Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν πρωτοποριακούς φακούς επαφής οι οποίοι υπόσχονται να βάλουν ένα τέλος στα καθημερινά «τσιμπήματα» στα οποία υποβάλλονται οι διαβητικοί προκειμένου να μετρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Με τους νέους φακούς οι πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα του σακχάρου θα… γράφονται στα μάτια.
Ανίχνευση στο δακρυϊκό υγρό
Οι φακοί δημιουργήθηκαν από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Akron στις ΗΠΑ και ανιχνεύουν τα επίπεδα γλυκόζης στο δακρυϊκό υγρό των ματιών.
Όταν αυξάνονται οι συγκεντρώσεις της γλυκόζης στον οργανισμό οι φακοί επαφής το «αντιλαμβάνονται» και αλλάζουν χρώμα. «Οι φακοί λειτουργούν όπως ακριβώς το πεχαμετρικό χαρτί στα σχολικά εργαστήρια χημείας» ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Τζουν Χου και εξήγησε: «Το μόριο του σακχάρου δρα όπως ακριβώς το πρωτόνιο στη μέτρηση Ph αντιδρώντας με μια χρωστική που είναι ενσωματωμένη στον φακό με αποτέλεσμα εκείνος να αλλάζει χρώμα».
Το άτομο που φορά τους φακούς δεν θα καταλάβει την αλλαγή στο χρώμα τους εκτός και αν κοιταχτεί στον καθρέπτη. Ετσι η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα μια εφαρμογή η οποία θα μετρά τα επίπεδα σακχάρου με βάση φωτογραφία του ματιού που θα έχει ληφθεί με κάμερα κινητού.
Σε αυτήν την εικόνα του Πανεπιστημίου του Akron φαίνεται το πώς ο φακός αλλάζει χρώμα όταν τα επίπεδα του σακχάρου ανεβαίνουν
Τέλος στην ανάγκη για τσιμπήματα
Σύμφωνα με τον δρα Χου «το σύστημα θα μπορεί να χρησιμοποιείται για την ανίχνευση λεπτών αλλαγών στα επίπεδα σακχάρου του αίματος και για τη στενή παρακολούθηση και διαχείριση του διαβήτη. Θα μπορεί επίσης να εντοπίζει ασθενείς με προδιαβήτη επιτρέποντας την πρώιμη διάγνωση της νόσου».
Ο ερευνητής προσέθεσε ότι η χρήση των φακών επαφής για τη μέτρηση του σακχάρου είναι βολική για τους ασθενείς καθώς καταργεί την ανάγκη για τσιμπήματα ενώ συνδέεται και με μικρότερο κόστος. Επιπροσθέτως, όπως είπε, με δεδομένο ότι τα επίπεδα του σακχάρου εμφανίζουν συχνές διακυμάνσεις μέσα στην ημέρα, συσκευές που επιτρέπουν μέτρηση της γλυκόζης του αίματος πολλές φορές ημερησίως αναμένεται να αποτελέσουν ένα ισχυρό «εργαλείο» στη μάχη κατά του διαβήτη.
Οι φακοί βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του πρωτοτύπου, ωστόσο σύμφωνα με τους δημιουργούς τους θα μπορούν, αν όλα πάνε καλά, να διατεθούν εμπορικά μέσα σε τρία χρόνια. Προς το παρόν, το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να ελέγξουν εάν η χρωστική ενσωματώνεται απόλυτα στους φακούς χωρίς να εμφανίζονται διαρροές, γεγονός που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για τα μάτια.
tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου