Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ανακαλύφθηκε το πραγματικό χρώμα του Γαλαξία μας



Ένα δύσκολο εγχείρημα έφεραν σε πέρας αστρονόμοι, ανακαλύπτοντας το πραγματικό χρώμα του Γαλαξία μας,  κάτι όχι και τόσο απλό, αφού η Γη βρίσκεται στο εσωτερικό του.  Και το χρώμα αυτού... λευκό της Άνοιξης.

Σύμφωνα με το BBC, η ανακάλυψη του χρώματος προσφέρει πολύ σημαντικές πληροφορίες για την ηλικία των άστρων, πόσο πρόσφατα σχηματίστηκαν, εάν δημιουργήθηκαν τώρα ή πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια.


Στην 219η συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Κοινότητας ανακοινώθηκε, πως η σύγκριση με τους διαφορετικούς τύπους γαλαξιών που υπάρχουν στο διάστημα, έδειξε ότι ο Γαλαξίας μας είναι λευκός. 

"Η καλύτερη περιγραφή που μπορώ να δώσω, είναι πως αν κοιτάξετε το φρέσκο ανοιξιάτικο χιόνι, μία ώρα μετά την αυγή ή μία ώρα πριν από το ηλιοβασίλεμα, θα δείτε το ίδιο φάσμα φωτός που θα δει κι ένας εξωγήινος αστρονόμος από έναν άλλο γαλαξία κοιτώντας προς τον δικό μας Γαλαξία", είπε ο καθηγητής Τζέφρι Νιούμαν από το πανεπιστήμιο του Πιτσμπουργκ.

Εξήγησε ωστόσο, πως είναι πολύ δύσκολη η αποστολή τους, καθώς "όχι μόνο κοιτάμε τον γαλαξία από το εσωτερικό του, αλλά μία ομίχλη εμποδίζει την οπτική μας. Μπορούμε να δούμε μόνο 1 – 2.000 έτη φωτός μακριά προς κάθε κατεύθυνση".

Γι' αυτό, ο καθηγητής και ένας φοιτητής του τοποθέτησαν το Γαλαξία μας στον χάρτη γαλαξιών, που μπορούμε να δούμε από την εξωτερική τους πλευρά, καταφέρνοντας να συγκεντρώσουν στοιχεία για περίπου 1.000.000 γαλαξίες, με τα χαρακτηριστικά των οποίων σύγκριναν τον δικό μας.

Όσον αφορά δε την ηλικία του, από ό,τι φαίνεται ο Γαλαξίας μας είναι μεταξύ της νεαρής ηλικίας και της ακμής του, αφού το ποσοστό σχηματισμού νέων άστρων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.



Πηγή: BBC
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου