Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Με απαιτήσεις έρχεται η τρόικα



Του Κωνσταντίνου Ρομποτή

Συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών καθώς από τις εξελίξεις των αμέσως επόμενων ημερών και εβδομάδων θα κριθεί η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας. Μέσα σε αυτό το διάστημα η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να έχει καταλήξει τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) αλλά και να έχει σημειώσει πρόοδο στις συζητήσεις με την τρόικα για τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις της επόμενης τριετίας, τα οποία αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. 



Οι κρίσιμες επαφές με την τρόικα ξεκινούν αύριο με την άφιξη στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ενώ οι επικεφαλής τους αναμένεται να έλθουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έρχονται μεταφέροντας μήνυμα από τις Βρυξέλλες, την Φραγκφούρτη και την Ουάσιγκτον ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μια τελευταία ευκαιρία να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Σε πρώτη φάση στο μικροσκόπιο των ελεγκτών αναμένεται να τεθούν τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2011. Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι ο προϋπολογισμός του 2011 θα κλείσει με έλλειμμα 9,6% και εκτιμά ότι για να καλυφθούν οι αποκλίσεις είναι πιθανόν να χρειαστούν επιπλέον μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ. 

Η τρόικα ωστόσο εκτιμά ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων και η βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση έχουν εκτοξεύσει το έλλειμμα του προηγουμένου έτους πάνω από το 10,5% και για το λόγο αυτό θα πιέσει για την άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων ώστε στο τέλος του 2012 το έλλειμμα να μειωθεί στο 5,4%. 

Παράλληλα, τα στελέχη της τρόικας θα πιέσουν την κυβέρνηση να διαμορφώσει και το πλαίσιο των μέτρων έως το 2015, το ακριβές ύψους των οποίων θα καθοριστεί όταν υπάρξει και σαφής εικόνα για 
την πορεία του PSI. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα θα ζητήσει μεγάλες περικοπές στις πρωτογενείς δαπάνες καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για επιπλέον παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων. 

Στην ατζέντα της τρόικας για τα μέτρα της επόμενης τριετίας περιλαμβάνονται: 

- Η μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα κατά 150.000 άτομα μέχρι το 2015. Με δεδομένο ότι το μέτρο της εφεδρείας δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα οι ελεγκτές θα ζητήσουν ένα σαφές σχέδιο από την κυβέρνηση, με τις πιέσεις για άμεσες απολύσεις να βρίσκονται σταθερά πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

- Οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις οργανισμών του δημοσίου με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών.

-Η μείωση των επικουρικών συντάξεων που έχει περιληφθεί στην τελευταία επικαιροποίηση του μνημονίου αλλά δεν έχει προχωρήσει. 

- Το ψαλίδισμα των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου(ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί κ.α.)

- Οι μειώσεις μισθών και επιδομάτων καθώς και η κατάργηση ειδικών προνομίων στις ΔΕΚΟ

- Το μαχαίρι σε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα

- Η περαιτέρω μείωση των δαπανών στον τομέα της υγείας. 

Τα στελέχη της τρόικας ζητούν ακόμη το άμεσο άνοιγμα όλων των κλειστών αγορών και επαγγελμάτων, την κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου καθώς και την εντατικοποίηση των ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. 

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών θα τεθούν βέβαια και οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα, για τους οποίους περιμένουν να δουν τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων. 




real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου