Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Υποψήφιος μόνο ο Βενιζέλος με εκλογή από το συνέδριο

Υποψήφιος μόνο ο Βενιζέλος με εκλογή από το συνέδριο
Ένα νέο, τελείως διαφορετικό, πλαίσιο για την εκλογή του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ μπαίνει σε εφαρμογή. Η συμφωνία Βενιζέλου – Λοβέρδου φέρνει νέα δεδομένα ενώ φαίνεται να έχει εξασφαλιστεί και η σιωπηλή συναίνεση του κ. Γ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός συνομίλησε με τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο χθες το βράδυ  ενώ το πρωΐ συναντήθηκε με τον  κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Φέρεται να έχει πάρει διαβεβαιώσεις ότι θα αναγνωριστεί το έργο και η προσφορά του και δεν θα αποχωρήσει ταπεινωμένος από την ηγεσία
του ΠΑΣΟΚ. Κυρίως όμως πήρε διαβεβαιώσεις ότι η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα τον στηρίξει και θα τον υπερασπιστεί σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών για το θέμα της ΕΛ.ΣΤΑΤ και της παραποίησης στοιχείων.

Τις ίδιες διαβεβαιώσεις ζήτησε και έλαβε, όπως όλα δείχνουν, και για ενδεχόμενες κινήσεις που μπορούν να γίνουν για μέλη του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος.

Ο στόχος του κ. Βενιζέλου είναι να είναι ο μοναδικός υποψήφιος για να διασφαλιστεί η ενότητα αλλά και να μην χρειαστεί να γίνουν εκλογές από τη βάση αλλά από ένα Συνέδριο.

Προς αυτή την κατεύθυνση ασκούνται πιέσεις στον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που θα ενταθούν τις επόμενες ώρες και ημέρες. Το επιχείρημα που χρησιμοποιείται, πέρα από τα φληναφήματα περί ενότητας, είναι ότι η εκλογική διαδικασία είναι υψηλού κινδύνου για δύο λόγους:

1. Όλα δείχνουν ότι θα υπάρχει χαμηλή προσέλευση με κίνδυνο να ευτελιστεί η διαδικασία και να μην έχει αναγκαία νομιμοποίηση ο νέος Πρόεδρος.

2. Ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόκλησης εκτεταμένων επεισοδίων από αγανακτισμένους πολίτες στα εκλογικά κέντρα.

Τι συνέβη με τον κ. Χρυσοχοΐδη

Ο κ. Χρυσοχοϊδης πήρε μία πρώτη γεύση χτες, όταν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον Κορυδαλλό, βρέθηκε μπροστά σε αντισυγκέντρωση "Αγανακτισμένων" με αποτέλεσμα να επιστρατευτούν τα ΜΑΤ για την προστασία του. Σύμφωνα με συνεργάτες του, οι συγκεντρωμένοι δεν ήταν ούτε οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, ούτε απλοί περαστικοί. "Ήταν μια ομάδα "Αγανακτισμένων", μέσα στην οποία είχαν παρεισφρύσει και "αντιεξουσιαστές" για να προκαλέσουν ένταση", δήλωσαν σε επικοινωνία τους με το "Newsbomb.gr". Όπως και να γίνει πάντως, το γεγονός συζητείται σήμερα όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε άλλα κομματικά επιτελεία.

Όσον αφορά στη ματαίωση των εκλογών από τη βάση και την εκλογή Προέδρου από το Συνέδριο υποστηρίζουν οι κύριοι Κώστας Σκανδαλίδης και Απόστολος Κακλαμάνης. Θετικά αντιμετωπίζεται αυτή η πρόταση και από τα άλλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως η  κ. Βάσω Παπανδρέου, η κ. Άννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Δημήτρης Ρέππας (με τον οποίο εντός της ημέρας θα συναντηθούν οι κύριοι Ευ. Βενιζέλος και Α. Λοβέρδος)

Μία υποψηφιότητα

Αναγκαία προϋπόθεση όμως είναι να υπάρχει μία και μοναδική υποψηφιότητα, αυτή του κ. Βενιζέλου για να καταστεί περιττή και είναι άνευ αντικειμένου η εκλογή από τη βάση.

Όλοι περιμένουν να πεισθεί ο κ. Χρυσοχοΐδης να αποσύρει την υποψηφιότητά του και θα εκφραστεί με δημόσιες δηλώσεις στήριξης του κ. Βενιζέλου από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και από τη συντριπτική πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδος. Ήδη βουλευτές που θεωρούνταν "παπανδρεϊκοί"  όπως οι κ.κ. Βασ. Έξαρχος (γ.γ. της Κ.Ο.), Φρ. Παρασύρης, Χ. Πρωτόπαππας και Σπ. Βούγιας φαίνεται να έχουν αποδεχθεί, ως θετικό γεγονός, τη συμφωνία Βενιζέλου – Λοβέρδου.

Διαλυτικές τάσεις

Είναι σαφές ότι η παθητική στάση αποδοχής των τετελεσμένων και ο αναχωρητισμός του κ. Παπανδρέου έχουν προκαλέσει σοβαρά διαλυτικά φαινόμενα στους λεγόμενους "προεδρικούς".

Αυτοί που υποστηρίζουν την κατάθεση μιας άλλης υποψηφιότητας είναι οι κύριοι Χ. Καστανίδης, Χ. Παπουτσής, Λ. Κατσέλη και Μ. Καρχιμάκης. Είναι αμφίβολο όμως αν έχουν τις δυνάμεις να προχωρήσουν, αφού φυλλοροούν οι βουλευτές του παπανδρεϊκού στρατοπέδου, και ακόμα πιο αμφίβολο το αν μπορούν να συμφωνήσουν στην επιλογή προσώπου.

Φυσικά, η αναφορά σε "παπανδρεϊκό στρατόπεδο" και "παπανδρεϊκό υποψήφιο" χωρίς την υποστήριξη του κ. Γ. Παπανδρέου είναι παραλογισμός.

Σε ότι αφορά την εμμονή του κ. Στέφανου Τζουμάκα να είναι υποψήφιος (που θεωρείται βέβαιη), θα παρακαμφθεί με ευκολία όπως επισημαίνουν πηγές προσκείμενες στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών.

Πώς; Με την ενεργοποίηση της διάταξης του καταστατικού που επιβάλλει συγκεκριμένο αριθμό υπογραφών από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα ως πρόεδρος. Η συγκεκριμένη διάταξη δεν είχε ενεργοποιηθεί το 2007 για την υποψηφιότητα του κ. Κώστα Σκανδαλίδη με πολιτική απόφαση.
newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου