Στην απαγόρευση της κυκλοφορίας ηλεκτρονικών τσιγάρων, έπειτα από γνωμοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), προχωρά το υπουργείο Υγείας.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, Π. Μπεχράκης, η απαγόρευση αποφασίστηκε λόγω της έλλειψης επιστημονικών στοιχείων για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Είπε όμως ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο φαίνεται ότι είναι βλαβερό, έστω και λιγότερο από τα κανονικά τσιγάρα.
Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, μελέτη που έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό δείχνει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο επηρεάζει τις «αντιστάσεις του αναπνευστικού συστήματος και τα στοιχεία φλεγμονής που ανιχνεύονται στην εκπνοή».
«Τα στοιχεία αυτά δεν είναι τόσο έντονα όσο του καπνίσματος με κανονικό τσιγάρο. Ωστόσο, δεν παύει να είναι βλαπτικό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο» δήλωσε ο κ. Μπεχράκης στην εφημερίδα Το Βήμα.
Ωστόσο, ο καθηγητής αναγνωρίζει ότι «το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα μπορούσε κανείς να το τοποθετήσει σαν μια ενδιάμεση διαδικασία διακοπής του τσιγάρου. Όχι να το μονιμοποιήσει, αλλά να το χρησιμοποιήσει για δύο τρεις μήνες και μετά να διακόψει το κάπνισμα».
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές που προσομοιώνουν το κάπνισμα απελευθερώνοντας ατμό που περιέχει νικοτίνη. Διαφημίζονται ως μέσο για τη διακοπή του καπνίσματος, ή αντίθετα ως μέσο που επιτρέπει στο χρήστη να καπνίζει οπουδήποτε.
Γεγονός όμως είναι ότι μέχρι σήμερα καμία χώρα δεν αναγνωρίζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως ασφαλή μέθοδο διακοπής του καπνίσματος. Αντίθετα, αρκετοί οργανισμοί υγείας έχουν εκφράσει επιφυλάξεις, υποστηρίζοντας ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην υγεία και να ενθαρρύνει το κάπνισμα από τους νέους.
Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αποθαρρύνει τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου τονίζοντας ότι οι κατασκευαστές μπορεί να βάζουν στο στόχαστρο τους νέους χωρίς να προειδοποιούν για τις ενδεχόμενες επιδράσεις στην υγεία.
Έχει επίσης εντοπίσει ηλεκτρονικά τσιγάρα που απελευθερώνουν νικοτίνη σε μεγαλύτερες δόσεις από αυτές που αναγράφει η συσκευασία, καθώς και άλλα χημικά.
Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικανικός Σύλλογος Ιατρών Δημόσιας Υγείας αναγνωρίζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέσο διακοπής του καπνίσματος.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τέλος, ανακοίνωσε το 2008 ότι δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες που να δείχνουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλής θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου