Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Πανικός "εξόδου" στην Ισπανία



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε σήμερα ότι έχει απευθύνει αίτημα προς την Ισπανία να της ανακοινώσει το σχέδιο που έχει καταρτίσει σχετικά με τη διάσωση της τράπεζας ΒΑΝΚΙΑ, ώστε να κατευναστούν οι ανησυχίες που προκαλεί το ζήτημα αυτό στις χρηματαγορές.

Όπως επεσήμανε ο Α.Αλταφάζ, εκπρόσωπος Τύπου του ευρωπαίου επιτρόπου επί των Οικονομικών Όλι Ρεν στη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης, το αίτημα υπεβλήθη ώστε να προσδιοριστεί κατά πόσον το σχέδιο διάσωσης της ΒΑΝΚΙΑ συνάδει με τη νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.
Στο μεταξύ, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ισπανικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 2% τον Απρίλιο στα 1,62 τρις. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, που επικαλείται επίσης στοιχεία της ΕΚΤ, η πτώση των τραπεζικών καταθέσεων στην Ισπανία ανήλθε σε απόλυτους αριθμούς σε 32 δις. ευρώ τον Απρίλιο και ήταν μία από τις μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις από την εισαγωγή του ευρώ.
Η εντεινόμενη κρίση στην Ισπανία έχει ως επίκεντρο το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα 8,5% του ΑΕΠ - που πρέπει η κυβέρνηση Ραχόι να αντιμετωπίσει εν μέσω οικονομικής ύφεσης - και τα κεφαλαιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της χώρας λόγω της έκρηξης των επισφαλών δανείων που είχαν χορηγήσει στην αγορά ακινήτων. Η ανησυχία των επενδυτών εντάθηκε, όταν η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χρειασθεί ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Bankia με ποσό 19 δις. ευρώ και, ακόμη περισσότερο, όταν δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε χθες ότι η ΕΚΤ απέρριψε το σχέδιο της Μαδρίτης να μη γίνει η ανακεφαλαιοποίηση μέσω χρημάτων που θα δανειζόταν το ισπανικό δημόσιο από την αγορά, αλλά μέσω χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Η είδηση αυτή, αν και διαψεύσθηκε στη συνέχεια, προκάλεσε νέα φυγή των επενδυτών και από τα ομόλογα του ισπανικού δημοσίου, η απόδοση των οποίων έφθασε χθες στο 6,70%.
Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Λουίς ντε Γκίντος χαρακτήρισε ως "απαράδεκτη" την αποζημίωση λόγω απόλυσης ύψους 20 εκατ. ευρώ για δύο διευθυντές της τράπεζας, ζητώντας έρευνα από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ενώ ο Διοικητής της τελευταίας κ. Φερνάντεθ Ορντονέθ παραιτήθηκε ένα μήνα πριν από τον χρόνο που είχε ανακοινωθεί.
Ο τελευταίος δήλωσε ότι θα ήθελε να μιλήσει για την κρίση της Bankia, αλλά συμφώνησε να μην το κάνει μετά από παράκληση της κυβέρνησης της χώρας. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Bankia έλαβαν το 2011 ως αμοιβές το ποσό των 22 εκατ. ευρώ (χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτό οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης) και ενώ η τράπεζα - μαζί με τη μητρική της - κατέγραψαν ζημιές 6,3 δις. ευρώ μετά τη διάσωσή της πέρυσι το καλοκαίρι.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου