Στο υπαρξιακό ερώτημα καλούνται να απαντήσουν οι 27 στις Βρυξέλλες. Από τη Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να δοθεί αξιόπιστη και πειστική απάντηση για την κρίση χρέους. Οι Γερμανοί εμμμένουν σε αναθεώρηση των συνθηκών
Με μια μίνι-σύνοδο κορυφής πριν από την πραγματική και σε ένα κλίμα διάχυτης απαισιοδοξίας για την έκβαση ξεκινά απόψε στις Βρυξέλλες ίσως η κρισιμότερη στην ιστορία της Ε.Ε. συνάντηση των 27 αρχηγών των κρατών – μελών.
Η καγκελάριος Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ντράγκι μαζί με τους επικεφαλείς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο, του Eurogroup Γιουνκερ και τον προεδρεύοντα της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ θα συναντηθούν πριν από το επίσημο δείπνο που θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι πιέσεις για επιτυχία της διήμερης συνάντησης αυξήθηκαν μετά την νέα απειλή του οίκου S&P για υποβάθμιση μιας σειράς ευρωπαϊκών τραπεζών.
«Οι Γερμανοί διακατέχονται από φετιχισμό των συνθηκών»
Η κατάσταση περιγράφεται ως εξαιρετικά κρίσιμη με την Άγκελα Μέρκελ να επιμένει ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων αν δεν υπάρξει συμφωνία για μια ουσιαστική αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών που να δεσμεύουν, αν όχι τα 27, αλλά τουλάχιστον τα 17 μέλη της ευρωζώνης σε διακρατικό επίπεδο.
Από την άλλη πλευρά, ο προεδρεύων της Ένωσης Ρόμπεϊ, συνεπικουρούμενος από τους προέδρους της Κομισιόν Μπαρόζο και του Eurogroup Γιουνκέρ, υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται να γίνει αναθεώρηση των συνθηκών γιατί η διαδικασία είναι χρονοβόρα και με αβέβαιο αποτέλεσμα, και αντιπροτείνει μια νομικά κατοχυρωμένη αυτοδέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για δημοσιονομική πειθαρχία με μια απλή προσθήκη στο Πρωτόκολλο 12 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Πηγή των Βρυξελλών είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η ουσιαστική αναθεώρηση των συνθηκών θα ήταν σαν ένα «ταξίδι με βάρκα την ελπίδα». Μια άλλη πηγή ανέφερε ότι οι Γερμανοί διακατέχονται από φετιχισμό των συνθηκών και ότι μια συμφωνία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τους 27 μέλη για να μη δοθεί το μήνυμα μιας διαιρεμένης Ευρώπης.
«Τυπικό τρικ των Βρυξελλών»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ προειδοποίησε ότι πριν από τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν δημοψηφίσματα και διερωτήθηκε αν σε μια στιγμή που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα βρίσκεται στο σημείο μηδέν, υπάρχει η τόλμη για ψηφοφορίες στα επιμέρους χώρες. Από την πλευρά του ο Σουηδός ομόλογός του Καρλ Μπιλντ υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ελέγχει τις αποφάσεις των κοινοβουλίων τότε τίθενται εν αμφιβόλω βασικές αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Πάντως η καγκελάριος φαίνεται να ενισχύεται στην εμμονή της για ευρεία αναθεώρηση των συνθηκών και από τον αμερικανικό παράγοντα. Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες το βράδυ, ο πρόεδρος Ομπάμα συμφώνησε μαζί της για τη σημασία μιας «διαρκούς και αξιόπιστης λύσης» του προβλήματος χρέους και υπογράμμισε τη θέλησή του να συνεχίσει τη συνεργασία σε αυτό το θέμα αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες της, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
reuters / dpa / afp / Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης Βιβή Παπαναγιώτου
dw-world.de
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου