Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΣΟΧΗ....Εξασθενές Χρώμιο στο νερό της Βεργίνας


Κεντρική Μακεδονία ΠΡΟΣΟΧΗ....Εξασθενές Χρώμιο στο νερό της Βεργίνας
Ειρωνικό ή όχι, σαν βόμβα έσκασε η είδηση στην επέτειο της παγκόσμιας ημέρας νερού για την ακαταλληλότητα του νερού στη Βεργίνα Ημαθίας. Οι κάτοικοι της Βεργίνας έμειναν εμβρόντητοι στο άκουσμα της είδησης για το εξασθενές χρώμιο που υπάρχει στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Δ. Δάσκαλος, η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου και ο αντιδήμαρχος κύριος Λαζαρίδης, ενημέρωσαν χθες του κατοίκους για τον δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε σε τρία σημεία παροχής νερού, (πομώνες) τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν ότι τα όρια σε εξασθενές χρώμιο που βρέθηκαν ξεπερνάνε κατά πολύ τα ανώτατα ευρωπαϊκά.


Το εξασθενές χρώμιο ή Cr (VI) : Είναι μια ένωση του χρωμίου ιδιαίτερα τοξική και καρκινογόνος. Το εξασθενές χρώμιο θεωρείται τοξικό, ακόμα και σε ελάχιστες ποσότητες. Δεν υπάρχει στη φύση ελεύθερο παρά μόνο σε κάποια σπάνια ορυκτά, όπως π.χ. τον Χρωμίτη (lead chromate PbCr04), που συναντάται στη Σιβηρία. Γι’ αυτό όπου αλλού το συναντάμε, είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Οι αιτίες για τις υψηλές τιμές σε χρώμιο, που εντοπίζονται σε υπόγεια ή και επιφανειακά νερά, αποδίδονται σε απόβλητα που προέρχονται κυρίως από βιομηχανικές μονάδες (βυρσοδεψία, βιομηχανίες παραγωγής χρωμάτων, αποτέφρωση αποβλήτων, κατασκευή χάλυβα, τσιμέντων αλλά και νοσοκομειακών αποβλήτων ).


Επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία


«Η καταστροφή της ανθρώπινης υγείας όταν το ολικό χρώμιο, που προέρχεται από ανθρωπογενή ρύπανση (το 90-95% του οποίου είναι εξασθενές), ξεπερνά τα 10 μg είναι τεκμηριωμένη επιστημονικά από την Ένωση Ελλήνων Χημικών», λέει ο Θ. Παντελόγλου, χημικός μηχανικός. «Το εξασθενές χρώμιο ροκανίζει πρωτογενή όργανα, το στομάχι και τα νεφρά με την πόση και εισπνεόμενο, καταστρέφει τους πνεύμονες και μέσω του αίματος, το συκώτι, τα νεφρά και το πάγκρεας». Ο Θ. Παντελόγλου παραπέμπει στην έκθεση του Γραφείου για τη Διαχείριση Περιβαλλοντικού Κινδύνου της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος της Καλιφόρνιας, που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2011, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση νερού με περιεκτικότητα 0,02 mg/l σε εξασθενές χρώμιο οδηγεί σε έναν επιπλέον καρκίνο ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Ήδη στην Καλιφόρνια, έχει ξεκινήσει η νομική διαδικασία ώστε για πρώτη φορά να μπει το συγκεκριμένο όριο στο εξασθενές χρώμιο.


Το θέμα του εξασθενούς χρωμίου ταλανίζει εκτός από την περιοχή της Βεργίνας και πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ένας λόγος γι αυτό, είναι ότι η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας –του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργείου– βάσει της οποίας οι ΟΤΑ θα έπρεπε να προχωρήσουν σε ελέγχους στα νερά της αρμοδιότητάς τους, σχετικά με την περιεκτικότητά τους σε εξασθενές χρώμιο, παραμένει ανεφάρμοστη.


Η εγκύκλιος η οποία εστάλη στους ΟΤΑ τον Ιούνιο 2011, προβλέπει ότι για ένα χρόνο οι δήμοι θα πρέπει να παρακολουθούν συστηματικά την περιεκτικότητα του επικίνδυνου μετάλλου στο νερό που χρησιμοποιείται για πόση και κατανάλωση.


Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ κ. Δάσκαλος σε συνέντευξή του στο Ράδιο Αλεξάνδρεια δήλωσε ότι ‘’θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες’’. Εμείς θα προσθέταμε ότι είναι καιρός πια η έρευνα να προχωρήσει βαθύτερα και για τις καθυστερήσεις των ελέγχων αλλά και για τους λόγους που το συγκεκριμένο μέταλλο έχει αυξημένες τιμές στην περιοχή.


roymlouki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου