Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Όσκαρ Λαφοντέν: Η Ελλάδα από διετίας υπό το ζυγό ιδιότυπης δικτατορίας


 
  
Όσκαρ Λαφοντέν: Η Ελλάδα από διετίας υπό το ζυγό ιδιότυπης δικτατορίας
Τυπικά είναι ελεύθερη και ωραία. Ουσιαστικά όμως η Ελλάδα βρίσκεται από διετίας υπό τον ζυγό μιας ιδιότυπης δικτατορίας. Με «δικτάτορα» όχι την τρόικα, η οποία παίζει απλώς εκτελεστικό ρόλο, αλλά το παγκόσμιο χρηματωπιστωτικό σύμπλεγμα. Αυτό υποστηρίζει ο ηγέτης της γερμανικής Αριστεράς Οσκαρ Λαφοντέν, ο οποίος εκτιμά ότι οι τράπεζες έχουν την υπερεξουσία στον πλανήτη μας.

Το πάτημα ενός κουμπιού, όπως λέει, αρκεί για να την εξαφανίσει. Και το κουμπί λέγεται Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Αν αναλάμβανε η ΕΚΤ να χρηματοδοτήσει τα υπερχρεωμένα κράτη, οι αγορές θα έχαναν τα παχιά μερίσματα. Ως τώρα βέβαια η ηγεσία της ευρωζώνης απορρίπτει κατηγορηματικά τέτοια «κατάχρηση». Ο πειρασμός όμως είναι μεγάλος. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλάνε ήδη για «μαγική» συνταγή η οποία θα μπορούσε να λύσει άμεσα το πρόβλημα των χρεών.

Ο κ. Λαφοντέν τονίζει ότι «οι Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί παραγνωρίζουν δυστυχώς το πρόβλημα. Δεν υπάρχει σωτηρία του ευρώ χωρίς αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα» και σημειώνει ότι «Ο τομέας αυτός είναι υπεύθυνος για την έκρηξη των χρεών τα τελευταία χρόνια. Χωρίς δημόσια οργάνωση των τραπεζών το ευρώ δεν έχει μέλλον».

Κατηγορεί την Άγκελα Μέρκελ ότι μπλοκάρει μπλοκάρει ανεύθυνα για ιδεολογικούς λόγους τη λύση η ΕΚΤ να δώσει κατευθείαςν πιστώσεις στα κράτη - υπό ορους, «λύση η οποία θεωρείται από όλο και περισσότερους ειδικούς η μοναδική σωστή».

Σε ερώτηση για το εάν θεωρεί  τη μείωση των χρεών προϋπόθεση για το ξεπέρασμα της κρίσης, ο κ. Λαφοντέν απαντά ότι:  «Σίγουρα η Αριστερά θέλει μείωση των χρεών επειδή τα χρέη προκαλούν και περιορισμό της ελευθερίας. Ο καβγάς γίνεται για το ποιος είναι ο σωστός δρόμος γι’ αυτό. Για την Ελλάδα, π.χ., θέλουμε δραστική μείωση των δαπανών για τους εξοπλισμούς, καθώς και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των πλουσίων. Αλλά το ίδιο ισχύει φυσικά για όλη την Ευρώπη. Ο γενικός κανόνας είναι: τα χρέη των κρατών είναι οι περιουσίες των πλούσιων ιδιωτών».

Για το εάν το ευρώ να σωθεί ακόμη ή είναι ήδη πολύ αργά γι’ αυτό απαντά ότι «Χωρίς λύση της κρίσης των τραπεζών δεν υπάρχει σωτηρία για το ευρώ» ξεκαθαρίζει όσον αφορά τη διάσωση του ευρωπαϊκού νομίσματος. 

Για την Ελλάδα εκτιμά ότι όλα τα μέτρα σχεδόν εξυπηρετούν τις τράπεζες σε πρώτη γραμμή και σημειώνει ότι το μοναδικό φάρμακο  που θα συνέβαλλε στην ανάρρωση της ελληνικής οικονομίας είναι η παροχή δανείων κατευθείαν από την ΕΚΤ 

Για το εάν θα χαρακτήριζε την Ελλάδα  των δύο τελευταίων ετών – de facto, όχι de jure – προτεκτοράτο εν όψει της απόλυτης υποταγής της ελληνικής κυβέρνησης και των κομμάτων εξουσίας στην τρόικα απαντά ότι, «Η τρόικα είναι μόνο ο προτεταμένος βραχίονας των τραπεζών. Υπό τη δικτατορία τους δεν ζει μόνο η Ελλάδα αλλά και τα περισσότερα κράτη του κόσμου. Μόνο που στην Ελλάδα οι επιπτώσεις της δικτατορίας είναι σήμερα πιο αισθητές από ό,τι σε άλλες χώρες. Στην κακοδαιμονία της χώρας έχουν βέβαια συμβάλει και οι έλληνες πολιτικοί».


Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου