Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Η ΝΔ μπλοκάρει τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση των υπουργείων


Η ΝΔ μπλοκάρει τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση των υπουργείων : Προσπάθεια να «παγώσει» η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις σαρωτικές αλλαγές στα υπουργεία φαίνεται ότι καταβάλλει η ΝΔ. Το νομοσχέδιο έχει  

Προσπάθεια να «παγώσει» η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις σαρωτικές αλλαγές στα υπουργεία φαίνεται ότι καταβάλλει η ΝΔ. Το νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί από την κυβέρνηση, ωστόσο κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ ζητούν αλλαγές και διευκρινίσεις.
Από την πλευρά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο είναι προϊόν πολύμηνης συνεργασίας μεταξύ όλων των υπουργείων και πως η ΝΔ είχε ενημερωθεί εγκαίρως.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, η ΝΔ ζήτησε διευκρινίσεις για το νομοσχέδιο, ενώ κορυφαία στελέχη του κόμματος εξέφρασαν ενστάσεις, εκτιμώντας ότι οι επιλογές για τα οργανογράμματα των υπουργείων θα δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση.

Ένα από τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ ζητούσε να διασαφηνιστεί εάν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εμποδίζει την σύσταση υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, καθώς αφορά προεκλογική δέσμευση του κόμματος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κ.Τασούλας επιβεβαίωσε ότι η ΝΔ έχει ενστάσεις για την κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η στάση της ΝΔ εντάσσεται σε ένα σχεδιασμό για μπλοκάρισμα σημαντικών νομοθετικών πρωτοβουλιών πριν από τις εκλογές.

Ωστόσο, από πλευράς υπουργείου φαίνεται ότι υπάρχει η διάθεση για συζήτηση με τη ΝΔ, ώστε να αρθούν οι αμφιβολίες και το νομοσχέδιο να ψηφιστεί πριν από τις εκλογές.

Ποιες είναι οι σαρωτικές αλλαγές που προωθούνται

Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση 2.174 υπηρεσιών (γενικές και ειδικές γραμματείες, γενικές διευθύνσεις και τμήματα) σε 11 υπουργεία. Από τις καταργούμενες οργανικές μονάδες οι 280 διέθεταν μόνο προϊσταμένους. Από τις αλλαγές αναμένεται να εξοικονομηθούν περισσότερα από 6 εκατ. ευρω κατ' έτος.

Η ελάφρυνση του προϋπολογισμού θα είναι πολύ μεγαλύτερη αν συνυπολογισθούν τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Με το σχέδιο νόμου μειώνονται οι οργανικές μονάδες των υπουργείων και των φορέων που αναδιοργανώνονται σε ποσοστό που αγγίζει το 40% κατά μέσο όρο. Σημειώνεται ότι πολλά υπουργεία λειτουργούν με τους ίδιους -κατά βάση- οργανισμούς από τη δεκαετία του '80, ενώ ορισμένα και με παλαιότερους.

Ειδικότερα, καταργούνται 6 Γενικές Γραμματείες και 8 Ειδικές Γραμματείες, 12 Γενικές Δ/νσεις, 326 Δ/νσεις, 1 υποδιεύθυνση, 52 αυτοτελή τμήματα, 1.369 τμήματα, 83 αυτοτελή γραφεία και 317 γραφεία.

Το σχέδιο νόμου καθιερώνει και την υποχρέωση της επαναξιολόγησης των οργανισμών των υπουργείων, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και των αποκεντρωμένων διοικήσεων κάθε πέντε χρόνια.

Προκειμένου να αξιοποιηθούν τα στελέχη της Διοίκησης που κατείχαν θέσεις ευθύνης ως προϊστάμενοι οργανικών μονάδων που καταργούνται, προβλέπεται η επανατοποθέτησή τους ως προϊσταμένων στις οργανικές μονάδες που διατηρήθηκαν.

Από την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών των υπουργείων, καθώς επίσης από την κατάργηση φορέων ή ιδιωτικοποιήσεων και τις ΔΕΚΟ αναμένεται να προκύψει ο αριθμός των 15.000 υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν από το Δημόσιο έως τα τέλη του 2012. 




tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου