Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

«Καυτή» εβδομάδα για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα



Σε μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου αναδεικνύεται η απαίτηση της τρόικας για μείωση μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που παρουσιάζεται ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η επόμενη δανειακή σύμβαση. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να συναντηθούν εργοδότες και εργαζόμενοι για να καθορίσουν τη θέση τους απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας.

Η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων είχε ζητηθεί από τον ΣΕΒ να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, ωστόσο η ΓΣΕΕ ζήτησε ολιγοήμερη αναβολή προκειμένου να συνεδριάσει την Τρίτη.



Οι εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων καλούνται να χαράξουν γραμμή. Εντούτοις, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλος δηλώνει ότι δεν μπορεί να γίνει ούτε βήμα πίσω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και ότι το μόνο που θα μπορούσε να συζητηθεί είναι μείωση των εργοδοτικών εισφορών, με την προϋπόθεση να καλυφθούν με άλλους τρόπους οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο ΣΕΒ φαίνεται να απορρίπτει τη μείωση των κατώτατων μισθών, αλλά συζητά την κατάργηση των ωριμάνσεων και ζητά την μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Οι έμποροι (ΕΣΕΕ) τάσσονται υπέρ της διατήρησης των κατώτατων ορίων των μισθών, με ταυτόχρονο «πάγωμά» τους έως το 2014, ζητούν να μην δοθούν αυξήσεις για τις ωριμάνσεις, καθώς και να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές κατά 10%.

Με δεδομένη τη μέχρι στιγμής άρνηση των κοινωνικών εταίρων να συναινέσουν παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης της κυβέρνησης για τη μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση 13ου και 14ου που ζητεί η τρόικα -κάτι που δεν απέκλεισε ούτε ο κ. Παναγόπουλος με δηλώσεις του στον ΒΗΜΑ 99,5 το Σάββατο.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει θέσει ως μοναδική «κόκκινη γραμμή» τη σωτηρία της χώρας, θα έχει τη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, και την Τρίτη με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, εν όψει των δύσκολων αποφάσεων που απαιτούνται πριν την επιστροφή του κλιμακίου της τρόικας στις 16 Ιανουαρίου. Το αντίστοιχο ραντεβού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου δεν έχει κλείσει ακόμη.

Πριν από το ραντεβού της Δευτέρας με τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Παπαδήμος θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, και τους αναπληρωτές υπουργούς Φίλιππο Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ με επιστολή του προς τον κ. Παπαδήμο, την οποία κοινοποιεί στους πολιτικούς αρχηγούς και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ζήτησε -όπως αποκάλυψε το Σάββατο το Βήμα- δύο συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: την πρώτη για να συμφωνηθεί κοινή γραμμή και τη δεύτερη για να παρουσιασθούν οι κοινές θέσεις ενώπιον της τρόικας.

Πάντως, βουλευτές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ έχουν διαμηνύσει ήδη την αντίθεσή τους με τις απαιτήσεις της τρόικας για μείωση μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα. Ήδη, τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Οδυσσέας Βουδούρης, ο Φαγκίσκος Παρασύρης και ο Θανάσης Οικονόμου, με άρθρο τους λένε «όχι» στην κατάργηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

«Κάθε σκέψη για τη μείωση ή την κατάργηση του κατώτερου μισθού είναι κοινωνικά απαράδεκτη και επικίνδυνη γιατί οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση και αύξηση της ανεργίας. Γι' αυτό το ξεκαθαρίζω ότι αν έρθει στη Βουλή δεν θα το ψηφίσω» διεμήνυσε μέσω του Mega ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας.

«Η απάντηση πρέπει να είναι 'ως εδώ και μη παρέκει'. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποτε κάποια πράγματα. Πρώτον δεν είναι προαπαιτούμενο από την τρόικα να προχωρήσουμε σε μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα και δεύτερον αν η κυβέρνηση θέλει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας τότε μπορεί να μειώσει το εξωγενές κόστος» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου.

«Σε καμία περίπτωση αυτή η κυβέρνηση δεν έχει αρμοδιότητα να συζητήσει νέα μέτρα» δήλωσε και ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας. «Εξάλλου, για το 2012 ο υπουργός Οικονομικών μας εγγυήθηκε ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα και δεν πρέπει να υπάρξουν» πρόσθεσε ο ίδιος.



in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου