Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Κον Μπεντίτ: Kυρία Μέρκελ, στην άκρη η τυφλή ιδεολογία της σταθερότητας


O Ντάνιελ Κον Μπεντίτ

Όταν οργίζεται ο Ντάνιελ Κον Μπεντιτ, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, τότε είναι αδύνατο να κρατήσει το στόμα του. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία με αφορμή την συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζύ στο Παρίσι, ο Κον Μπεντιτ κατηγόρησε το ηγετικό δίδυμο της Ευρώπης για αντιδημοκρατική στάση στη διαχείριση της κρίσης.

«Προτάσεις δημοκρατικά αθεμελίωτες»



«Είναι ακριβές, τόνισε, οι προτάσεις της καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου είναι ελλιπείς και δημοκρατικά αθεμελίωτες. Που σημαίνει ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να πει στην κυρία Μέρκελ ότι με αυτόν τον τρόπο δεν επιτυγχάνονται μεταρρυθμίσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών. Θα πρέπει να διαπραγματευτεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άλλωστε σταθερότητα χωρίς αλληλεγγύη και το αντίθετο δεν γίνεται».

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων φέρνει σαν παράδειγμα την πρόσφατη ομιλία του Σαρκοζί στην πόλη Τουλόν, όπου υποστήριξε μια λύση σε διακρατικό επίπεδο, με συμφωνίες δηλαδή μεταξύ των κρατών, κατηγορώντας τον ότι δεν γνωρίζει τη ευρωπαϊκή δημοκρατία του Ευρωκοινοβουλίου, όπως την αποκάλεσε. Από την άλλη, αναφερόμενος στην Γερμανίδα καγκελάριο την επικρίνει επειδή συνεχώς «μουρμουρίζει» για μεθόδους «κοινοτικοποίησης» των χρεών, στην ουσία όμως τις αποκλείει και θέτει υπό πίεση του ευρωβουλευτές και με αυτό τον τρόπο αποδυναμώνουν δημοκρατικές διαδικασίες και το δικαίωμα συναπόφασης του Ευρωκοινοβουλίου.

Επικρίσεις για τυφλή ιδεολογία σταθερότητας

«Η κυρία Μέρκελ επιδιώκει μεταρρύθμιση των Συνθηκών. Κάτι τέτοιο διαρκεί 18 μήνες, ανεξαρτήτως του πως θα γίνει. Η διαδικασία προβλέπει επικύρωση και από τις 28 χώρες μαζί με την Κροατία. Σε ορισμένες χώρες από αυτές μάλιστα πρέπει να γίνουν δημοψηφίσματα. Άρα η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Που σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις άμεσα.

Σε συνεννόηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υπό τη νυν νομοθετική κατάσταση μπορούμε να δημιουργήσουμε σταθερότητα και αλληλεγγύη. Για παράδειγμα μπορούμε με την ΕΚΤ να βρούμε απάντηση στη δημοσιονομική κρίση κρατών όπως η Ιταλία ή η Ισπανία. Μπορούμε να υιοθετήσουμε ευρωομόλογα. Αλλά όμως η κυρία Μέρκελ θα πρέπει να βάλει για λίγο στην άκρη την τυφλή της ιδεολογία της σταθερότητας.

Ο Χέλμουτ Σμιτ είχε δίκιο χθες. Ο τρόπος δράσης της Γερμανίας έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι καμιά χώρα δεν θα πρέπει να διακατέχεται από ηγεμονισμό. Καμιά χώρα σημαίνει, ούτε η Γαλλία, ούτε το Λουξεμβούργο, ούτε η Γερμανία. Αυτήν τη στιγμή όμως δύο χώρες θέλουν να ηγεμονεύουν, κι αυτό αποδυναμώνει την Ε.Ε. και καθυστερεί κάθε διαδικασία».

Ο Ντάνιελ Κον Μπέντιτ συντάχθηκε με όσους κατηγορούν την καγκελάριο ότι καθυστέρησε στη λήψη των σωστών αποφάσεων, όταν ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα.




skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου