Για τη Δευτέρα έχει οριστεί σύνοδος του Eurogroup. Ωστόσο λόγω της εμπλοκής στς διαπραγματεύσεις για το PSI αναβάλλεται. Στην ατζέντα βρίσκονται η συμφωνία για τη νέα χρηματοδότηση της Αθήνας και η εκταμίευση των πρώτων 30 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητα για να δρομολογηθεί αξιόπιστα το PSI. Την Πέμπτη συνεδριάζει το συμβούλιο της ΕΚΤ και το θέμα στην ατζέντα θα είναι η συμμετοχή της Κεντρικής Τράπεζας και του ευρωσυστήματος στο κούρεμα, σε ποιο βαθμό και σε ποιο ποσό. Το μεγαλύτερο μέρος του χρηματοδοτικού κενού ύψους ως 15-20 δισ. ευρώ που χρειάζονται για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα έρθει από εκεί, τα υπόλοιπα θα τα καλύψουν η Γερμανία και η Ολλανδία.
Οι σχεδιασμοί των δανειστών γίνονται με δεδομένο ότι οι Ελληνες θα αποδεχτούν και θα δεσμευτούν στους όρους που ζητάει η τρόικα . Εδώ ενδεχομένως να κάνουν λάθος. Στο επιτελείο Παπαδήμου θεωρούν ότι αυτό που παίζεται είναι πολύ σημαντικό και οι συνέπειες πάρα πολύ άγριες, ώστε να μην υπάρξει το Σαββατοκύριακο συμφωνία, αυτό λέει η λογική. Ωστόσο υπάρχει και το στοιχείο του παραλόγου, που δεν μπορεί να το παραβλέψει κανείς.
Στο Μαξίμου ξέρουν ότι ο μόνος από τους κυβερνητικούς εταίρους στον οποίο μπορούν να βασιστούν αυτή τη στιγμή είναι η ΝΔ. Ο συνεκτικός ιστός της εξουσίας, που είναι ορατός δύσκολα θα ενθαρρύνει φαινόμενα ανταρσίας στην ΚΟ. Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς είναι διατεθειμένος να στηρίξει όσο αντέχει. Αυτό που θέλει από τον Παπαδήμο, και αυτό που επιδιώκει ο Παπαδήμος το τελευταίο πενθήμερο, είναι να δείξει η ελληνική πλευρά ότι άντεξε σε δύο τουλάχιστον σημεία από τα έξι-εφτά που βρίσκονταν στο τραπέζι της προηγούμενης σύσκεψης. Το ένα έχει βρεθεί είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών που μάλλον δεν θα περάσει. Το δεύτερο θα είναι μάλλον ο 13ος και ο 14ος μισθός που έστω και ελαφρά κουτσουρεμένοι μάλλον θα περάσουν.
Το πρόβλημα του Παπαδήμου είναι οι έτεροι δύο πανικόβλητοι και φοβισμένοι εταίροι στην κυβέρνηση του, το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ. Με δεδομένο ότι 8 στους 10 δεν θα επανεκλεγούν, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν μια διάθεση αναχωρητισμού. Όσοι πήραν το λόγο στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την Πέμπτη, το έκαναν για να εξηγήσουν γιατί θα καταψηφίσουν. Ο Γιώργος ήταν ένα ψυχολογικό ράκος. Η ψυχολογική του αστάθεια και η εικόνα που έδινε, ότι δεν έχει καμιά επαφή για τον κόσμο γύρω του, δεν εγγυάται τίποτε για τη στάση του στην σύσκεψη, ή του κόμματος του στις κρίσιμες ψηφοφορίες. Το θέμα των κοινών μετοχών παραμένει ένα αγκάθι, έστω και αν η φόρμουλα στην οποία έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις, να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές ως το ποσοστό του 49% και μετατρέψιμο σε κοινές ομολογιακό δάνειο με περίοδο τριών ετών είναι μια λύση που και ο Γιώργος θα μπορούσε να δεχτεί, και οι τράπεζες να μην κρατικοποιηθούν. Θα το δεχτεί όμως.
Εξίσου αστάθμητος παράγων είναι και ο Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος εξαιτίας της δημοσκοπικής του κατάρρευσης βρίσκεται σε πανικό. Εδώ και καιρό ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναζητεί την δυνατότητα εξόδου. Την Πέμπτη το βράδυ διέρρεε, πως η συμφωνία που πέτυχε ο Παπαδήμος δεν του αρέσει και θα ζητήσει νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Η λογική λέει, πως η νέα συμφωνία θα κλείσει το Σάββατο. Λέει επίσης, πως μπορεί να καταρρεύσει και η κυβέρνηση.
Από το Μέγαρο Μαξίμου, λέγεται ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία των αρχηγών ο Λουκάς Παπαδήμος τη Δευτέρα θα καταθέσει την εντολή παραιτούμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Θέμης Δαγκλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου