Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Βενιζέλος: Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, υπογράψαμε μία ιστορική συμφωνία


Βενιζέλος: Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, υπογράψαμε μία ιστορική συμφωνία

 
  

«Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα δεν υπάρχουν περιθώρια για πανηγυρισμούς και θριαμβολογίες» τόνισε σε συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Οικονομικών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τις «ιστορικές» όπως είπε, αποφάσεις του Eurogroup για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας.

«Οι επιπτώσεις της χρεοκοπίας θα ήταν ανώτερες του ενός τρισ. ευρώ» είπε ο υπουργός Οικονομικών. «Αποφεύχθηκε το εφιαλτικό σενάριο για την χρεοκοπία. Οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες. Υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα» είπε μεταξύ άλλων. «Αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε
στους μισθούς, τις συντάξεις, τις τράπεζες και το ευρώ» πρόσθεσε.

«Πρέπει να βρούμε τη θέση που μας αξίζει ιστορικά και αναπτυξιακά» είπε ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι «αφεθήκαμε σε μια συλλογική αμεριμνησία».

«Έπρεπε να περάσουμε από 40 κύματα για να φτάσουμε στην συμφωνία», είπε.

«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει εντός του ευρώ. Έχουμε σαφή και ρητή δέσμευση εταίρων για μακράς πνοής στήριξη, ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης» ανέφερε.

«Είναι σημαντικό τό ότι μετά από δεκαετίες ολόκληρες βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι αφαιρέσαμε από τις πλάτες των Ελλήνων 107 δισ. διαχρονικού βάρους» πρόσθεσε.

«Πετύχαμε και την έγκριση της δανειακής σύμβασης και τη δέσμευση των εταίρων μας ότι θα μας στηρίξουν ως να ξαναβγούμε στις αγορές» ανέφερε. «Οι εταίροι δεσμεύονται ότι θα μας στηρίξουν και μετά το 2014 έως ότου καταστεί εφικτό να επιστρέψουμε στις αγορές» επεσήμανε, λέγοντας ότι οριστικό PSI είναι δραστικότερο και καλύτερο. «Έχουμε μια γενναία εθελοντική συμμετοχή του ιδωτικού τομέα κατά 53,5%» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η διαπραγμάτευση γινόταν για τη συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI) και του ιδωτικού (PSI)» είπε.

Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνησε ότι η κυριότητα του προγράμματος ανήκει στην Ελλάδα. «Θα υπάρχει στη χώρα η Task Force, η Τρόικα και μόνιμο κλιμάκιο της Κομισιόν» είπε. «Έχουμε μηχανισμούς παρακολούθησης και στήριξης που σέβονται την χώρα και την εθνική αξιοπρέπειά της» τόνισε.

«Οι συμφωνίες της 21ης Φεβρουαρίου οι σημαντικότερες ίσως της μεταπολεμικής εποχής» ανέφερε.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «έπρεπε να συμβάλουν οι εταίροι μας και το ευρωσύστημα χωρίς να παραγνωρίζεται ο ρόλος τους. Το κρίσιμο σημείο ήταν να πειστούν οι εταίροι μας ότι η Ελλάδα είναι βιώσιμη χώρα».

«Φτάσαμε στο ζητούμενο που ήταν το χρέος της 120,5% του ΑΕΠ, μισή μονάδα δεν έχει σημασία. Πρέπει να είμαστε συνεπείς και να ανταποκριθούμε στις προαπαιτούμενες ενέργειες», είπε ακόμα.

«Όλα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στις 2 Μαρτίου θα έχουμε σύνοδο κορυφής, ενώ θα έχει προηγηθεί Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών έθεσε ως προϋπόθεση «να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας. Θα κατατεθεί σήμερα κατεπείγον νομοσχέδιο για το PSI και τις βασικές προαπαιτούμενες ενέργειες. «Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ακολουθήσει η επίσημη προσφορά για το PSI» πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε ότι το ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενδέχεται να φτάσει τα 50 δισ. ευρώ.

«Υπάρχει ένα πολύ θετικό μήνυμα για της τράπεζες, λόγω του μηχανισμού για την ανακεφαλαιοποίησή του. Τώρα υπάρχει η πλήρης ασπίδα για τις ελληνικές τράπεζες. Πρέπει να οργανωθεί ένα κίνημα επιστροφής καταθέσεων», είπε ακόμα.

«Είναι πολλοί αυτοί που επένδυσαν και επενδύουν στην χρεοκοπία μας. Σε μας εναπόκειται να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της μιζέριας» πρόσθεσε.

newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου