Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Αποκαλυπτήρια από ΠΑΣΟΚ για τον ρόλο Δασκαλόπουλου.Στο φώς οι κύκλοι των διαρροών.


Φ. Γεννηματά: χαρακτήρισε «γόνιμο αδιέξοδο» το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου. Γόνιμο για ποια συμφέροντα;
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευ. Βενιζέλο ο πρόεδρος του ΣΕΒ παραδέχτηκε πως ήταν πίσω από τις διαρροές που προκάλεσαν σάλο. Πυρά από την εκπρόσωπο του Κινήματος Φώφη Γεννηματά: Αν ο πρόεδρος του ΣΕΒ θέλει να δείξει τα φιλεργατικά του αισθήματα, δεν έχει παρά να συστήσει στα μέλη του Συνδέσμου να μη μειώσουν τους μισθούς
Ενας «άγριος καβγάς» άναψε και πυροδότησε ιδιαίτερη ένταση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΕΒ χθες, μία ημέρα μετά τις «διαρροές» κάποιων «κύκλων» του Συνδέσμου Βιομηχάνων, που... κύλησαν μέχρι την Ιπποκράτους.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση θέλοντας να απαντήσει στις «διαρροές» του ΣΕΒ, που έθιγαν με υπονοούμενα τον αρχηγό του κόμματος, ότι ως υπουργός Οικονομικών ήταν αυτός που είχε διαπραγματευτεί και υπογράψει τα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις.
Η επίθεση είχε και ονοματεπώνυμο και επεξηγήσεις: «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει δηλώσει δημόσια ότι η σκληρή θέση της τρόικας σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό, διαμορφώθηκε και υπό την πίεση ελληνικών εργοδοτικών και επιχειρηματικών κύκλων που, με τη βοήθεια των νομικών τους συμβούλων, πίεζαν προς την κατεύθυνση αυτή, με συναντήσεις και επαφές που είχαν απευθείας με την τρόικα», εξηγεί υπενθυμίζοντας η κυρία Γεννηματά για να εξαπολύσει επίθεση προσωπικά στον κ. Δασκαλόπουλο:

«Ο κ. Βενιζέλος δεν είχε αναφερθεί ειδικά στον ΣΕΒ. Σήμερα οι μάσκες έπεσαν και οι κύκλοι των διαρροών έχουν ονοματεπώνυμο. «Κύκλοι του ΣΕΒ», που είχαν προφανώς τη μύγα και μυγιάστηκαν και επιτέθηκαν χθες κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, είναι ο ίδιος ο κ. Δασκαλόπουλος. Ο κ. Δασκαλόπουλος, δεν είναι η πρώτη φορά που παρεμβαίνει απροκάλυπτα στην προεκλογική αντιπαράθεση. Ενθουσιασμένος για το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, το χαρακτήρισε «γόνιμο αδιέξοδο». Γόνιμο για ποια συμφέροντα; Ο κ. Δασκαλόπουλος, με τις κινήσεις του αυτές, αλλοιώνει τον θεσμικό ρόλο του ΣΕΒ και επιτρέπει στον καθένα να κάνει τις υποθέσεις του για το τι γίνεται την περίοδο αυτή στη χώρα. Ο κατάλογος των επαφών και συζητήσεων, που είχαν παράγοντες της ελληνικής οικονομίας με στελέχη της τρόικας, στην Αθήνα, είναι μακρύς και όχι κρυφός».
Είναι πασιφανές ότι δια των δηλώσεων της εκπροσώπου Τύπου το ΠΑΣΟΚ αφενός επιτίθεται στον κ. Δασκαλόπουλο για παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα και δη σε κρίσιμες περιόδους και αφετέρου αναφέρεται σε... βαθιά λαρύγγια της τρόικας και επιχειρήσεων.
Ο ψόγος από την πλευρά της κυρίας Γεννηματά συνεχίστηκε και σε άλλο επίπεδο.
«Αν ο κ. Δασκαλόπουλος θέλει να δείξει τα φιλεργατικά του αισθήματα, δεν έχει παρά να συστήσει στα μέλη του ΣΕΒ να μη μειώσουν τους μισθούς στις επιχειρήσεις τους και να συμφωνήσουν σε δευτεροβάθμιο επίπεδο τη σύναψη ή την ανανέωση των κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, ώστε να μη δημιουργηθεί κανένα θέμα με τη λήξη της ισχύος των προηγούμενων συλλογικών συμβάσεων», είπε η Φώφη Γεννηματά καλώντας τον ΣΕΒ δηλαδή να μην κάνει πράξη τις μειώσεις μισθών, αφού πραγματικά επιθυμεί να διατηρηθεί το εισοδηματικό επίπεδο των εργαζομένων και δεν προβάλλει άλλα επιχειρήματα.
Παραδοχή
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιπποκράτους, της δήλωσης της κυρίας Γεννηματά προηγήθηκε έντονη ανταλλαγή θέσεων και απόψεων μεταξύ του κ. Βενιζέλου και Δασκαλόπουλου. Οπως λένε, τουλάχιστον από το ΠΑΣΟΚ, σε μια έντονη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, ο κ. Δασκαλόπουλος παραδέχθηκε στον κ. Βενιζέλο ότι αυτός ο ίδιος ήταν οι «κύκλοι του ΣΕΒ», που εξέδωσαν την προχθεσινή ανακοίνωση.
Η Ιπποκράτους δε υποστηρίζει ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Δασκαλόπουλος παρεμβαίνει απροκάλυπτα σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο. «Στις 24-5-2011, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ήταν ο πρώτος που πρότεινε δημοψήφισμα, για το εάν θα πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη ή να επιστρέψει στη δραχμή», λένε από την Ιπποκράτους κατηγορώντας τους «κύκλους» του ΣΕΒ για το ότι «ελαφρά τη καρδία λένε ότι ο κ. Βενιζέλος πίσω από την πλάτη των κοινωνικών εταίρων συμφώνησε την τελευταία στιγμή, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με την τρόικα, τη μείωση του κατώτατου μισθού».
Γνωρίζει ο ΣΕΒ -τονίζουν στην Ιπποκράτους- με ποιον τρόπο, από ποιους και υπό ποιες συνθήκες διεξήχθησαν οι μακρές διαπραγματεύσεις για την έγκριση της δανειακής σύμβασης και του PSI.
Απάντηση ΣΕΒ
«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, που η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε στην ουσία ότι οι θέσεις του ΣΕΒ έναντι της τρόικας, των εργαζομένων και της κοινωνίας είναι ξεκάθαρες και συνεπείς. Τα υπόλοιπα, προφανώς δεν αφορούν ούτε τον ΣΕΒ, ούτε τον πρόεδρό του», ήρθε λίγο αργότερα η απάντηση στη δήλωση της κυρίας Γεννηματά από τον ΣΕΒ.
Επαφές αλλά και παρεμβάσεις εργοδοτικών οργανώσεων
Σε ανοιχτή γραμμή με την τρόικα
  • Οι δανειστές ζητούσαν με πρωτοφανή επιμονή συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας
«Ανοιχτή γραμμή» με εργοδοτικές οργανώσεις είχε η τρόικα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονταν στις επαφές με κυβερνητικά στελέχη ιδιαίτερα «διαβασμένοι» για την ελληνική αγορά εργασίας και ζητούσαν με πρωτοφανή επιμονή συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε μία σειρά θεμάτων. Από τους διαλόγους με την ελληνική πλευρά φαίνεται πως η τρόικα είχε ενημέρωση τόσο για τις θέσεις του ΣΕΒ όσο και συγκεκριμένων εργοδοτικών οργανώσεων (για παράδειγμα του τουρισμού). Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε είναι πως αφού η τρόικα έθετε τα θέματα, υπήρχαν τηλέφωνα από εργοδότες σε στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων για να διαπιστωθεί αν οι προτάσεις των δανειστών θα προωθηθούν! Εντύπωση είχε προκαλέσει το ότι η τρόικα ήταν εξαιρετικά ενημερωμένη για μια σειρά «ειδικών» θεμάτων. Για παράδειγμα, οι εκπρόσωποι των δανειστών:
  • Γνώριζαν για τη λειτουργία του ΟΜΕΔ, στον οποίο με βάση τη νομοθεσία της χώρας μας προσέφευγαν εργοδότες και συνδικάτα αν δεν υπήρχε συμφωνία για τους μισθούς. Μάλιστα ζήτησαν επιτακτικά αυτό να αλλάξει και πλέον η προσφυγή γίνεται μόνο με σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών (δηλαδή αν δεν συναινέσουν οι εργοδότες δεν βγαίνει οριστική απόφαση).
  • Είχαν ενημέρωση ακόμα και για συγκεκριμένα θέματα όπως είναι οι διαφορές στις εισφορές στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και στο ότι οι συμβάσεις στις τράπεζες μπορούν να λήξουν μόνο με τη συμπλήρωση 35ετίας (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων).
Είναι χαρακτηριστικό πως η τρόικα χαρακτήριζε θέμα πρώτης προτεραιότητας τη μείωση του μισθολογικού κόστους εργασίας, με το επιχείρημα πως αυτό θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα. Μάλιστα επανερχόταν στο θέμα αυτό σε κάθε συνάντησή της με τα αρμόδια στελέχη. Αρκεί να αναφερθεί πως η τρόικα ζητούσε την κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, την περικοπή του κατώτερου μισθού, την κατάργηση της μετενέργειας, την αλλαγή στη διαδικασία προσφυγής στον ΟΜΕΔ και γενικά την επέκταση των ατομικών συμβάσεων. Στόχος των παρεμβάσεων αυτών ήταν το μισθολογικό κόστος να μειωθεί κατά 25% με 30%, κάτι που εκτιμάται πως αποτελούσε στόχο συγκεκριμένων εργοδοτών.Τελικά, μετά τις διαπραγματεύσεις δεν πέρασαν συγκεκριμένες θέσεις (π.χ. σώθηκαν ο 13ος και ο 14ος μισθός), ωστόσο η τρόικα είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων παρεμβάσεων στην επόμενη «επίσκεψή» τους.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου