Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Ανοίγει η πόρτα της Ευρώπης για την Σερβία



Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να καταλήξουν σε απόφαση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες για το αν η Σερβία πρέπει να αποκτήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 1-2 Μαρτίου.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ μόνον αντάλλαξαν απόψεις και η απόφαση για την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Σερβίας αναμένεται να ληφθεί σήμερα.

Διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Σερβία έχει ισχυρή πιθανότητα να αποκτήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας αυτή την εβδομάδα, όμως ότι πλήρης ομοφωνία για το ζήτημα δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ τόνισε χθες από τις Βρυξέλλες ότι οι ομόλογοί του κατέληξαν σε συμφωνία να χορηγηθεί στη Σερβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε τη Δευτέρα και δεν υπήρξαν τελικά ενστάσεις, δήλωσε ο κ. Ζιπέ στη διάρκεια διαλείμματος της συνεδρίασης των ΥΠΕΞ της ΕΕ. Ωστόσο, άλλοι διπλωμάτες υποστηρίζουν πως παρ' ότι μεγάλη πλειοψηφία στηρίζει την υποψηφιότητα της Σερβίας, υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες επιφυλάξεις.

Η Γερμανία «βλέπει» θετικά την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Σερβίας, αλλά σήμερα θα αποσαφηνίσει τη θέση της, ανέφερε διπλωμάτης της ΕΕ που παρέστη συνεδρίαση. 



ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου