Εκατόν δεκαέξι χιλιόμετρα έχω διανύσει μέχρι τη διασταύρωση για τον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Αγ. Αθανασίου (+ 1,5 χλμ.) στο βόρειο τμήμα του νομού Πέλλας και από κει άλλα 17 χλμ. μέχρι τον τελικό μου προορισμό, το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν, που βρίσκεται στο όρος Βόρας -γνωστό και με την ονομασία Καϊμακτσαλάν- τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας (μετά τον Ολυμπο
και το Σμόλικα).
και το Σμόλικα).
Η αλήθεια είναι ότι ο δρόμος μέχρι τα Γιαννιτσά (50 χλμ. από Θεσσαλονίκη) είναι ένας δρόμος για γερά νεύρα, με αρκετούς «άτσαλους» οδηγούς αλλά και ογκώδη οχήματα, όπως νταλίκες, φορτηγά και λεωφορεία. Ας έχει, φτάνοντας στο βουνό, σαν να τα ξεχνάς όλα...
Το χιονοδρομικό ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1995, ενώ την τρέχουσα χρονιά, κατόπιν προκηρύξεως, έχει περάσει στα χέρια της κοινοπραξίας MrCar - SnowMotion. Μάλιστα, απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο» στο πλαίσιο των «Philoxenia Tourism Awards» που πραγματοποιήθηκαν στην 27η Διεθνή Εκθεση Τουρισμού Philoxenia στη Θεσσαλονίκη.
Μια μέρα στο χιονοδρομικό κέντρο
Η βάση του χιονοδρομικού κέντρου Καϊμακτσαλάν ξεκινάει στα 2.050 μ. και η κορυφή του φτάνει στα 2.524 μ. Εκεί, στα 2.050 μ. βρίσκεται το σαλέ «Snowbar Motion» με στοιχεία πέτρας, ξύλου και γυαλιού αλλά και απεριόριστη θέα στις χιονισμένες πίστες. Εκεί μαζεύονται χιονοδρόμοι και μη, και απολαμβάνουν ζεστά ροφήματα, ποτά και σφηνάκια υπό τους ήχους εκλεκτής μουσικής.
Στον επάνω όροφο βρίσκεται το Top Bar, φιλικός και ευχάριστος χώρος για πιο ήσυχες καταστάσεις, ενώ έξω από το σαλέ το μίνι μπαρ με τη μορφή πορτοκαλιού εξυπηρετεί τους επισκέπτες που απολαμβάνουν το ρόφημά τους στο χιόνι αλλά και αυτούς που λιάζονται στις σεζλόνγκ. Στη βάση του χιονοδρομικού, μπροστά από τις τζαμαρίες του σαλέ, υπάρχει κάμερα για την αποφυγή κλοπών σκι, ενώ λειτουργούν σχολές σκι, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, ειδικό όχημα -το snowcat mountain tour- για διαδρομές στο βουνό και στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στα 2.524 μ., καθώς και χιονοσκούτερ για τους πιο τολμηρούς.
Σαν το ζευγάρι που συναντήσαμε με τον Πέτρο Γεωργίου, υπεύθυνο για τις πίστες του χιονοδρομικού (ski patrol) και από τους παλαιότερους στο συγκεκριμένο κέντρο. Οταν βρέθηκα στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν η μέρα ήταν ηλιόλουστη, δε μου έκαναν όμως το χατίρι οι δυνατοί άνεμοι που «έτρεχαν» με 90 χλμ./ώρα. Η εναέρια καρέκλα ήταν εκτός λειτουργία, το ίδιο και η «άγκυρα», γεγονός που δε με εμπόδισε όμως να δω το χιονοδρομικό με διαφορετική ματιά, και να το ονειρευτώ από δω και πέρα, που θα καλμάρει ο καιρός και οι κατεβασιές στις πίστες του θα είναι μοναδικές! Και ξέρετε, τόσο ο Μάρτιος όσο και ο Απρίλιος είναι ιδανικοί μήνες για χιονοδρομία στο Καϊμακτσαλάν, κάτι που υποστηρίζει και ο διευθυντής -και φίλος- του χιονοδρομικού Θωμάς Αποστόλου.
Η γύρω περιοχή
Γύρω από το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν υπάρχουν χωριά αναπτυγμένα τουριστικά και βεβαίως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες διαδρομές. Ο παραδοσιακός Παλαιός Αγ. Αθανάσιος (17 χλμ.) - χαρακτηρισμένος ως η «Αράχωβα της Βόρειας Ελλάδας»- με πληθώρα καταλυμάτων για όλα τα βαλάντια, ταβέρνες, καφέ μπαρ, εμπορικά καταστήματα, παγοδρόμιο κ.ά., ο Νέος Αγ. Αθανάσιος, η Αρνισσα, η Παναγίτσα, η Κερασιά είναι χωριά με μικρότερη μεν, αξιόλογη δε τουριστική υποδομή. Είναι και τα ιαματικά λουτρά Λουτρακίου (40 περίπου χλμ.), γνωστά και ως Πόζαρ, ο υδροβιότοπος Αγρα - Βρυττών - Νησίου, η Εδεσσα με τους περίφημους καταρράκτες, το Υπαίθριο Μουσείο Νερού, την παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι κ.ά., είναι η λίμνη Βεγορίτιδα και ο Αγ. Παντελεήμονας κ.ά.
Πηγή: agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου