε τις λογικές δαχτυλιδιών.
ΟΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΙ. Υπήρξε και μια ενδιάμεση ομάδα στελεχών, τα οποία ζήτησαν να κινηθούν οι διαδικασίες, απέφυγαν όμως τις αιχμηρές αναφορές. Ανάμεσά τους, οι Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Δημήτρης Ρέππας, Χρήστος Πρωτόπαπας, Πάρις Κουκουλόπουλος, Πέτρος Ευθυμίου αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου