Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

«Οχι» στο Βερολίνο και από την ΕΕ


Ο υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος με τον Επίτροπο Ολι Ρεν. Και οι δύο αποδοκίμασαν έντονα το γερμανικό σχέδιο «επιτροπείας» που αποκάλυψαν οι Financial Times
Εντονη αντίδραση της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων στο προκλητικό σχέδιο των ακραίων της Γερμανίας. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη για το πρόγραμμα και είναι υπόλογη στους πολίτες», τόνισε η Κομισιόν
«Θύελλα» αντιδράσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη προκάλεσε η αποκάλυψη του γερμανικού σχεδίου περί «επιτροπείας» της Ελλάδας. Εντονη και κατηγορηματική ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης καθώς και η αποδοκιμασία της γερμανικής πρότασης από όλα τα κόμματα, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε με «όχι» στο σχέδιο του Βερολίνου.

Το γερμανικό έγγραφο που αποκάλυψαν οι «Financial Times» το απόγευμα του Σαββάτου προβλέπει την πλήρη εκχώρηση της ελληνικής δημοσιονομικής κυριαρχίας σε Ευρωπαίο επίτροπο, κάτι που επιβεβαιώνει πλέον επισήμως η γερμανική πλευρά, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη του Γερμανού αντικαγκελάριου, Φ. Ρέσλερ, στην εφημερίδα «Μπιλντ», που θα δημοσιευθεί σήμερα.
Την αντίθεσή της εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Το εκτελεστικό έργο πρέπει να παραμείνει στην πλήρη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι υπόλογη στους πολίτες και στα όργανα της χώρας. Αυτή η ευθύνη βρίσκεται στους ώμους της ελληνικής κυβέρνησης και έτσι πρέπει να παραμείνει», δήλωσε o εκπρόσωπος τoυ Ολι Ρεν, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που αναφέρονται σε έγγραφο το οποίο διανεμήθηκε στο Eurogroup, προτείνοντας να αναλάβει τον έλεγχο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Ελλάδας ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι, με αφορμή τα εν λόγω δημοσιεύματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να επισημάνει ότι παραμένει σε ισχύ η δήλωση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011, η οποία αναφέρει τα εξής: «Η κυριότητα του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των ελληνικών Αρχών». «Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή, σε συνεργασία με τους άλλους εταίρους της τρόικας, θα εγκαθιδρύσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος επιτόπια ελεγκτική οντότητα, η οποία μαζί με τους εθνικούς εμπειρογνώμονες θα εργαστεί στενά και σε συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και με την τρόικα για να συμβουλέψουν και να βοηθήσουν, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Επίσης, θα βοηθήσει την τρόικα να αξιολογήσει την εφαρμογή των μέτρων που θα ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αυτός ο νέος ρόλος θα αποτυπωθεί στο Μνημόνιο».
Ενίσχυση των ελέγχων
Συνεχίζοντας ο Α. Αλταφάζ σημείωσε ότι η Επιτροπή δεσμεύεται να ενισχύσει περαιτέρω την ελεγκτική αρμοδιότητά της. Τόνισε, ωστόσο, ότι κατά την Επιτροπή, «τα εκτελεστικά καθήκοντα πρέπει να παραμείνουν στην πλήρη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι υπόλογη στους πολίτες και στα όργανα της χώρας. Η ευθύνη αυτή βρίσκεται στους ώμους της ελληνικής κυβέρνησης και έτσι πρέπει να παραμείνει».
Υπενθυμίζεται ότι η Ομάδα Δράσης που παρέχει τεχνική βοήθεια και εγκαταστάθηκε από την Επιτροπή, μεταξύ άλλων, στηρίζει τις ελληνικές Αρχές στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και σε τομείς που χρειάζονται μεταρρύθμιση. «Το έργο της Ομάδας Δράσης περιλαμβάνει καθήκοντα που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό, όπως είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Ο ΡΕΣΛΕΡ
«Εάν οι Ελληνες δεν είναι ικανοί να τα καταφέρουν οι ίδιοι, τότε θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος από το εξωτερικό», δηλώνει ο Γερμανός αντικαγκελάριος Φ. Ρέσλερ σε συνέντευξη στην εφημερίδα Μπιλντ. Tάσσεται υπέρ της παράδοσης της δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας, εφόσον αδυνατεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. «Χρειαζόμαστε» επισημαίνει «περισσότερη καθοδήγηση και έλεγχο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Οσοι θέτουν τέτοια διλήμματα αγνοούν ιστορικά διδάγματα
Εντονη ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου στη γερμανική πρόταση για τον ορισμό ειδικού επιτρόπου για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του ελληνικού προϋπολογισμού. «Οποιος θέτει», τόνισε, «σε έναν λαό δίλημμα μεταξύ οικονομικής βοήθειας και εθνικής αξιοπρέπειας, αγνοεί βασικά ιστορικά διδάγματα». «Είμαι βέβαιος», συνέχισε, «ότι οι πολιτικές ηγεσίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών και ιδίως αυτών που λόγω του μεγέθους τους έχουν, εκ των πραγμάτων, αυξημένη ευθύνη για την πορεία της Ευρώπης, γνωρίζουν με ποιον τρόπο τίθενται τα ζητήματα μεταξύ φίλων και εταίρων που έχουν ενώσει τις ιστορικές τους μοίρες».
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής διευκρίνισε ότι η αρμοδιότητα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση και ότι σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης και της 27ης Οκτωβρίου η εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αποτελεί ευθύνη των ελληνικών αρχών.
Στην αποκάλυψη πως ο Γ. Παπανδρέου είχε απορρίψει και είχε αντιταχθεί στις προσπάθειες των εταίρων για «επιτρόπους» και «κηδεμονία» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 26ης και της 27ης Οκτωβρίου προχώρησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης, προσθέτοντας πως πρέπει να αποκρουστεί και πάλι οποιαδήποτε τέτοια ιδέα και πρόταση.
«Αστειότητες» χαρακτήρισε τα περί επιτροπείας ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης. «Με ή χωρίς επίτροπο, το έγκλημα σε βάρος του λαού είναι προαποφασισμένο από τη συγκυβέρνηση, την ΕΕ, τον ΣΕΒ και την πλουτοκρατία», αντέδρασε το ΚΚΕ. «Οι Ελληνες δεν θα δεχτούν δεύτερη κατοχή», επεσήμανε ο ΛΑΟΣ. Την παραίτηση της κυβέρνησης και την άμεση προσφυγή στις κάλπες ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. «Σε ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης που επιδιώκουν να τεθεί η χώρα σε επιτροπεία», αποδίδει τη γερμανική πρόταση ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης. «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη συζήτηση περί επιτροπείας η Δημοκρατική Συμμαχία.
Λ. ΓΑΛΑΝΟΣ - Β. ΔΕΜΙΡΗΣ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου