Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΣΟΚ:Ολα ανοιχτά για την επόμενη ημέρα


Στιγμιότυπο από την τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
Τρία σενάρια για την ηγεσία του Κινήματος, με τα κορυφαία στελέχη και τους βουλευτές να ετοιμάζονται για «αναμέτρηση» στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου το προσεχές Σαββατοκύριακο
Εβδομάδα της σύνθεσης ή της «διάλυσης» θα αποδειχτεί η τρέχουσα για το ΠΑΣΟΚ, καθώς η ηγεσία του, τα κορυφαία στελέχη και οι βουλευτές ετοιμάζονται για την κορυφαία «αναμέτρηση» το προσεχές Σαββατοκύριακο (εκτός απροόπτου) κατά τη συνεδρίαση του 400μελούς Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος.

Μέχρι τότε και εντός του νέου και ίσως κρισιμότερου κύκλου διαβουλεύσεων μεταξύ των προσώπων που χαρακτηρίζονται «κλειδιά» των εξελίξεων στο εσωκομματικό πεδίο, το αποτέλεσμα των ανεπίσημων συναντήσεων, τηλεφωνικών επικοινωνιών και της αποστολής «μηνυμάτων» από τη μία στην κάθε «αντίπερα όχθη» θα παίξει καθοριστικό ρόλο και για τη συνοχή της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Το σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου θα έχει αναλυτική συζήτηση και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Β. Βενιζέλο, με κορυφαία στελέχη και με όλους όσοι εφόσον ανοίξουν εγκαίρως τα «χαρτιά» τους, τότε θα απαλλαχθούν αμφότεροι (ηγεσία και άλλοι) από επικίνδυνους αιφνιδιασμούς, είτε κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Παρασκευή είτε κατά τις ψηφοφορίες στο Εθνικό Συμβούλιο το Σαββατοκύριακο.
Τα σενάρια πια είναι συγκεκριμένα για την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ - και όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Το δε ερώτημα που θα προσδιορίσει την «ατζέντα» των ψηφοφοριών αφορά κατ' αρχάς το αν στηθεί «κάλπη» για τον χρόνο εκλογής αρχηγού: πριν από ή μετά τις εθνικές εκλογές.
Για το πρώτο σενάριο, δηλαδή αυτό που προκρίνει τελικώς τη διαρχία, ισχύει ότι μετά... αμοιβαίες υποχωρήσεις και δη από την πλευρά του Γ. Παπανδρέου (για τις αρμοδιότητες του υποψήφιου πρωθυπουργού), η εκλογή αφορά προγενέστερο χρόνο των εθνικών εκλογών και ανάδειξη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του υποψηφίου για το Μαξίμου.
Το δεύτερο σενάριο ακούει στο αίτημα αρκετών κορυφαίων στελεχών για εκλογή από τη βάση - που σημαίνει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει είτε πριν είτε μετά την εθνική κάλπη.
Και το τρίτο σενάριο είναι αυτό της «διάλυσης» ή της διάσπασης του ΠΑΣΟΚ, μετά την ενδεχόμενη αποτυχία των διαβουλεύσεων, όπου το Πολιτικό ή το Εθνικό Συμβούλιο εν συνεχεία μπορεί να «επιβεβαιώσει» την οριστική ρήξη.
Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι καθοριστικά. Από την Ιπποκράτους συνιστούν ψυχραιμία «για να κρατηθεί ζωντανή και ενωμένη η παράταξη και να συμβάλει στη σταθερότητα της κυβέρνησης Παπαδήμου», ενώ διά του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κ. Π. Μπεγλίτη, διαμηνύουν ότι «είναι δημοκρατικό δικαίωμα του Γ. Παπανδρέου να κατέβει ως υποψήφιος πρωθυπουργός και ως πρόεδρος του Κινήματος στις επόμενες εθνικές εκλογές για να κριθεί ο ίδιος και η πολιτική του».
Είναι πασιφανές ότι στη φάση των διαπραγματεύσεων πολλές προτάσεις θα πέσουν στο τραπέζι. Αλλωστε, δύο από τους πιθανούς διεκδικητές της ηγεσίας, οι κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος, δεν έχουν ακόμη «εκτεθεί» δημοσίως.
Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι αφενός ο υπουργός Οικονομικών έχει μπροστά του πολλούς άθλους να πετύχει συμβάλλοντας στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας και αφετέρου ότι εφόσον τον στηρίξουν οι άλλοι κορυφαίοι, τότε και μόνο θα μπορέσει να «περιγράψει» από κοινού με τον Γ. Παπανδρέου τους όρους της προσωρινής διαρχίας...
«ΑΔΕΙΑΣΜΑ»
Δια του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτη, προχώρησε χθες η Ιπποκράτους στο «άδειασμα» των απόψεων του Νίκου Παπανδρέου περί ραγιάδων υπουργών. «Πρόκειται για μια εξωθεσμική παρέμβαση - ανάλογες δηλώσεις, αρθρα, επιστολές (δεν ενοχοποιούμε βέβαια τις απόψεις κανενός) δεν βοηθούν αντικειμενικά», είπε χαρακτηριστικά.
ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ
Δύο μέτωπα για διαρχία και εκλογή από τη βάση
Από σήμερα μέχρι (και τουλάχιστον) την Πέμπτη θα αποδυθούν σε αγώνα δρόμου για να προλάβουν τις αναγκαίες παρασκηνιακές διαδρομές και με στόχο τη σύνθεση των δυνάμεών τους ή το αντίθετο αν προκύψει...
Την Παρασκευή πάντως-σύμφωνα με μήνυμα που έλαβαν μέλη του οργάνου- θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο καλείται να «μοντάρει» το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που θα προηγηθούν, να το «μεταφράσει» και να συντάξει πρόταση προς το Εθνικό Συμβούλιο.
Το βασικό ερώτημα
«Θα περάσει του Παπανδρέου ή όλων των άλλων;» είναι το βασικό ερώτημα, καθώς υπέρ της διαρχίας τάχθηκαν μέχρι σήμερα οι κ. Ρέππας, Πάγκαλος, Κοππά, Ποδηματά, Παπουτσής και Καστανίδης, ενώ υπέρ της εκλογής από τη βάση του νέου προέδρου και προ των εθνικών εκλογών οι κ. Χρυσοχοΐδης, Σκανδαλίδης, Πρωτόπαπας, Ευθυμίου, η Αννα Διαμαντοπούλου και άλλοι.
Μπορεί, δε, ο υπουργός Οικονομικών να μην έχει ανοίξει δημοσίως τα χαρτιά του, όμως στελέχη εκ του βασικού πυρήνα των υποστηρικτών του (όπως οι κυρίες Τ. Αντωνίου, Σ. Ράπτη, Σ. Γιαννακά και οι κ. Σαλαγιάννης και Ανδρουλάκης) ζητούν «εδώ και τώρα» εκλογή νέου αρχηγού και εκφράζονται με απόλυτο τρόπο κατά της πρότασης για διαρχία στο ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές.
Η αλήθεια πάντως εντοπίζεται... κάπου στη μέση της απόστασης των «προεδρικών» και των «βενιζελικών».
Οι μεν πίεζαν για μια μεταβατική περίοδο με άλλον υποψήφιο πρωθυπουργό και οι δε για την πλήρη και άμεση αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου από την ηγεσία της Ιπποκράτους. Η ψηφοφορία στο Εθνικό Συμβούλιο θα δείξει...
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ:
Οι υποψηφιότητες δεν μπαίνουν από τηλεοράσεως
Το δίλημμα να παραιτηθούν από τα υπουργικά τους καθήκοντα όσοι πρόκειται να θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα θέσει ενδεχομένως ο Γ. Παπανδρέου, ζητώντας από τους «πράσινους» κυβερνητικούς να μη λειτουργήσουν ως πόλοι αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης Παπαδήμου.
«Επανειλημμένες δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, επί των ιδίων θεμάτων, δημιουργούν μια εικόνα που δεν τη θέλω. Αλλο να λες ότι πρέπει να βάλω κι εγώ την πινελιά μου σε έναν πίνακα για να γίνει πολύχρωμος κι άλλο να βάλω μια πινελιά για να τον κάνω παρδαλό. Εγώ δεν θέλω να κάνω τον πίνακα του ΠΑΣΟΚ παρδαλό», δήλωσε εν τω μεταξύ χθες από τη Δράμα ο Α. Λοβέρδος όταν του ζητήθηκε να αποκαλύψει τις θέσεις του και αν θα είναι υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.
«Οι υποψηφιότητες δεν μπαίνουν από τηλεοράσεως», απάντησε ο κ. Λοβέρδος, που ως γνωστόν είναι σε ανοιχτή επικοινωνία και με τον Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του.
«Καθαρές λύσεις»
Ο υπουργός Υγείας έχει δεσμευτεί ότι θα ανοίξει τα χαρτιά του κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, όπου πολλά στελέχη και βουλευτές αναμένουν «καθαρές λύσεις». Για παράδειγμα, οι κυρίες Μερεντίτη και Γιαννακά ζήτησαν οι διαδικασίες να οδηγήσουν στην εκλογή νέας ηγεσίας τώρα, ενώ η Μαριλένα Κοππά τόνισε ότι «κάποιοι αντιμετωπίζουν την εκλογή ηγεσίας ως λάφυρο». «Οχι στη λογική εσωστρέφειας», δηλώνει και η ευρωβουλευτής Α. Ποδηματά, αλλά ο Γ. Μίχας τάχθηκε κατά της διαρχίας και υπέρ των σύντομων και λιτών διαδικασιών εκλογής αρχηγού από τη βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου