Αύξηση 9,2% στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1ης Ιανουαρίου 2012 εισηγήθηκε στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου. Το Υπουργικό Συμβούλιο απασχολούν θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και διαχείρισης των αποβλήτων.
Στη συνεδρίαση συζητείται το σχέδιο νόμου «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος, Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ - Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων, Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ «Ρύθμιση θεμάτων περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής». Το ποσοστό 9,2% είναι η μεσοσταθμική αύξηση που θα περιλαμβάνεται στην Υπουργική Απόφαση με την οποία θα εγκριθούν οι ανατιμήσεις.
Με βάση αυτό η ΔΕΗ θα καταρτίσει τα επιμέρους τιμολόγια που θα ισχύσουν για τους καταναλωτές, ανάλογα με τη χρήση (οικιακό, επαγγελματικό τιμολόγιο κ.λπ.) και το ύψος της κατανάλωσης. Όμως οι οδηγίες που έχει δώσει το ΥΠΕΚΑ στην επιχείρηση είναι:
- Να υπάρξει προοδευτική μεταβολή στα τιμολόγια ώστε η υψηλή κατανάλωση να επιβαρυνθεί συγκριτικά περισσότερο από τη χαμηλή.
- Η αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων να είναι λελογισμένη.
Το ποσοστό της αύξησης που ενέκρινε το ΥΠΕΚΑ είναι χαμηλότερο απ' αυτό που ζήτησε η ΔΕΗ, αλλά και από την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, καθώς, όπως αναφέρεται, το ΥΠΕΚΑ θεωρεί ότι δεν έχει εξαντληθεί κάθε άλλο μέσο μείωσης του κόστους και βελτίωσης των αποτελεσμάτων της επιχείρησης.
Η απόφαση για την έγκριση των αυξήσεων ελήφθη, τονίζεται ακόμη, με γνώμονα την ανάγκη να παραμείνει η ΔΕΗ υγιής επιχείρηση και να παρουσιάσει κέρδη το 2012, καθώς τα δεδομένα, όπως έχει δηλώσει και η διοίκηση της ΔΕΗ, έδειχναν ότι πάρα πολύ σύντομα η επιχείρηση δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της.
Ταυτόχρονα, προωθείται κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου που ισχύει για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της επιχείρησης, εξετάζεται μείωση του τέλους υπέρ της ΕΡΤ, ενώ δεν θα γίνει καμία μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
Το ΥΠΕΚΑ ζήτησε επίσης από τη διοίκηση της ΔΕΗ:
- Μείωση του συνολικού χρέους μέσω της αξιοποίησης παγίων στοιχείων. Το χρέος της ΔΕΗ θα είναι στο τέλος του χρόνου 4,5 δισ. ευρώ και προβλέπεται μεταξύ άλλων η μείωσή του με αξιοποίηση ενός μέρους των εσόδων που αναμένονται από την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αλλά και από άλλα πάγια στοιχεία.
- Περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης κατά 10-15% και περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους. Οι δαπάνες προσωπικού έχουν μειωθεί κατά 464 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2009 και το 2012 η μείωση προβλέπεται να φθάσει τα 692 εκατ.
- Κατάργηση παροχών όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια των νυν και πρώην υπαλλήλων της ΔΕΗ (αφορά πάνω από 55.000 δικαιούχους και κοστίζει στην επιχείρηση περίπου 40 εκ. ευρώ τον χρόνο).
- Να προχωρήσει σε συμψηφισμό οφειλών προς το δημόσιο
- Να μην υπάρξει καμία δυσμενής μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο τιμολόγιο των πολυτέκνων, τα οποία εφαρμόζονται σε περισσότερα από 265.000 νοικοκυριά.
- Να επιτευχθεί κερδοφορία το 2012.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ακόμη στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Σημειώνεται ακόμη ότι από την αύξηση του 9,2% το 1,1% είναι το καθαρό όφελος για τη ΔΕΗ, ενώ το υπόλοιπο 8,1% καλύπτει:
- Την αύξηση του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (τιμολόγιο πολυτέκνων, νησιά) που είναι 3,5%.
- Αυξήσεις φόρων (2,6% ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, 0,9% το τέλος λιγνίτη και 1,1% ΦΠΑ).
Επίσης, την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να λάβει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα προβλέπει ρυθμίσεις για την τμηματική καταβολή χρεών για τους οφειλέτες του Δημοσίου.
athina984.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου