Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ολόκληρο το αρχείο του Αϊνστάιν στο διαδίκτυο!


Ολόκληρο το αρχείο του Αϊνστάιν στο διαδίκτυο! : Ολόκληρο το αρχείο του Άλμπερτ Αϊνστάιν άρχισε να ανεβαίνει στο διαδίκτυο από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, που έχει πλέον στην ιδιοκτησία του το σύνολο  

Ολόκληρο το αρχείο του Άλμπερτ Αϊνστάιν άρχισε να ανεβαίνει στο διαδίκτυο από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, που έχει πλέον στην ιδιοκτησία του το σύνολο των εγγράφων του διάσημου επιστήμονα. 

Το αρχείο φέρνει στο φώς την άγνωστη μέχρι σήμερα προσωπική αλληλογραφία του, καθώς και τα χειρόγραφα επιστημονικά σημειωματάριά του. Στα συγκεκριμένα κείμενα βρίσκεται για πρώτη φορά καταγραμμένη η πιο διάσημη εξίσωση στην ιστορία της ανθρωπότητας (E=mc²).


Τα κείμενα και τα λοιπά προσωπικά αντικείμενα, όπως ταχυδρομικές κάρτες, του διάσημου νομπελίστα γερμανοεβραίου φυσικού, βρίσκονταν έως τώρα επιμελώς φυλαγμένα σε χρηματοκιβώτια. 

Η online συλλογή περιλαμβάνει 14 σημειωματάρια γεμάτα επιστημονικές εργασίες και μάλιστα με πολύ ψιλά γράμματα, επιστολές του Αϊνστάιν σε συναδέλφους του επιστήμονες, καθώς και μια χειρόγραφη εξήγηση της θεωρίας της σχετικότητας και της διάσημης εξίσωσης που συσχετίζει τη μάζα (Μ) με την ενέργεια (Ε) και την ταχύτητα (C).

Υπάρχουν ακόμα λιγότερα γνωστά κείμενα, όπως μια κάρτα στην άρρωστη μητέρα του, η αναγγελία του γάμου του, η ιδιωτική αλληλογραφία με τις ερωμένες του, επιστολές σε εφημερίδες για διάφορα θέματα (π.χ. τη διαμάχη Αράβων και Ισραηλινών) και σωρεία γραμμάτων που έπαιρνε από ανθρώπους που τον καλούσαν να κουρευτεί! 

Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες «Guardian» και «Daily Mail», σε πρώτη φάση είναι διαθέσιμα online γύρω στα 2.000 έγγραφα και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα στη συνέχεια. 

Το πανεπιστήμιο τα φωτογράφισε ψηφιακά σε υψηλή ανάλυση και πλέον τα «ανεβάζει» στο Ίντερνετ, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να διαμορφώσουν μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για την προσωπικότητα και το έργο του ανθρώπου που σφράγισε την επιστήμη του 20ού αιώνα με τη θεωρία της σχετικότητας. 

Ακόμα, το Εβραϊκό Ίδρυμα πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα ένα αντίγραφο από τον «έλεγχο» του Αϊνστάιν, όταν ήταν στο σχολείο, για να διαλύσει τον μύθο ότι ήταν κακός μαθητής. 




star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου