Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

"Στα μαχαίρια" και πάλι δήμος και Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Κι εκεί που φαινόταν ότι οι σχέσεις τους είχαν εξομαλυνθεί, δήμος Θεσσαλονίκη και Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης βρίσκονται και πάλι "στα μαχαίρια". Αιτία αυτή τη
φορά το οποίο βρίσκεται υπό κατάληψη, και ενώ το διεκδικούσαν και οι δύο το υπουργείο Υγείας το παραχώρησε τελικά στην μητρόπολη.

Την αντίθεση της διοίκηση του δήμου με την απόφαση αυτή εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης, ο οποίος είπε στα "Εν Δήμο" ότι "είναι απαράδεκτο σε περιόδους τέτοιας κρίσης, κατά τις οποίες πρέπει να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και να γίνονται έργα κοινωνικής πολιτικής από το δήμο που εκφράζει την πλειοψηφία των πολιτών, η Εκκλησία να προσπαθεί με πολλούς τρόπους να προσθέσει στο ήδη μεγάλο της απόθεμα κι άλλα ακίνητα. Αυτό έγινε στην περίπτωση του παλιού ορφανοτροφείου, για το οποίο η Εκκλησία προχώρησε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και με μεθοδευμένες κινήσεις. Θα πρέπει να καταγγείλω και τη θέση του υπουργού, που ενώ έχει στα χέρια του και ανάλογο αίτημα του δήμου Θεσσαλονίκης, προτίμησε την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης από το δήμο".
Το ορφανοτροφείο βρίσκεται στην Άνω Τούμπα μεταξύ των οδών Ολυμπίας, Γρ. Λαμπράκη και Παυσιλύπου και είναι ιδιοκτησίας του υπουργείου Υγείας. Εδώ και πολλά χρόνια έχει εγκαταλειφθεί και από το 2006 έως σήμερα τελεί υπό κατάληψη με το σύνθημα "να δώσουμε ζωή στα άδεια σπίτια", χωρίς να δημιουργείται το οποιοδήποτε πρόβλημα για τους περιοίκους, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της Δ' δημοτικής κοινότητας.
Με απόφαση του υπουργού Υγείας, το Δεκέμβριο του 2011, το κτίριο αυτό, έκτασης περίπου 2.100 τ.μ., παραχωρείται στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία ιδρύματος περίθαλψης χρόνιων πασχόντων. Προϋπόθεση είναι το κτίριο καθώς και το παρεκκλήσι που λειτουργεί εκεί να επισκευαστούν με δαπάνες της μητρόπολης, ώστε να αποκτήσουν στατική επάρκεια. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, "με επιμέλεια της ιεράς μητρόπολης θα πρέπει να εκκενωθεί το κτίριο από τους οποιουσδήποτε το έχουν καταλάβει αυθαιρέτως". Η πρόθεση του υπουργείου να δοθεί το κτίριο στη μητρόπολη είχε γνωστοποιηθεί από τον Ιούνιο του 2011, και δεν άλλαξε παρά το σχετικό αίτημα του δήμου (και συγκεκριμένα της Δ' δημοτικής κοινότητας) να του παραχωρηθεί το κτίριο, ώστε να εγκατασταθεί εκεί ο Οργανισμός Βρεφονηπιακής, Παιδικής, Οικογενειακής Μέριμνας ή άλλος οργανισμός που ασκεί κοινωνική πολιτική.


πληροφορίες: ΑτΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου